Mii de lei în schimbul testelor de BAC sau cum câțiva șmecheri încearcă să îmbogățească pe seama absolvenților. Iată SCHEMA

publicat în Actualitate pe 8 Iunie 2018, 10:45

Absolvenţii de licee, care au lenevit pe parcursul anilor de studii sunt o pradă uşoară pentru escroci. Aceştia le cer elevilor mii de lei în schimbul testelor de bacalaureat. Reţelele de socializare abundă în astfel de oferte. Ministerul Educaţiei atenţionează însă că testele pentru care absolvenţii plătesc un pumn de bani pot fi găsite în orice manual de pregătire pentru BAC. Deşi făptaşii sunt prinşi deseori de poliţie, oamenii legii afirmă că numărul acestora creşte în fiecare an şi devine tot mai dificil de a-i identifica.  

Ca să faci rost de aşa zisele teste de bacalaureat nu trebuie să ai cunoscuţi sau aptitudini de detectiv. Escrocii, care oferă astfel de servicii, pot fi găsiţi cu uşurinţă în diferite grupuri pe reţelele de socializare.

Jurnaliștii au încercat să afle dacă vânzătorii chiar au teste de BAC sau sunt doar lucrări din culegerile de pregătire pentru examene. Aceştia însă au refuzat să se întâlnească cu noi şi ne-au ghidat cum să intrăm în posesia testelor. Aceştia au cerut o adresă de email pentru a expedia testul nerezolvat, dar nu înainte de a indica un număr de terminal pe care cer să le fie transferaţi 1.550 de lei.

Pe acest individ l-am găsit pe un site. Totuşi după câteva mesaje, escrocul a înţeles că vorbeşte cu jurnaliştii. Aşa că în scurt timp nici pagina de pe internet nu mai funcţiona. Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării ne atenţionează că vânzătorii sunt escroci, care se folosesc de încrederea elevilor. Responsabilii dau asigurări că testele sunt păstrate în siguranţă.

„Aceşti autori îşi asumă responsabilitatea nedivulgării conţinutului testelor. Ei lucrează la nişte laptopuri securizate, care nu sunt conectate la internet. Informaţia este transmisă pe stic, sticul respectiv este criptat", a afirmat purtătorul de cuvânt Ministerul Educaţiei, Ion Mischevca.

Testele de bacalaureat sunt printate chiar în Executiv.

„După care acestea sunt transportate în nişte saci sigilaţi la Banca Naţională a Moldovei, unde se păstrează în cea mai securizată încăpere. După care în ziua examenului nemijlocit sunt împărţite pe la centrele de bacalaureat", a spus purtătorul de cuvânt Ministerul Educaţiei, Ion Mischevca.

Ministerul Educaţiei a sesizat de fiecare dată Inspectoratul General al Poliţiei atunci când a depistat personal escroci pe internet.

„Poliţia cercetează toate circumstanţele pentru depistarea persoanelor implicate în acest caz. Dacă vor fi găsite atunci persoanele fizice riscă de la 2.500 până la 7.500 de lei", a declarat ofiţerul de presă Inspectoratul Naţional de Investigaţii, Diana Sochircă.

Potrivit oamenilor legii anul acesta escrocii sunt mult mai prudenţi. Aceştia folosesc diferite adrese IP, plata se face prin terminale, iar serverul web se află în afara ţării aşa cum este şi site-ul de pe care am încercat să facem rost de teste. Anul trecut a fost amendată doar o singură persoană, care ar fi încercat să vândă teste de bacalaureat. Inspectoratul General al Poliţiei îndeamnă oamenii să sesizeze poliţia atunci când văd astfel de anunţuri.

Cu alte cuvinte, testele reale de bac pot fi găsite doar în ziua examenelor, în timp ce elevii stau cu stiloul în mână într-o sală supravegheată de observatori şi camere.  

Sursa: prime.md