Muzică

Mihai Teodor ne pregăteşte surprize

Dar identitatea autorului a fost multă vreme învăluită în mister – strategie de lansare gen „Morandi”. Aşadar, după ce era să sucomb de curiozitate şi după ce, de nenumărate ori, îi asociasem vocea cu cea a lui Valy Bărbulescu, aflasem, în final, că este vorba de… un interpret din R. Moldova, foarte potenţat artistic, promiţător şi compromiţător.

La trei ani distanţă de la lansarea sa, interpretul, compozitorul, producătorul şi DJ-ul Mihai Teodor este omniprezent în viaţa muzicală de la noi, devenind o portavoce a muzicii moderne.

Frustrată oarecum de prezenţa unui tânăr foarte hot, mare mi-a fost mirarea să-l descopăr pe Mihai fără blufuri estetice – cercei, belciuge, lanţuri agăţate la pantaloni, tatuaje şi, mai ales, aere. Singurul său accesoriu fashion pe care l-a purtat la –11°C a fost tactul şi un laptop mereu deschis în faţa sa, unde, din când în când, îşi consemna ideile.

Printre ţigări şi cafea, producătorul mi-a relatat despre drumul său sinuos spre muzică, care a început cu o poveste arhicunoscută şi atipică în acelaşi timp.

E un specimen caracteristic generaţiei MTV, înzestrat cu o disponibilitate mimetică excepţională. Primele sale artificii muzicale izbucneau cu 12 ani în urmă. Pe post de ascultător îl avea pe Sandu-Cristian, fratele său mai mic, cel care, de voie-de nevoie, arbitra jocurile sale muzicale şi care a rămas şi azi cel mai înverşunat critic şi consilier al lui. „De obicei, toate istoriile încep din copilărie, atunci când părinţii descoperă în copii un mugur de talent. În cazul meu, nu a fost aşa. Pe la 12 ani, am început să experimentez cu un amic, singurul care avea calculator pe vremea aceea. Ei… Ne-am instalat noi tot felul de softuri, o ionică şi făceam un soi de hip-hop. Şi tot exersând, mi-am dat seama ce-i aia armonie şi cum se face o piesă. Eram fan Boom Funk MC, care tocmai lansaseră Freestyler”, povesteşte tânărul producător. El spune că mica sa incursiune muzicală a continuat şi în perioada liceului. O extensie a pasiunilor sale artistice a fost lansarea unei trupe muzicale. „Mai în glumă, mai în serios – cântam despre colegele de clasă, profesori şi… tot ce vrei. La un moment dat, am ajuns foarte populari în rândurile liceenilor”. Era pentru prima dată când tânărul artist s-a înfruptat din deliciul celebrităţii.

Studiile în economie l-au ajutat să devină propriul manager

Aşa cum era firesc, aşteptasem să aud că Mihai va alege să studieze muzica, dar a mers într-o direcţie diametral opusă, optând în favoarea domeniului economic. Astfel, în 2005 a ajuns la ASEM, unde a făcut business şi administrare. „Aveam o pasiune pentru învăţătură, în general. Consideram că aşa pot trezi interesul sexului frumos. Voiam să devin economist, dar, totodată, scriam şi versuri. Părinţii niciodată nu mi-au impus nimic, ei aflau post factum”, relatează producătorul de la Prime FM. El recunoaşte că studiile în economie l-au ajutat să devină managerul său personal. „Asta mi-a diminuat puţin starea de visare, caracteristică oamenilor de artă, şi m-a ajutat să privesc lucrurile mai pragmatic. Ştiam deja cum să-mi administrez eficient resursele financiare şi cele artistice”, ne-a explicat Mihai Teodor.

„Ai-Ai-Ai” – revanşă pentru o dragoste neîmpărtăşită

În anul doi de facultate, tânărul artist este invitat la un post muzical, unde i se propune să lucreze în calitate de moderator TV. „Întotdeauna am fost tentat să încerc ceva nou, iar dacă eram întrebat dacă pot face ceva, tot timpul răspundeam afirmativ, deşi nici idee nu aveam despre ce e vorba. Asta m-a motivat întotdeauna să învăţ foarte repede. Şi a funcţionat”, a remarcat plin de optimism artistul. După ce eforturile sale au început să se fructifice, Mihai decide să scoată din sertare toate versurile şi schiţele muzicale pe care le avea, dar nu erau deloc puţine. Perioada de afirmare însă coincide cu cea a unei relaţii, ce-i drept – cam în delir, deoarece iubita lui din acea vreme nu era de acord cu noua sa postură de artist. Astfel, despărţirea lor a avut un ecou deosebit. Plin de durere, Mihai compune „Ai-Ai-Ai”, melodia de debut care i-a adus faima şi cu care se clasează în finala Eurovision Moldova 2010. „Piesa este ca o revanşă faţă de dragostea pierdută. Spre norocul meu, a avut un succes destul de mare. Cu fosta mea amică am rămas în relaţii bune. Despărţirea noastră mi-a purtat noroc”, crede producătorul muzical.

Sosia lui… Dan Bălan

Astăzi, activitatea lui Mihai Teodor se încadrează perfect în sintagma a îmbina utilul cu plăcutul. De dimineaţă face radio, ziua se ocupă de proiectele personale -printre care-i şi Prime Clubing-ul -, iar în restul timpului face muzică, de regulă noaptea şi în weekend. Atenţie! O face doar atunci când îi vine muza. Ziua o începe la ora şapte şi o termină nu se ştie când… „Dimineaţă le fac pe toate în mod automat. De regulă, nu comunic cu nimeni, fiindcă îmi place ca primele mele cuvinte să le rostesc în eter. Este un ritual personal”, adaugă Mihai. El spune că muzica nu se face la comandă, ci ţine de inspiraţie. „Atunci când mă prinde, îmi imprim repede toate ideile pe telefonul mobil sau pe laptop, fac câteva schiţe, după care merg în studio şi, împreună cu echipa de profesionişti, le materializăm”. În acest mod, autorul a reuşit să adune vreo patru sute de schiţe, care îşi aşteaptă rândul.

Potenţialul muzical al lui Mihai a fost remarcat şi de cei de peste Prut, supranumindu-l al doilea Dan Bălan. Cu toate acestea, artistul nu intenţionează să-şi încerce norocul pe piaţa muzicală din România, orientându-se mai mult spre cea europeană şi CSI. „Mă bucură faptul că sunt asociat cu Dan, mai ales că el este un renume pe plan muzical. Dar nu m-am gândit să mă lansez acolo, dat fiind faptul că piaţa din România este supraaglomerată”, spune cântăreţul. Deocamdată, marile sale aşteptări sunt legate de colaborarea cu producătorii din Germania şi noua sa melodie se anunţă a fi un alt mare hit. Mihai ne atenţionează că nu este vorba despre „Beeper”, lansată recent de ziua sa, ci despre o nouă schiţă muzicală denumită „You and I”. „Ca fiecare artist, aştept momentul când voi găsi melodia ce mă va urca pe culmile gloriei. Sper să fie bomba muzicală din primăvară, căci atunci intenţionez s-o lansez. Aş vrea să devină un hit internaţional”, a spus, plin de optimism, managerul. O altă mare doleanţă a artistului este lansarea unui CD, ce va cuprinde zece piese. Apariţia acestuia va fi o surpriză. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *