Sport

Mii de persoane sunt aşteptate la Maratonul Internaţional din Chişinău

Potrivit organizatorilor, pe pagina oficială deja s-au înregistrat aproximativ 3 mii de participanţi din 40 de ţări ale lumii, precum Portugalia, Japonia, Noua Zeelandă etc. Comitetul organizatoric îndeamnă populaţia să se alăture acţiunii pentru a promova modul sănătos de viaţă şi pentru a contribui astfel la dezvoltarea sportului de amatori în Republica Moldova.

Organizatorul principal al Maratonului Internaţional din Chişinău, Roman Ştirbu, a declarat luni, 22 februarie, la o conferinţă de presă la IPN că oricine poate deveni participant la această acţiune. Printre participanţii înregistraţi până în prezent, cel mai vârstnic este un cetăţean din Finlanda care are 70 de ani, iar cel mai tânăr participant al maratonului este un băiat de 5 ani.

Participanţilor la maraton li se oferă patru tipuri de distanţe – de 3, 10, 21 şi 42 de kilometri. Potrivit organizatorilor, cel mai scurt traseu nu va fi fixat de sistemul de cronometrare. Această distanţă este gratuită şi nu are limite de vârstă pentru participanţi. La distanţa de 10 kilometri vor putea participa doritorii care au atins vârsta de 16 ani. Taxa de participare pentru această distanţă este de 200 de lei. Aceeaşi taxă este valabilă şi pentru participanţii care vor alerga pe o distanţă de 21 de kilometri, cunoscută ca semi-maraton. Cei care vor opta pentru distanţa de 42 de kilometri, adică maraton, vor achita 400 de lei. Organizatorii au spus că la semi-maraton şi maraton pot participa doar persoanele care au atins majoratul.

Roman Ştirbu a declarat că toţi participanţii vor primi un pachet de start. Acesta include un număr individual cu cip electronic pentru cronometrarea timpului, un tricou oficial şi harta curselor cu descrierea detaliată a programului evenimentului. De-a lungul traseului vor fi amplasate puncte de alimentaţie, iar în caz de necesitate alergătorii vor beneficia şi de ajutor medical.

Preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Sporter”, Dmitrii Voloshin, a spus că doritorii de a participa la maraton se pot înscrie pe pagina electronică www.marathon.md până pe 15 aprilie. În cazuri de urgenţă, participanţii se pot înscrie şi în dimineaţa maratonului, însă există riscul ca să nu mai fie disponibile înregistrările. Potrivit lui, persoanele care doresc să participe la acţiuen, pot participa gratuit la antrenamente alături de profesionişti. La fel, participanţii pot beneficia şi de antrenament individual, însă contra plată.

Traseul maratonului va fi stabilit pe străzile centrale ale Chişinăului, iar linia de start şi de finiş va fi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Toţi participanţii care vor ajunge la linia de finiş vor primi medalii, iar învingătorii – premii. În acest an, Maratonul Internaţional din Chişinău a devenit membru asociat al Asociaţiei Internaţionale de Maratoane şi Curselor de Distanţă. Astfel, orice persoană care a participat la Maratonul Internaţional din Chişinău va fi considerată în mod oficial maratonist.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *