Actualitate

Mihai Volontir, actor si regizor

Eminentul om de cultura si arta Mihai Volontir a fost distins, miercuri, de Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) cu titlul de doctor honoris causa. Amintim ca, la 9 martie curent, la cei 75 de ani impliniti ai maestrului, la Teatrul National din Balti, acad. Gheorghe Duca, presedintele ASM, i-a inmanat protagonistului filmului artistic „Dimitrie Cantemir” cea mai inalta distinctie a comunitatii stiintifice din tara – Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Mihai Volontir s-a nascut la 9 martie 1934, in comuna Oniscani, jud. Orhei. Din 1957 este actor la Teatrul National „V. Alecsandri” din Balti, iar din 1967 se produce cu succes in numeroase pelicule cinematografice din spatiul ex-sovietic si din Spania, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria si Argentina. In cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri in teatru si film. Rolul lui Budulai din serialul TV „?iganul” i-a adus celebritate actorului in intreg spatiul ex-sovietic, precum si in lumea intreaga.

Tocmai de aceea, multi dintre admiratorii sai l-au supranumit Budulai. Cu aceasta ocazie, actorul ne-a marturisit: „Ma mandresc ca am onoarea sa port numele eroilor pe care i-am creat. Candva eram numit Ion Nebunul (cel din „Napasta” lui Caragiale), prin anii ’70 mi se zicea Mihai Cantemir, acum – Budulai. Putini actori au acest privilegiu. Ii cunosc doar pe doi – pe marele actor roman Gheorghe Vasiliu, care a purtat pana la moarte numele de Gheorghe Vasiliu-Berlic, si pe Veaceslav Tihonov, alias Stirlit”. Felicitarile noastre. Sa ne traiesti, bade Mihai!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *