Cultură

Mihai Ţărnă: La Paris i-am montat pe Sebastian, Cehov şi Druţă

 Avanpremiera spectacolului a avut loc ieri, într-o sală arhiplină. Mihai Ţărnă, feciorul soţilor Tudor şi Zina Ţărnă (directorul Centrului de Cultură şi Artă „ Ginta Latină” şi, respectiv, şefa Direcţiei relaţii cu publicul a aceleiaşi instituţii), a studiat regia la Universitatea de Arte din Chişinău, în clasa regretatului regizor şi profesor Veniamin Apostol. În 2001 s-a stabilit cu traiul la Paris. Şi-a continuat studiile la Şcoala internaţională de teatru şi film (EICAR), unde actualmente lucrează în calitate de profesor de artă. Fiind încă student la Chişinău, s-a căsătorit cu actriţa Cornelia Careţchi.

În cei zece ani de activitate în capitala Franţei a montat 12 spectacole, iar în calitate de actor a jucat în opt filme. „La Paris am montat „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Trei surori” de Anton P. Cehov, dar şi „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă. În R. Moldova am pus în scenă piese la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Teatrul „Eugene Ionesco”. „Boeing, boeing…” este primul spectacol pe care l-am montat pe scena Teatrului de revistă „Ginta Latină”, ne povesteşte Mihai Ţărnă.

Piesa a fost tradusă de tatăl său şi montată într-un termen-record – timp de o lună. A luat cunoştinţă de text în drum spre Chişinău. Spectacolul, afirmă el, prezintă aventura unui bărbat – Bernard, arhitect, celibatar, care convieţuieşte concomitent cu trei stewardese: franţuzoaica Jaqueline, nemţoaica Judith şi americana Janet. Fiind mereu antrenate în zbor, femeile nu bănuiau de aventurile lui. Abia odată cu apariţia unei noi nave, „Boeing”, când rutele au început să se efectueze în termen mai scurt, ele s-au întâlnit toate în casa lui Bernard. Până la urmă, piesa are un final fericit. Bernard se căsătoreşte cu Jaqueline, Judith rămâne cu prietenul lui, Robert, iar Janet pleacă la un vechi amic al ei, care o cere în căsătorie.

În spectacol rolul lui Bernard este interpretat de Nicu Ţărnă, iar cel al lui Robert – de Iaroslav Dică. Cornelia Careţchi şi Dorina Tătaru se produc în rolul lui Jaqueline, Victoria Ţurcanu – în cel al lui Janet. Olesea Stăvilă interpretează rolul lui Judith, iar Galina Lazarenco – al menajerei Berta. În spectacol mai sunt antrenaţi în scene de masă alţi trei actori: Vitalie Jacotă, Alex Rusu şi Dorin Gribincea. Scenografia şi vestimentaţia sunt realizate de Adrian Suruceanu.

Recent, Mihai Ţărnă a finisat un scenariu de film – „Pierduţi din memorie”. E vorba de un lungmetraj care va fi realizat în 2012-2013 la Chişinău, cu suportul Ministerului Culturii, Studioului „Moldova-Film” şi al Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *