Actualitate

MILIARDUL ar putea deveni DATORIE PUBLICĂ

Este concluzia experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Potrivit unei analize a Organizației, proiectul de lege, propus să fie votat prioritar de către Parlament, este în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova.

Societatea civilă din Republica Moldova cere amânarea votării de către Parlament a proiectului de lege prin care împrumutul de peste 13 miliarde de lei dat de Banca Națională pentru acoperirea efectelor cauzate de furtul miliardului de dolari, ar urma să fie transformat în datorie publică. O analiză a experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, arată că actul legislativ, în modul în care este elaborat în prezent, riscă să producă instabilitate financiară și să afecteze toți cetățenii Republicii Moldova.

Având în vedere importanța și impactul major pentru societate, acest proiect de lege nu poate fi examinat în grabă de către Parlament, susțin autorii studiului, potrivit cărora documentul nu deține nici expertizele juridice, anticorupție, economice, financiare, științifice. În opinia autorilor, biroul permanent al Parlamentului trebuie să verifice totodată dacă este argumentată și justificată urgența sau prioritatea examinării proiectului de lege înaintat de Guvern.

Totodată, în raportul de expertiză s-a arătat că la momentul depunerii proiectului de act legislativ spre dezbateri, erau lipsă expertizele care au rolul de a determina raționalitatea adoptării acestui proiect de lege, avantajele și dezavantajele acestuia, consecinţele economico-financiare și de alt gen care pot surveni în urma adoptării proiectului de lege.
Nota informativă nu conţine o fundamentare economico-financiară, deşi aceasta era necesară, întrucât proiectul presupune cheltuieli financiare majore.

La fel, autorul nu efectuează nici un calcul în privința dobânzii anuale de 5%, prevăzută în proiect, la suma nominalizată. Or, potrivit unor calcule elementare, dobânda respectivă reprezintă circa 678 milioane de lei pe an, fără a lua în calcul şi plata sumei de bază, se arată în expertiză. Plus la aceasta, autorul nu a adus informaţii și cifre privind modul în care au fost utilizate garanţiile acordate de către Guvern Băncii Naţionale a Moldovei în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015. Mai mult ca atât, nota informativă nu conţine nici o informaţie privind situaţia reală în sectorul bancar din Moldova și situația recuperării sumelor bănești.
Amintim că legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 se referă la emisiunea obligaţiunilor de stat pentru a rambursa suma de 13,5 miliarde de lei, rămasă restantă după dispariţia miliardului şi lichidarea Băncii de Economii, Unibank şi a Băncii Sociale. Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor va emite și va transmite
Băncii Naționale a Moldovei obligațiunile de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobînzii, pe termene de pînă la 25 de ani, în volum total de pînă la 13583,7 mil. lei, cu rata efectivă a dobînzii de 5 la sută. 

radiochișinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *