Media

Mihai Răzvan Ungureanu: „Independenţa mea politică îmi asigură spaţiul necesar pentru îndeplinirea mandatului”

A absolvit în anul 1992 Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. În 1993 a susţinut masteratul în Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universităţii Oxford, iar la 27 martie 2004 a obţinut doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe tema „Convertire şi integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe acad. prof. dr. Alexandru Zub. În diplomaţie a debutat ca secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), deţinând ulterior funcţiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene, cu sediul la Viena (2003-2004). În decembrie 2004 devine ministru al Afacerilor Externe, funcţie pe care o deţine până în martie 2007. Revine la Viena în martie 2007 în calitate de coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene până în decembrie 2007, când este numit director al Serviciului de Informaţii Externe.

Şeful SIE a fost desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu luni seară, după consultări cu toate partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern. „În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier desemnat”, a declarat Traian Băsescu. „Noul guvern va trebui să continue lupta contra corupţiei, în mod nediscriminatoriu. Trebuie continuat trendul de creştere a fondurilor europene, nu mai puţin importantă este transparenţa utilizării resurselor financiare. O prioritate zero la fel de importantă este crearea de locuri de muncă”, a subliniat preşedintele României. La rândul său, Mihai Răzvan Ungureanu a mulţumit pentru încrederea acordată. „Îmi asum această responsabilitate şi vă asigur că se va îndeplini cu onestitate şi responsabilitate. Am experienţa unor instituţii care sub mandatul meu au devenit performante: MAE şi SIE. Reformele vor continua, plusul pe care îl voi aduce este acela al unui bun administrator. Am fost întotdeauna loial interesului public şi intereselor naţionale. Guvernul pe care îl voi forma are nevoie de sprijin parlamentar, de sprijinul populaţiei. Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta”, a declarat noul premier desemnat, menţionând că prioritatea sa esenţială este stabilitatea politică şi economică a României.

La cei 44 de ani, pe care îi va împlini în septembrie curent, Mihai Răzvan Ungureanu s-a afirmat nu doar ca diplomat, ci şi printr-o activitate ştiinţifico-didactică recunoscută pe plan internaţional. A debutat la Iaşi, imediat după absolvirea facultăţii fiind pentru o scurtă perioadă profesor la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu”, iar apoi cadru didactic universitar de Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza”. De aici, în 2007 a plecat la Universitatea din Bucureşti, unde a predat Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie. În diferite perioade de timp a susţinut cursuri şi la universităţile de peste hotare: profesor invitat (Gast Wissenschaftler) la Departamentul de Istorie Europeană, Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997), profesor asociat la Şcoala de Studii Slavone şi Est-Europene, Universitatea din Londra, Marea Britanie (1996-1998). Este lector la Şcoala NATO (SHAPE) din Oberammergau, Germania (din 2001), lector asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (din 2002), lector la Centrul de Studii de Securitate „George C. Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania (din 2003).

Pentru activitatea sa din domeniul culturii şi diplomaţiei, Mihai Răzvan Ungureanu a obţinut mai multe distincţii, între care Premiile Academiei Române, Meritul Diplomatic în Grad de Mare Ofiţer etc.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *