Astăzi, la ora 18.00, Teatrul de Revistă „Ginta Latină” ne invită la premiera spectacolului „Boeing, boeing…”, montat după piesa dramaturgului francez Marc Cammoletti de către regizorul Mihai Ţărnă, stabilit de mai mulţi ani la Paris.
Avanpremiera spectacolului a avut loc ieri, într-o sală arhiplină. Mihai Ţărnă, feciorul soţilor Tudor şi Zina Ţărnă (directorul Centrului de Cultură şi Artă „ Ginta Latină” şi, respectiv, şefa Direcţiei relaţii cu publicul a aceleiaşi instituţii), a studiat regia la Universitatea de Arte din Chişinău, în clasa regretatului regizor şi profesor Veniamin Apostol. În 2001 s-a stabilit cu traiul la Paris. Şi-a continuat studiile la Şcoala internaţională de teatru şi film (EICAR), unde actualmente lucrează în calitate de profesor de artă. Fiind încă student la Chişinău, s-a căsătorit cu actriţa Cornelia Careţchi.
În cei zece ani de activitate în capitala Franţei a montat 12 spectacole, iar în calitate de actor a jucat în opt filme. „La Paris am montat „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Trei surori” de Anton P. Cehov, dar şi „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă. În R. Moldova am pus în scenă piese la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Teatrul „Eugene Ionesco”. „Boeing, boeing…” este primul spectacol pe care l-am montat pe scena Teatrului de revistă „Ginta Latină”, ne povesteşte Mihai Ţărnă.
Piesa a fost tradusă de tatăl său şi montată într-un termen-record - timp de o lună. A luat cunoştinţă de text în drum spre Chişinău. Spectacolul, afirmă el, prezintă aventura unui bărbat - Bernard, arhitect, celibatar, care convieţuieşte concomitent cu trei stewardese: franţuzoaica Jaqueline, nemţoaica Judith şi americana Janet. Fiind mereu antrenate în zbor, femeile nu bănuiau de aventurile lui. Abia odată cu apariţia unei noi nave, „Boeing”, când rutele au început să se efectueze în termen mai scurt, ele s-au întâlnit toate în casa lui Bernard. Până la urmă, piesa are un final fericit. Bernard se căsătoreşte cu Jaqueline, Judith rămâne cu prietenul lui, Robert, iar Janet pleacă la un vechi amic al ei, care o cere în căsătorie.
În spectacol rolul lui Bernard este interpretat de Nicu Ţărnă, iar cel al lui Robert - de Iaroslav Dică. Cornelia Careţchi şi Dorina Tătaru se produc în rolul lui Jaqueline, Victoria Ţurcanu - în cel al lui Janet. Olesea Stăvilă interpretează rolul lui Judith, iar Galina Lazarenco - al menajerei Berta. În spectacol mai sunt antrenaţi în scene de masă alţi trei actori: Vitalie Jacotă, Alex Rusu şi Dorin Gribincea. Scenografia şi vestimentaţia sunt realizate de Adrian Suruceanu.
Recent, Mihai Ţărnă a finisat un scenariu de film - „Pierduţi din memorie”. E vorba de un lungmetraj care va fi realizat în 2012-2013 la Chişinău, cu suportul Ministerului Culturii, Studioului „Moldova-Film” şi al Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul