Timpul Liber

Miliardarii luxului

Bernard Arnault
Avere: 41 miliarde de dolari
Companie: LVMH

Lordul luxului, după cum este denumit Arnault, este cel mai bogat european. Averea lui aproape că s-a dublat anul trecut, datorită cererii mari, în special pe piaţa asiatică, pentru produsele de lux, precum şampania Dom Perignon, coniacul Hennessy, ceasurile Tag Heuer sau accesoriile Louis Vuitton. Recent, grupul LVMH l-a concediat pe John Galliano, designerul Casei Christian Dior.

Amancio Ortega
Avere: 31 miliarde de dolari
Companie: Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius)

Amancio Ortega s-a retras, în ianuarie, de la conducerea Inditex, dar a păstrat 87% din acţiuni. Compania, care deţine câteva dintre cele mai cunoscute branduri din lume, precum Zara, Massimo Dutti sau Stradivarius, are 5000 de magazine în 77 de ţări.

Stefan Persson
Avere: 24,5 miliarde de dolari
Companie: Hennes&Mauritz (H&M)

Preşedintele H&M e cunoscut pentru faptul că a convins designeri de renume, cum sunt Karl Lagerfeld sau Stella McCarthy, să creeze colecţii cu haine ieftine pentru cele 2200 de magazine pe care le deţine. H&M a fost fondată de tatăl lui Stefan, în 1947.

Francois Pinault
Avere:11,5 miliarde de dolari
Companie: PPR (Gucci, Yves Saint Lauren, Puma)

Titanul francez al luxului deţine majoritatea acţiunilor PPR (fostul Pinault-Printemps-Redoute), companie care include branduri ca Gucci, Yves Saint Laurent şi Puma. Fiul lui, Francois-Henri, s-a căsătorit cu actriţa Salma Hayek, în 2009. Iubitor de artă, deţine şi Casa de licitaţii Christie’s. El însuşi are o colecţie de 2000 de piese – inclusiv lucrările a peste 80 de artişti, printre care Picasso – estimată la 1,7 miliarde de dolari.

Leonardo Del Vecchio
Avere: 11 miliarde de dolari
Companie: Luxottica

Regele ochelarilor de soare a crescut în orfelinat şi a fost ucenic la o fabrică de rame de ochelari. A înfiinţat Luxottica în 1961 şi a început să producă propriii ochelari de vedere şi de soare. Încă mai conduce compania, care este cel mai mare producător de ochelari din lume. Deţine branduri ca Ray-Ban şi Oakley.

Silvia Ursu

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *