Pentru că gimnaziul din satul Alcedar, raionul Șoldănești se încălzește cu lemne și cărbuni, elevii își doresc un sistem ecologic și mai puțin periculos pentru sănătatea lor. De aceea, un grup de elevi a elaborat un proiect de clădire școlară ce utilizează doar energie verde, dar și machete de sisteme de producere a energiei verzi.
Inițiativele elevilor au fost prezentate la o lecție publică în cadrul cursului opțional „Surse de energie regenerabilă”, moderată de Aurelia Șveț, membra echipei de autori ai ghidului pentru profesori și ai manualului „Surse de energie regenerabilă”.
Anul acesta s-au adunat doar 12 elevi pentru respectivul curs, dar profesoara spune că tinerii sunt foarte interesați, dovadă este participarea lor în cadrul concursurilor naționale și internaționale. „Vrem ca elevii să înțeleagă că energia pe care noi o importăm din țări străine este foarte scumpă și prețul ei va crește an de an. Alternativa energiei importate o putem obține acasă. E ceea ce noi numim deșeuri, care, arzând pe câmp, poluează mediul, dar, arzând în sobă, încălzește casa. Noi mai putem folosi soarele ca să încălzim apa. Dar cel mai mult ne axăm pe biomasă. Biomasa este viitorul țării noastre”, a declarat Aurelia Șveț, care este profesoară de chimie și biologie în această școală.
Alți elevi au prezentat metode de economisire a energiei. Cristina Copaci din clasa a opta, din același gimnaziu, a accentuat că dacă facem economie de energie, ne rămân mai mulți bani în buzunar și mediul este mai curat. „Atunci când terminăm lecțiile și ieșim din clasă trebuie să stingem lumina. Utilizăm draperii scurte ca să lăsăm lumina soarelui să pătrundă în cameră. Ștergem sistematic geamurile. Cumpărăm becuri economice și deconectăm aparatele electrice dacă nu le folosim”, explică tânăra.
„Avem două cazane care lucrează pe biomasă, pe pelete. Ca să faceți comparație, vă spun că înainte, când nu aveam ferestre bune, pentru funcționarea unei singure grupe de 65 de metri se cheltuia 17 metri steri de lemn și cinci tone de cărbuni, per sezon. După ce am fost ajutați să schimbăm ferestrele, să încălzim cu materiale speciale pereții, tavanul cheltuiam 23 de metri steri și două tone de cărbuni, pentru 160 de metri pătrați. Cu toate acestea, era frig pe coridoare, în sala de festivități, în bucătărie, în cabinetul directorului”, își amintește directoarea grădiniței și speră că la anul va fi mai cald, inclusiv mai puțini bani vor da, întrucât cazanul nou pe biomasă va funcționa.
De asemenea, grădinița dispune de colectoare solare pentru încălzirea apei. Dacă înainte bucătăreasa, ajutorii de educatori, dădacele aveau grijă ca să încălzească apă la aragaz și mereu să existe căldări de apă fierbinte, acum toată lumea din grădiniță este îndestulată. Cu ajutorul panoului solar se încălzește zilnic o tonă de apă.
Primarul localității Șestaci, Iacob Guja, recunoaște că era deficit de apă caldă, dar acum locuitorii satului sunt mulțumiți de condițiile bune din grădiniță pe care le au copiii lor. „Există confort. La iarnă o să fie încălzită toată grădinița și copiii vor putea veni în rochii, tricouri în sala de festivități, căci, în iernile trecute, încălzeam sala respectivă cu cămine electrice și totdeauna era frig”, se bucură funcționarul.
Despre economiile făcute, primarul a declarat, pentru ziarul TIMPUL, că sunt considerabile, în special pentru gimnaziul „Șestaci”. „În 2012, gimnaziul a fost dotat cu cazane pe biomasă. Dar până atunci se încălzea cu gaz natural. Dacă pe sezon cheltuiam în jur de 120 de mii de lei și era mai mult frig decât cald, că mai făceam economii din cauza consumului și prețului mare. Dar pe parcursul ultimilor trei ani, suma s-a înjumătățit. Cheltuiam 120 de mii și era frig, acum plătim de la 49 până la 51 de mii și este foarte cald”, a afirmat Iacob Guja, primarul satului Șestaci, raionul Șoldănești.
Cazanul pe biomasă și panoul solar din instituțiile de învățământ din localitatea Șestaci, Șoldănești au fost instalate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. Cel din urmă, cu ajutorul fondurilor europene, a dotat circa 200 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale cu sisteme moderne de încălzire pe biomasă. Suplimentar la aceste sisteme, alte 49 de instituții publice vor beneficia de colectoare solare, pe lângă cele 14 instituții, pe care le utilizează deja.
|
Au fost anunțate culorile anului 2021. Ce semnificație au acestea și cum ne pot influența acestea viața, citiți în rândurile ce urmează. Astfel, Institutul american Pantone a ales culorile care definesc anul 2021. Este vorba despre neutrul Ultimate Gray și Illuminating, o...
( ) Citeşte tot articolulFursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina. Rețeta îi aparține artistei Natalia Selegean, scrie fetede10.ro.
( ) Citeşte tot articolulForţele de ordine olandeze s-au confruntat din nou, luni seară, după un weekend de tulburări, cu cei care contestă restricţia de circulaţie pe timp de noapte şi au făcut mai mult de 150 de arestări, potrivit BBC.
( ) Citeşte tot articolulLa nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolulToate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care vor să călătorească în Franţa pe cale aeriană sau maritimă din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican şi Elveţia trebuie să prezinte, la îmbarcare, un test...
( ) Citeşte tot articolulMicul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.
( ) Citeşte tot articolulMitropolitul Moldovei Iosif Naniescu (Ioan), numit "cel sfânt şi milostiv", a fost canonizat în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 octombrie 2017.
( ) Citeşte tot articolulBERBEC Nu te simți prea bine din punct de vedere fizic, așa că ar trebui să lași efortul deoparte și să te liniștești puțin. Poate că este momentul să iei o pauză chiar și de la locul de muncă.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolulMultă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolul