Cultură

Mihăiţă Ciobanu: „Vreau să port prin lume muzica neamului nostru şi numele tatălui meu”

Absolvent al Colegiului de muzică „Ştefan Neaga” (în clasa de vioară a profesoarei Iulia Cazacu) şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (în clasa prof. Boris Dubosarschi), el a activat în mai multe orchestre de muzică populară: „Doina Armatei”, condusă de Marin Bunea, Orchestra fraţilor Advahov, „Trandafir de la Moldova” ş.a. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. În 2009 s-a stabilit cu traiul în oraşul Toronto, Canada.

Mihăiţă Ciobanu este feciorul marelui interpret de muzică populară Mihai Ciobanu şi al Valentinei Ciobanu, profesoară de vioară la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. Aşa cum se spune la români că surcica nu sare departe de trunchi, viitorul lui Mihăiţă ca şi cum a fost predestinat. Vioara i-a pus-o în mână mama, care şi ea a cântat în mai multe orchestre de muzică populară, dar, fiind legată de familie, a ales cariera de profesoară, educând generaţii întregi de viorişti.

Mihăiţă a plecat în Canada după ce, pe 25 septembrie 2008, s-a căsătorit cu Cristina, originară din Chişinău, absolventă a Academiei de Studii Economice, a cărei mamă locuia în Toronto.

Mai întâi a cântat, ca voluntar, într-o orchestră simfonică, fără salariu. Pe urmă, a fost angajat în Orchestra simfonică Ontario Filarmonica, dirijată de Marco Barisotto. „Concertăm mai mult prim regiunea Ontario: în Oshawa, Mississauga, Hamilton, Niagara-on-the-Lake şi în alte oraşe. Totodată, colaborez cu o companie de impresariat, condusă de italianul Fabio Gismonti. Prezentăm concerte la diverse ceremonii: nunţi, cumetrii, petreceri de familie, interpretând muzică uşoară, jazz, cafe concert. Sunt mulţumit. Dorul de casă însă mă macină. Sunt alături de comunitatea moldovenilor şi cea a românilor de acolo şi, la mari sărbători, tot timpul mă strădui să fim împreună. Vreau să port prin lume muzica neamului nostru şi numele tatălui meu”, ne-a spus Mihăiţă Ciobanu.

În august 2010, l-au vizitat părinţii. Au prezentat împreună un concert la Toronto, pentru comunitatea moldovenilor, după care – unul la New York, unde locuieşte socrul său. „Taţii noştri glumeau, spunând că, dacă nunta au făcut-o mamele (la „Sala de aur” din Chişinău), cumetria o vom face noi, dincolo de Ocean. „Aşteptăm cu Cristina un copilaş…”, mi s-a confesat Mihăiţă. Vrea să deschidă în Canada un studio de înregistrări, iar soţia lui – un restaurant.

În timpul vizitei sale la baştină, a fost la mormântul bunicii de pe mamă de la Sculeni şi la ale celor de pe tată, de la Bujor, Hânceşti, precum şi la rudele soţiei de la Mărăndeni, Făleşti şi Fântâniţa, Drochia. A cântat, vineri, împreună cu tatăl său la Brăviceni, Orhei, după care, ieri, a plecat cu avionul în Canada.

„Părintele este fericit atunci când îşi ştie copiii la locul lor, când şi ei ajung să fie respectaţi de cei din jur, când reuşesc în viaţă şi prin meserie. Sigur, toţi părinţii îşi doresc să aibă copiii alături, dar ne mulţumim şi cu asta… Vorbim şi ne vedem prin internet, căci, de când cu internetul acesta, ai putea să faci chiar nunţi şi cumetrii prin skype”, ne-a spus, zâmbind, cântăreţul Mihai Ciobanu, care mai are o fiică, Victoriţa, stabilită cu traiul în Portugalia, unde a fost şi a concertat la începutul anului curent. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *