Timpul Local

Mihai Volontir a devenit doctor honoris causa al ASM

Miercuri, 24 iunie, in cadrul sedintei largite a Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al ASM, i-au fost inmanate insemnele de doctor honoris causa al Academiei de Stiinte a Moldovei celebrului actor Mihai Volontir.

Eminentul om de cultura si arta a fost distins cu acest titlu onorific pentru contributii substantiale la dezvoltarea artei teatrale si cinematografice, promovarea culturii nationale in tara, precum si peste hotare.
Amintim ca, la 9 martie curent, la cei 75 de ani impliniti, a avut loc premiera spectacolului „Visul unei nopti de mai” (dupa piesa „Trei crai” de B. P. Hasdeu), regizat de Mihai Volontir la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Balti. Dupa reprezentatie, intr-o atmosfera de sarbatoare si entuziasm, acad. Gheorghe Duca, presedintele ASM, i-a inmanat maestrului Mihai Volontir, protagonistul filmului artistic „Dimitrie Cantemir”, cea mai inalta distinctie a comunitatii stiintifice din tara – Medalia „Dimitrie Cantemir”, si a anuntat decizia CSSDT al ASM de a-i conferi titlul de doctor honoris causa.

In cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri in teatru si film. Rolul lui Budulai din serialul TV „?iganul” i-a adus celebritate actorului in intreg spatiul ex-sovietic, precum si in lumea intreaga. Tocmai de aceea, multi dintre admiratorii sai l-au supranumit Budulai. Cu aceasta ocazie, in cadrul unui interviu, actorul ne marturisea urmatoarele: „Ma mandresc ca am onoarea sa port numele eroilor pe care i-am creat. Candva eram numit Ion Nebunul (cel din „Napasta” lui Caragiale), prin anii ’70 mi se zicea Mihai Cantemir, acum – Budulai. Putini actori au acest privilegiu. Ii cunosc doar pe doi – pe marele actor roman Gheorghe Vasiliu, care a purtat pana la moarte numele de Gheorghe Vasiliu-Berlic, si pe Veaceslav Tihonov, alias Stirlit”. Felicitarile noastre. Sa ne traiesti, bade Mihai!

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *