Cultură

Mihai Eminescu sărbătorit de ICR în toată lumea

Programul este dedicat comemorarii a 124 de ani de la trecerea in eternitate a poetului national, Mihai Eminescu.

Intr-o maniera clara, prin alegerea unui reper semnificativ pentru cultura romana, Programul-cadru pentru promovarea profilului identitar romanesc dedicat poetului national, Mihai Eminescu isi propune sa contribuie la conturarea identitatii romanesti in spatiul cultural international si la imbunatatirea cooperarii cu comunitatile romanesti, se arata in comunicatul ICR.

Programul a inceput la Tel Aviv, unde Institutul Cultural Roman a propus omagierea lui Mihai Eminescu, in perioada 3-10 iunie, in cadrul cursurilor sale de limba romana. Cursantii au parcurs biografia lui Mihai Eminescu si au citit si comentat poezii relevante pentru creatia sa lirica, a caror selectie a tinut cont de structurile gramaticale insusite pana acum de cursanti. A fost prezentat si poemul Luceafarul, tradus in limba ebraica de Tomy Siegler. Au fost invitati sa participe si studentii cursului de limba romana organizat de Universitatea din Tel Aviv.

Programul continua in S.U.A., unde pe 13 iunie Institutul Cultural Roman de la New York va organiza, la sediu, evenimentul „Eminescu – An American Perspective (A Tribute to Mihai Eminescu – the Last Great Romantic Poet)“. Directorul reprezentantei de la New York, Doina Uricariu, va sustine o scurta prelegere despre viata si opera poetului Mihai Eminescu. Adrian G. Sahlean (unul dintre cei mai cunoscuti traducatori ai operei lui Eminescu in limba engleza, co-fondator si presedinte al organizatiei non-profit Global Arts Inc., care promoveaza literatura, muzica si arta romaneasca in S.U.A.) va recita poeme de Mihai Eminescu, in traducere proprie, din volumul Eternal Longing, Impossible Love. Vor fi proiectate fotografii ale poetului, manuscriselor, copertelor volumelor eminesciene in diferite editii romanesti si americane, precum si imagini ale portretelor poetului national realizate de cunoscuti pictori si sculptori romani. Vor fi audiate fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu, cu solistii Doina si Ion Aldea Teodorovici, Stefan Hrusca, Margareta Paslaru, precum si lieduri interpretate de Ana Leonora Ion, Camelia Pavlenco sau Bogdan Baciu. Vor fi expuse, de asemenea, volumele de/sau despre Eminescu aflate in biblioteca Institutului Cultural Roman de la New York: poezii in limbile romana si engleza, monografii, studii.

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau va organiza, in colaborare cu Asociatia Nationala a Oamenilor de Creatie din Moldova si Primaria Municipiului Chisinau, expozitia „Mihai Eminescu – 124 de ani de la trecerea in eternitate“, in perioada 14-29 iunie, in Gradina Publica din Chisinau. Expozitia va prezenta manuscrise si fotografii. Reprezentanta de la Chisinau va itinera expozitia si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet si Cahul. Tot la Chisinau, va avea loc, la Academia de Stiinte a Moldovei, lansarea oficiala a volumului Mihai Eminescu. Dictionar Enciclopedic de Mihai Cimpoi. Vor participa acad. Nicolae Dabija, acad. Gheorghe Duca (presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei) s.a. Intalnirea va fi insotita de o serie de dezbateri pe marginea volumului, la care vor participa si reprezentanti ai bibliotecilor din Republica Moldova, directori de licee, scriitori, poeti si reprezentanti ai mediului academic si universitar. Volumul Mihai Eminescu. Dictionar Enciclopedic cuprinde o ampla analiza a poeziei, prozei, dramaturgiei si publicisticii poetului, precum si prezentarea eminescologilor importanti.

Pe 14 iunie va avea loc la Paris, in Sala Bizantina a Palatului Béhague, un recital extraordinar al actorului Dorel Visan. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Roman din capitala Frantei, se adreseaza publicului francez erudit, amator de literatura romana, precum si membrilor diasporei romanesti din Paris si Ile de France.

De la Paris, maestrul Dorel Visan se va deplasa la Madrid, pentru a sustine pe 16 iunie extraordinarul sau recital eminescian la Círculo de Bellas Artes, sala Antonio Palacios. Recitalul, organizat de Institutul Cultural Roman din capitala Spaniei, va fi urmat de proiectia filmului Un bulgare de huma in regia lui Nicolae Margineanu. Filmul prezinta relatia dintre poetul Mihai Eminescu si scriitorul Ion Creanga. Din distributie fac parte actorii Dorel Visan (Ion Creanga), Adrian Pintea (Mihai Eminescu), Mioara Ifrim, Maria Ploae s.a.. Filmul va fi prezentat cu subtitrare in limba spaniola.

Urmatorul recital sustinut de maestrul Dorel Visan va avea loc la Lisabona, pe 20 iunie, la Auditoriul prestigiosului Palat al Independentei, aflat sub tutela Sociedade Histórica da Independência de Portugal. Reprezentatia va fi insotita de o expozitie de fotografii, facsimile si poezii traduse in portugheza. In preambulul recitalului maestrului Dorel Visan va fi proiectat un montaj cu secvente din cele mai importante filme ale actorului roman. In cadrul spectacolului, actrita Luminita Pereira (I.A.T.C., 1975) va recita cateva poezii si in limba portugheza.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm va proiecta documentarul Eminescu – calatorie virtuala in absolut, regizat de Anca Damian. Proiectia va avea loc in data de 15 iunie, la Cinematograful „Victoria“, in cadrul Festivalului anual de Film Romanesc.

La Istanbul sunt programate pe 16 iunie, la Biserica Sf. Mucenita Paraschieva din Istanbul, o slujba de pomenire si o serie de activitati cultural-artistice, la care vor participa familii mixte romano-turce. Evenimentul cu dubla dimensiune, spirituala si culturala, dedicat poetului national, va include recitaluri bilingve, in limbile romana si turca, sustinute de copii, o prezentare multimedia cu date biografice si opera lui Mihai Eminescu, precum si un concert de muzica autentica romanesca in interpretarea vocala si instrumentala, la cobza, a rapsodului popular Ion Creteanu. Totodata, pentru a marca ziua poetului national, Institutul Cultural Roman „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va transmite, pe 15 iunie, un poem tradus din limba romana in limba turca tuturor contactelor din baza de date pe care o detine.

Institutul Cultural Roman de la Budapesta va gazdui la sediul sau, pe 17 iunie, recitalul La steaua care-a rasarit, sustinut de actorul Emil Boroghina. In acelasi cadru vor fi organizate o expozitie tematica de carte (volume de critica si istorie literara din fondul bibliotecii reprezentantei), deschisa pana pe 17 august, precum si ceremonia de acordare a diplomelor absolventilor cursului de limba romana organizat de ICR Budapesta. Recitalul sustinut de maestrul Emil Boroghina va cuprinde poezii precum Dormi!, O, ramai, Memento mori, Glossa, Venere si Madona, Epigonii sau Departe sunt de tine.

Actorul Emil Boroghina se va deplasa apoi la Venetia, pentru a sustine, in Sala Marian Papahagi, pe 20 iunie, un recitalul de poezie la sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica. Si la Venetia, recitalul va fi insotit de o expozitie de carte, in Biblioteca institutului.

La Accademia di Romania de la Roma, recitalul maestrului Emil Boroghina este programat pe 25 iunie. Si aici, va avea loc o expozitie de carte, cuprinzand o parte din operele poetului national. Evenimentul de la Roma va fi prefatat de un cuvant introductiv al poetei Daniela Crasnaru, director de programe la Accademia di Romania. Poeziile vor fi recitate, atat la Venetia, cat si la Roma, in limba romana, dar vor fi insotite de traducerile lor in limba italiana (realizate de Vasile Alecsandri, Geo Vasile, Sauro Albisani si George Popescu).

Institutul Cultural Roman de la Bruxelles organizeaza, pe 18 iunie, la sediul Asociatiei Europa Nova din Bruxelles, un recital de poezie din lirica eminesciana (si cateva pagini de corespondenta), in interpretarea maestrului Ilie Gheorghe. Va fi prezent si poetul clujean Vasile Igna, invitat la cea de-a X-a editie a Festivalului International de Poezie de la Namur. Recitalul, insotit de o expozitie de carte, se va desfasura in prezenta unui public format din membrii diasporei romanesti din Bruxelles si din studentii cursurilor de limba romana organizate de Institutul Cultural Roman de la Bruxelles.

Ilie Gheorghe se va deplasa apoi la Londra, unde va sustine un recital la sediul Institutului Cultural Roman pe 20 iunie. Spectacolul va cuprinde interventii muzicale: vioara – Vlad Maistorovici, pian – Antoine Francoise, clarinet – Harry Cameron-Penny, precum si de proiectii video inspirate din poezia lui Eminescu, realizate de artistul Cristian Luchian. Versurile recitate vor fi proiectate in traducere engleza. Recitalul va fi prefatat de filmul Eminescu, Veronica, Creanga – primul documentar despre Eminescu, realizat de Octav Minar in 1914, produs de Pathé si descoperit recent in Arhiva Nationala de Film. Filmul include imagini autentice de la inceputul secolului trecut, adevarate documente istorice infatisand casa lui Aron Pumnul din Cernauti (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iasului, ale mormantului lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile poetului de la Dumbraveni, Botosani, din fata Ateneului, fotografii cu Veronica Micle, Teiul lui Eminescu, Gradina Copou. Filmul va fi subtitrat in limba engleza. In deschidere, directorul Institutului Cultural Roman de la Londra, Dorian Branea, va face o prezentare introductiva despre Eminescu si opera sa.

La Varsovia, recitalul maestrului Ilie Gheorghe este programat pe 21 iunie. Evenimentul va fi organizat la Ambasada Romaniei si va fi urmat de un vin d’honneur. Recitalul va fi insotit de un material tiparit cuprinzand versuri in limbile romana si poloneza. Traducerile poemelor apartin reputatilor poeti polonezi: Emil Zegadłowicz si Kazimiera Iłłakowiczówna.

Institutul Cultural Roman de la Praga va organiza Ziua Eminescu pe 24 iunie 2013, la sediu. Va avea loc o lectura din corespondenta Veronica Micle – Mihai Eminescu, sub titlul Eminul meu iubit, in interpretarea actorilor Renate Müller Nica si Catalin Neghina.

De la Praga, cei doi actori se vor deplasa la Berlin, pentru o noua lectura pe 25 iunie, la sediul Ambasadei Romaniei.

La Viena, o lectura din corespondenta Veronica Micle – Mihai Eminescu va avea loc pe 28 iunie, la sediul Institutului Cultural Roman. Lectura va fi urmata de conferinta „In intimitatea textului eminescian“, sustinuta de dr. Florin Oprescu, lector de limba romana la Institutul de Romanistica din cadrul Universitatii din Viena.
 
sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *