Politică

Mihail Formuzal: ” Nu este in interesul poporului gagauz sa se afle in avangarda isteriei antiromnesti”

Adresarea baskanului UTA „Gagauz-Yeri”, Mihail Formuzal, catre deputatii Adunarii Populare a Gagauziei in legatura cu includerea pe ordinea de zi a sesiunii a XIII-a a APG, din 18 mai 2009, a punctului privind adoptarea unei adresari catre conducerea republicii referitor la problemele limbii si istoriei poporului moldovenesc.

 

Stimati deputati ai Adunarii Populare a Gagauziei!

Consider ca este de datoria mea sa-mi exprim atitudinea fata de proiectul adresarii dumneavoastra catre conducerea republicii referitor la problemele limbii si istoriei poporului moldovenesc.

Parlamentul Republicii Moldova, prin adoptarea la 23 decembrie 1994 a Legii „privind statutul juridic special al Gagauziei (Gagauz-Yeri)", a procedat rational, oferindu-ne posibilitatea noua, locuitorilor autonomiei, sa decidem noi insine limbile oficiale ale Gagauziei. La randul sau, corpul de deputati al primei legislaturi a Adunarii Populare a Gagauziei a adoptat o hotarare corespunzatoare si corecta cu privire la functionarea pe teritoriul Gagauziei a trei limbi (gagauza, moldoveneasca si rusa).

Aceasta hotarare ne-a permis sa pastram si sa dezvoltam istoria multiseculara de pace si intelegere intre multele etnii care populeaza aceste meleaguri. Prin proiectul de hotarare, care n-a fost elaborat in Gagauzia, dumneavoastra, stimati deputati, atingeti delicata, sensibila si dureroasa tema a limbii si istoriei majoritatii titulare a Republicii Moldova. Dupa parerea mea, pe parcursul mai multor ani, nimic nu le-a impiedicat conducerii Republicii Moldova si Ministerului Educatiei sa solutioneze de sine statator problema denumirii manualelor si cursului de istorie.

Inteleg tendinta unor deputati din partea Partidului Comunistilor de a raporta si de a-si demonstra dorinta de a le intra in voie sefilor. Totusi, trebuie sa remarc faptul ca hotararea dumneavoastra, daca va fi adoptata, poate trezi la o anume parte a locuitorilor R. Moldova o reactie negativa fata de poporul gagauz. Istoria omenirii a demonstrat prin multe exemple ca pentru unele decizii gresite ale politicienilor a fost nevoit sa plateasca poporul.

Suntem un popor putin numeros si avem obligatia sa promovam o politica inteleapta, cumpatata. Nu e cazul ca noi, gagauzii, sa-i indicam poporului moldovenesc cum sa-si denumeasca limba si istoria.

Trebuie sa dam dovada de o atitudine la fel de plina de respect fata de majoritatea titulara, precum cea manifestata fata de noi in ’94. Nu este in interesul poporului gagauz sa se afle in avangarda isteriei antiromanesti sau a oricarei alteia care vine la rand. Locuitorii autonomiei intotdeauna au dat dovada de toleranta si de respect fata de poporul moldovenesc, care dispune de un potential suficient de mare pentru solutionarea de sine statator a problemelor limbii si istoriei. Propun sa excludeti acest punct de pe ordinea de zi si sa va concentrati eforturile la problemele de consolidare a statutului autonomiei, precum si la solutionarea numeroaselor probleme economice si sociale ale economiei.

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *