Politică

Mihai Ghimpu: „Trebuie să convingem viitorul să revină acasă”

„Problemele nu sunt simple şi nu trebuie să credem că ele pot fi rezolvate imediat. Dacă înţelegem acest lucru şi tindem spre a le rezolva, sigur vom reuşi. Am început o schimbare pe data de 29 iulie, ca viaţa social-economică să nu mai depindă de partidul care vine la guvernare, şi trebuie s-o ducem la bun sfârşit”, a spus Ghimpu. El le-a mai sugerat tinerilor să nu fie indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă aici, acasă, în lipsa lor şi „fiindcă viitorul european al RM depinde numai de alegerile din noiembrie”, Mihai Ghimpu a îndemnat tinerii să meargă la vot. „Decizia cu cine veţi vota vă aparţine, dar să nu uitaţi că sunteţi viitorul acestei ţări şi voi sunteţi acei care veţi continua acest neam”, a mai menţionat preşedintele.

Tinerii care au decis să-şi facă studiile în România spun că au ales să înveţe acolo pentru că România este o ţară europeană şi cu diploma obţinută vor avea mai multe şanse de angajare în spaţiul european. Iniţial, unii dintre ei nici nu s-au gândit să-şi facă studiile în România. Însă, deoarece nu au putut obţine o bursă acasă, cu toate că mulţi aveau o medie destul de mare, au ales România, unde au fost acceptaţi.

Mihaela Andrei a venit la întâlnirea cu preşedintele interimar din Roşcani, Străşeni. Este „bobocică”, în primul an la o facultate de Drept din Bucureşti şi a fost plăcut surprinsă să afle că va beneficia de bursă. În cazul în care va găsi o slujbă cu un salariu decent, Mihaela a spus că nu se va mai întoarce acasă, deşi speră că pe parcursul a patru ani, cât îşi va face studiile, situaţia politică din RM se va îmbunătăţi.
La fel a procedat şi Mihaela Bunescu, azi studentă la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Ea a depus actele la noi, dar nu a trecut concursul şi a decis să încerce în România, unde a fost acceptată şi beneficiază, de asemenea, de bursă.
Mircea Rusnac este student în anul IV la Teologie. El spune că a ales România pentru că studiile sunt de calitate, iar mită se dă mai puţin.

Bucureştiul a devenit o capitală de suflet şi pentru Valentin Troşin. El şi-a dorit de mic să-şi facă studiile în România unde au învăţat şi cei doi fraţi ai săi. „Studiile în altă ţară îţi permit să-ţi construieşti alte viziuni decât cele cu care ai crescut, iar aceasta îţi dă posibilitatea să aplici la tine acasă ceea ce ai învăţat în altă parte”, spune Valentin. Chiar dacă situaţia din RM nu se va schimba, el zice că se va întoarce acasă, pentru că îşi iubeşte meleagul natal.

Preşedintele Organizaţiei studenţilor basarabeni din Bucureşti, Vlad Durnea, a declarat că tinerii noştri se vor întoarce acasă numai în cazul în care statul va crea condiţii favorabile pentru aceştia. El ne-a asigurat, însă, că tinerii vor merge la vot, fiindcă îşi doresc să mai ofere o şansă actualei guvernări. Problemele cu care se confruntă tinerii de la noi sunt legate de procesul de admitere, cazare, permisul de şedere, precum şi impactul emoţional provocat de brusca schimbare a locului de studii şi de trai.

Studenţii au avut posibilitatea să-i pună întrebări preşedintelui. Ei au vrut să afle dacă relaţiile dintre R. Moldova şi România vor continua să fie la fel de bune şi după alegerile din noiembrie, dacă va exista totuşi o unificare între cele două ţări şi cum ar putea R. Moldova să se integreze în UE în timp-record.
Pentru acest an de studii, Guvernul de la Bucureşti a acordat tinerilor din RM 5000 de burse.

Irina Papuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *