Actualitate

Mii de credincioşi se află la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Preoţii, conduşi de Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au purtat baldachinul cu moaşte în procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care a urmat oficierea, în curtea Catedralei Mitropolitane, a slujbei de sfinţire a apei şi Taină Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

La eveniment au luat parte câteva mii de pelerini care au venit încă de joi la Iaşi pentru a se închină la raclă cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Potrivit tradiţiei, moaştele vor fi scoase în această seară din Curtea Mitropoliei şi vor fi purtate în procesiunea ”Calea sfinţilor” pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Raclă va rămâne aici până când se vor închină toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cuvioasă Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Marii Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrană cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casă părintească pentru a intră în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în puştiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârstă de 25 de ani, după care s-a întors în satul sau natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserica din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ‘Sfinţii Trei Ierarhi’.

Raclă Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ‘Trei Ierarhi’.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *