Carte

Mihail Ion Ciubotaru:„Temerea de obişnuinţă” m-a învăţat să nu mă tem de nimeni”

Volumul său „Temerea de obişnuinţă”, editat în 1977, a fost considerat apolitic, arestat şi scos din biblioteci, iar autorul – concediat de la „Literatura şi Arta”. Rămas fără o bucată de pâine, s-a retras la masa de scris şi a făcut mai multe traduceri din literatura universală.

Alaltăieri, Mihail Ion Ciubotaru a împlinit venerabila vârstă de 75 de ani. Cu această ocazie, el a fost omagiat la Casa Scriitorilor din Moldova, unde Muzeul Literaturii Române a inaugurat expoziţia aniversară „Temerea de obişnuinţă”. În discursul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că, alături de alţi poeţi, Mihail Ion Ciubotaru a schimbat faţa poeziei din anii ’70. „A scris o poezie meditativă, filosofică, dar şi socială, care se hrăneşte din cultură. De-a lungul vieţii sale, a trecut prin mari eclipse şi cutremure sufleteşti. Când i-a fost dată la topit cartea „Temerea de obişnuinţă”, s-a refugiat în traduceri, redându-ne o versiune a romanului „Evgheni Oneghin” de A. Puşkin de o înaltă valoare”, a constatat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, scriitorul Dumitru Matcovschi a amintit că Mihail Ion Ciubotaru a scris peste 30 de volume şi a tradus 30 de cărţi. „Scriu şi eu, scrie şi el. Scrisul ne mai ţine şi ne face să rezistăm în faţa tuturor greutăţilor”, a afirmat vorbitorul, care a avut şi el o carte arestată pe timpuri – „Descântece în alb şi negru”.

Poetul Anatol Ciocanu, care i-a fost coleg de serviciu la revista „Moldova”, a spus că l-a cunoscut încă pe când era elev. „Este un poet de o sensibilitate şi o delicateţe rară”, a specificat el.

Au mai luat cuvântul criticul literar Ana Bantoş, scriitorii Nicolae Rusu şi Tudor Palladi, directorul Muzeului Literaturii Române, Valeriu Nazar, ş.a. Directoarea Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, Lidia Kulikovski, consăteana poetului, i-a promis că, în viitorul apropiat, îi va elabora o biobibliografie, iar savantul Tudor Rotaru, o rudă a omagiatului, că îi va sponsoriza reeditarea volumului „Temerea de obişnuinţă”.
Mihail Ion Ciubotaru le-a mulţumit tuturor pentru înaltele aprecieri.

Solicitat de TIMPUL, el ne-a spus că volumul „Temerea de obişnuinţă” l-a învăţat să nu se teamă de nimeni. Obişnuinţa însemna, de fapt, suportarea regimului brejnevist de către mulţi dintre cetăţenii sovietici, poetul fiind unul nonconformist. „Făceau din noi neoameni. Căutau duşmani şi acolo unde nu erau. Însă nu mi-am pierdut curajul. Scriu în continuare aşa cum mi-a plăcut dintotdeauna. Visez să editez un volum antologic de poezie şi altul de publicistică. Să ştii că publicistica nu-mi dă pace nici azi. Urmăresc cu atenţie tot ce publică ziarul TIMPUL, vă apreciez mult şi nu mă las nici eu de meseria de ziarist”, ne-a asigurat omagiatul.

Mihail Ion Ciubotaru s-a născut pe 11 octombrie 1936 în comuna Nicoreni, judeţul Bălţi. În 1958 a absolvit Facultatea de Litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. A lucrat la publicaţiile „Scânteia leninistă”, „Tânărul leninist”, „Tinerimea Moldovei”, „Cultura” „Moldova”, „Literatura şi Arta”, „Glasul Naţiunii”, precum şi în calitate de consultant şi secretar la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *