Astăzi 16 Decembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 10:49
Abonamente

Actualitate 28 Februarie 2012, ora 08:47    Din editia print

Mihai Ghimpu: „S-a ştiut din start că PL nu-i va accepta pe Ababii sau Bacalu”

Marime Font

Foto: Timpul.md

 - Dle Ghimpu, dacă până acum de nealegerea preşedintelui RM erau acuzaţi doar comuniştii, astăzi unii colegi din AIE, împreună cu Dodon, aruncă pe seama dvs. această vină. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie?

- Comuniştii au fost vinovaţi de faptul că nu avem preşedinte doar până la ieşirea lui Dodon din PCRM. Dacă, după alegerile din aprilie 2009, noi nu le-am dat un vot, ei au procedat corect din punct de vedere politic şi ne-au răspuns cu aceeaşi monedă, atunci când n-au votat pentru preşedintele AIE după scrutinul din iulie 2009. Mai departe însă, dacă tot se laudă că-s patrioţi, comuniştii trebuiau să se gândească la viitorul acestui stat şi să-şi dea votul pentru alegerea preşedintelui. De fapt, noi am putut alege preşedintele şi fără votul PCRM. Chiar dacă nu am fi adoptat noua Constituţie, putea fi adoptată o lege privind dezvoltarea mecanismului de alegere a preşedintelui. Constituţia prevede clar că, dacă funcţia devine vacantă, preşedintele se alege în timp de două luni, în două tururi, după care se dizolvă Parlamentul şi au loc anticipate. Acest lucru l-a făcut încă Voronin, după alegerile din aprilie 2009… După anticipate, însă, Constituţia nu prevede care este mecanismul de alegere a preşedintelui, dar punctul 6 din art. 78 stipulează: „Procedura de alegere a preşedintelui e stabilită prin lege organică”. Acum câţiva ani, împreună cu patru membri ai Curţii Constituţionale (CC) şi cu un grup de deputaţi ne-am întâlnit în Germania cu preşedintele instituţiei omoloage din această ţară. Şi el ne-a spus că, odată dizolvat Parlamentul, noi am îndeplinit cerinţele Constituţiei şi urmează în continuare să stabilim în Parlament, printr-o lege organică, un alt mecanism de alegere a preşedintelui. Atunci eu i-am spus preşedintelui Curţii germane că trebuie să ţinem cont şi de poziţia Comisiei de la Veneţia, la care el mi-a răspuns: „Dacă sunteţi stat suveran, nu vă conduceţi statul după cum vrea Comisia de la Veneţia, fiindcă voi răspundeţi în faţa alegătorilor”. De fapt, ideea de a schimba procedura prin lege organică nu a venit de la mine, ci de la un membru al Comisiei de la Veneţia, tot german de origine.

- Dacă e aşa, de ce CC s-a pronunţat contra stabilirii procedurii de alegere a preşedintelui prin lege organică?


- Tocmai aici e ghemul ascuns - Curtea ne-a dat un răspuns formal, ceea ce demonstrează că la mijloc a fost un interes politic. Şi nu numai comuniştii n-au vrut să alegem preşedintele, dar nici unii din AIE. Nu am dovezi, dar sunt convins că cineva din Alianţă a intervenit atunci. Vă amintiţi că, pe atunci, cineva mergea pe cal bălan şi-i părea că-i Alexandru Macedon? Altminteri, am fi avut deja preşedinte. Apoi am intrat iarăşi în impas, după care a avut loc împăcarea dintre PD, PLDM şi „grupul Dodon” când, împreună cu Greceanîi, s-au dus la Bruxelles, la Moscova şi au anunţat că avem 62 voturi necomuniste. Eu încă nu le intuisem jocul. Doar mai târziu am înţeles că Dodon a ieşit din PCRM nu ca să ajute la alegerea preşedintelui, ci, din contră - să blocheze decizia AIE cu privire la referendum. De-ar fi rămas Dodon la comunişti, referendumul avea să aibă loc neapărat, fiindcă nu aveam 62 de voturi şi altă soluţie nu exista. În toată lumea opoziţia luptă ca să ia puterea, dar nu să ajute guvernarea. La noi însă majoritatea parlamentară depinde de opoziţie… Ei l-au scos pe Dodon din PCRM şi pentru ca Ghimpu să nu ajungă spicher. Iar insistenţa cu care ne bagă acum pe gât un candidat necunoscut demonstrează că omul care şi-a pus scopurile de mai sus şi le-a realizat deja în proporţie de 99%.

- Cine anume şi de ce n-a dorit să ajungeţi spicher? Să înţelegem că numai de aceea n-a fost ales Lupu?

- Nu dau nume, căci sper că Alianţa asta se va trezi şi va înţelege că viaţa unui popor trebuie trăită cu demnitate. E vorba însă de toate forţele care vor să menţină RM în sfera de influenţă a Rusiei. Zilele astea am privit o emisiune despre cum au luptat contra lui Iuşcenko şi a lui Saakaşvili. Moscova nu i-a agreat pe niciunul, chiar dacă ei nu s-au ridicat contra Rusiei, ci pentru dreptatea poporului lor. De ce credeţi că Rusia ar agrea în RM un om ce are aceleaşi gânduri - de a-şi elibera poporul şi de a fi cu adevărat independenţi? Din păcate, unii „de-ai noştri” vorbesc de libertate şi integrare europeană, dar fac jocul Moscovei… Întotdeauna, când am propus soluţii, m-au acuzat că aş vrea funcţii. Puţini au observat că ţinta lor e anume Ghimpu. Dodon a spus că nu va vota un candidat cu cetăţenie dublă, lovind în PL din cauza că ne-am declarat români. Şi dacă Dodon a fost atunci sincer, cum să înţelegem să s-a arătat pregătit să voteze pentru Ababii, care la fel este cetăţean român? Rezultă că ceea ce zice Dodon nu decide el.

- Decide cineva din afară?

- Nu, de aici. Şi timpul ne va arăta cine-i. Toată strategia lor a pornit după ce au înaintat-o pe dna Greceanîi la funcţia de preşedinte fără să se consulte cu PL. Atunci s-a format o altă alianţă: Lupu, Filat, Dodon. Ulterior, după ce am anunţat referendumul, în loc să susţină iniţiativa, toate televiziunile, inclusiv cea publică, au început a promova ideea că avem 62 de voturi şi nu s-a epuizat şansa de a alege preşedintele. Adică, din start a fost pregătită o politică antireferendum. Iar când au decis că renunţă la referendum, noi ne-am conformat… Ei îşi fac jocurile, profitând de faptul că PL nu se va duce cu comuniştii. La început ne-au propus nouă să înaintăm un candidat. Am refuzat, ca să nu compromitem PL, fiindcă nu puteam propune pe nimeni care să corespundă mentalităţii lui Dodon. Orice candidat înaintat de noi ar fi fost respins de el, era de-ajuns ca omul nostru să spună că vorbeşte româna… Dar noi nu acceptăm minciuna şi ei ştiau despre aceasta. În mod normal, atunci PD şi PLDM ar fi trebuit să găsească o persoană agreată de ei, dar care să fie acceptată de PL şi de cei neafiliaţi. Discuţiile nu trebuiau să fie făcute publice, pentru ca eventualii candidaţi să nu fie puşi în situaţii incomode… Doar după ce am fi ajuns la o înţelegere numele candidatului urma să fie anunţat. Dar ei au făcut invers. Au venit cu câte o listă din care au ales patru oameni: Ghidirim şi Bacalu de la PLDM, şi Ababii şi Popov de la PD, şi ne-au propus să alegem unul. Eu am refuzat să le fac jocul…

- De ce?

- Pentru că Dodon n-ar fi acceptat omul propus de PL. Pe urmă iarăşi au venit cu doi: Bacalu şi Ababii. Dl Ababii făcea parte din listele iniţiale ale ambelor partide, iar dna Bacalu era din partea PLDM. Am refuzat din nou, pe motiv că ei ne propuneau o persoană necunoscută şi un fost ministru comunist, chiar dacă noi am declarat că nu vom accepta un preşedinte care a activat în perioada sovietică sau în timpul guvernării comuniste… Da, mi s-a spus despre dna Bacalu că e bun bancher şi om de finanţe, dar nu-i cunosc deloc viziunile politice. Noi nu alegem guvernatorul Băncii Naţionale, ci preşedintele. Cum să discut cu ea - prin Skype? N-am pretenţii faţă de ea, dar aşa ar putea să rămână la Washington, şi să conducă RM prin Skype…

- Dacă dna Bacalu ar veni la Chişinău şi aţi accepta-o ca şi candidată, credeţi că va fi ales preşedintele?

- Eu nu cred că ei mizează pe Bacalu. Au ales anume aceste două candidaturi ca să procedeze ca şi în cazul referendumului - să-l lase singur pe Ghimpu şi să-l acuze de toate relele. De ce au fost respinşi Ghidirim, Ţăranu, Barbăroşie, Puşcaş - oameni cărora le cunoaştem viziunile politice, unii dintre care au votat Independenţa? Dacă ei ar fi vrut, într-adevăr, să fie Bacalu preşedinte, ar fi invitat-o, să discutăm fără ştirea presei şi să luăm o decizie. Însă totul a fost un spectacol. Şi există destule dovezi. Seara am spus că nu-l acceptăm pe Ababii, pentru ca dimineaţă Filat şi Lupu să mă anunţe că l-au ales anume pe el dintre cei doi. Pur şi simplu l-au folosit şi şi-au bătut joc de el. Ne-am întâlnit şi noi cu dl Ababii, el zicea că nici nu e decis. Când le-am repetat lui Filat şi Lupu că nu-l putem accepta pe Ababii, ei au zis: „Atunci Bacalu…”. „Voi vă jucaţi de-a ţurca cu mine?”, i-am întrebat. Jocul a fost făcut cu singurul scop - de a ne face să votăm data alegerii preşedintelui. Dar nu vom fi de acord, căci asta poate să conducă la anticipate. PL nu va admite anticipate, fiindcă există riscul întoarcerii comuniştilor. Şi dacă cineva dintre ei va vota cu PCRM data alegerilor, înseamnă că ei îşi doresc anticipate. Eu numai aşa îmi explic insistenţa lor de a vota data alegerii preşedintelui.

- Cine credeţi că-şi doreşte mai mult anticipate: PLDM, PD sau Dodon?

- Nu exclud că şi unii, şi alţii ar putea să se alieze cu PCRM după alegeri. Şi, bineînţeles, scopul major e să excludă PL de la guvernare! Vedeţi că toţi lovesc în Ghimpu, care nici nu are funcţii în stat… Nu exclud nici faptul că scopul primordial al lui Dodon este să distrugă AIE. Unii cred că-l folosesc, însă el îşi are propriul proiect, care coincide cu interesele Moscovei. După eşuarea referendumului, s-a ajuns la situaţia ca alegerea preşedintelui să depindă de Dodon. Distrugerea AIE înseamnă compromiterea cursului european al RM şi rămânerea în sfera de interes a Rusiei. Reieşind din relaţiile existente în Alianţă, vă asigur că AIE-3 nu are şanse să existe.

- Totuşi, observăm că Voronin vă cam laudă în ultima vreme…

- Şi Voronin vrea să moară AIE - crede că, dacă o să toarne gaz în foc, o să câştige din nou puterea. Să-şi pună pofta în cui - PL nu va permite acest lucru. Dacă sondajele arată că PCRM ar putea reveni la putere, noi niciodată nu vom vota pentru declanşarea procedurii de alegere a preşedintelui. Să voteze cei care au compromis AIE, să-i vadă lumea cine sunt!

- Dar, în cazul acesta, cum poate fi depăşită criza politică?

- Nu s-a început lumea şi nici nu se sfârşeşte cu cei doi candidaţi. Eu îmi doresc responsabilitate, nu jocuri politice. Când vor gândi şi ei la fel, ne vom întâlni şi vom discuta. Repet, PL nu cere funcţii. Şi Constituţia nu prevede că Parlamentul trebuie dizolvat, dacă n-a avut loc procedura de alegere a preşedintelui. Credeţi-mă, dacă era cu adevărat motiv constituţional, comuniştii demult ar fi cerut dizolvarea Parlamentului. Dacă însă colegii din AIE vor anticipate, nu mai schimbăm nimic. De ei depinde, nu de noi.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 16 Decembrie 2019, ora: 10:39

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

Biroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 09:12

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:54

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

După scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:52

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

În locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:21

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:05

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

Partidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:01

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Gelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:59

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:57

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Un fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:52

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Un minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 DECEMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME CU AUTORITĂȚILE

Horoscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Social 16 Decembrie 2019, ora: 05:32

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba Din editia print / Foto: Vitalie Sprânceană

Conştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:59

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:52

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 04:14

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Inculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 00:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:47

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

Prințul Charles a vizitat o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989 Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a vrut neapărat să asiste săptămâna trecută la vernisajul unei expoziții de fotografie care marchează 30 de ani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:30 de Ana Gherciu

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii Din editia print

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători creștine, mai ales în contextul în care acesta este marcat de două ori pe an, spune un sondaj realizat de compania Magenta Consulting.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)