Politică

Mihail Şleahtiţchi a fost demis din funcţia de vicepreşedinte al PLDM

La şedinţa CNP au fost convocaţi toţi deputaţii şi miniştrii PLDM, chiar şi cei care nu sunt membri de partid. În aceeaşi zi a fost ales un nou vicepreşedinte al PLDM. Acesta este Vadim Pistrinciuc, consilierul prim-ministrului Vlad Filat. Precizăm că Mihail Şleahtiţchi este membru fondator al PLDM şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al formaţiuni de la fondarea acesteia.

La 29 martie 2012, Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi a oferit explicaţii în Legislativ cu privire la introducerea în programa şcolară a cursului unic „Istoria Românilor şi Universală". În cadrul audierilor, Şleahtiţchi a fost atacat dur de unii deputaţi. Socialistul Igor Dodon a anunţat că îi va cere demisia, iar deputatul PD Dumitru Diacov a numit decizia ministrului „o bătaie de joc faţă de copii".

Potrivit lui Şleahtiţchi, decizia de a introduce cursul de „Istoria Românilor” a venit în urma mai multor solicitări din partea societăţii. „Acum patru luni a fost creat un grup de lucru, format din academicieni, rectori şi profesori, care au decis ca istoria să fie readusă în grila de examene, iar cursul trebuie să fie numit „Istoria Românilor şi Universală". Ca şi în cazul limbii moldoveneşti, utilizarea termenului „istoria Moldovei" ar fi mai curând un gest politic decât unul academic", a opinat Şleahtiţchi.

Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, a declarat într-un interviu acordat ziarului TIMPUL că „predarea istoriei şi gazoductul Iaşi – Ungheni sunt teme strategice pentru România”.

„Istoria Romanilor” a fost scoasa din şcoli în 2006, când guvernarea comunistă a introdus cursul de „istorie integrată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *