Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Actualitate 13 August 2018, ora 09:08    Din editia print

Milioane de lei gestionaţi neregulamentar la Ministerul Agriculturii

Marime Font

Ministerul a ascuns peste 6000 ha de pământ și 309 imobile, și a menținut în evidență cotele în capitalul social al unor întreprinderi lichidate.

Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, încheiate la sfârșitul anului trecut, a fost examinat de către Curtea de Conturi, în cadrul ședinței din 6 august. Auditul a constatat că situațiile financiare consolidate ale ministerului nu prezintă o imagine veridică și sunt însoțite de denaturări semnificative.

Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a fost creat în baza reorganizării prin absorbție a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Ministerului Mediului (MM). MADRM își administrează domeniul de specialitate prin intermediul aparatului central, al cărui efectiv-limită constituie 121 de unități. Are în subordine 36 de subdiviziuni cu statut de persoană juridică și cu un efectiv-limită de 4127,34 unități. Banii pentru funcţionarea aparatului central și a instituţiilor din subordine sunt alocaţii de la bugetul de stat, din resurse generale şi colectate.


În 2017, MADRM și ministerele reorganizate au gestionat cumulativ venituri de 1989,3 mln lei și cheltuieli de 2203,2 mln lei. Probele de audit arată că ministerul și instituțiile din subordine gestionează 272 loturi de teren cu suprafața totală de 11 844,6 ha, dintre care 10 647,6 ha (89,9%) au destinație agricolă, 870,1 ha (7,3%) sunt destinate fondului apelor, 32,9 ha (0,3%) - construcțiilor și 294,0 ha (2,5%) au alte destinații.

Valoarea unor imobile a fost majorată

Auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative. Ministerul și instituțiile din subordine nu au evaluat și înregistrat în evidența contabilă și în rapoartele financiare 199 de loturi de teren cu suprafața totală de 6523,7 ha, în valoare de 3414,5 mln lei. De asemenea, 306 din 709 imobile gestionate de minister nu au fost înregistrate la Cadastru, 205 dintre acestea având valoarea contabilă de 127,5 mln lei.

Totodată, nu au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra a 13 imobile, în valoare de 5,4 mln lei, amplasate în stânga Nistrului, și a 7 imobile, în valoare de 1,4 mln lei, din oraşul ucrainean Zatoka, care nu sunt supuse inventarierii anuale și nu sunt incluse în Registrul bunurilor proprietate publică a statului.

Nu relevă situația reală, potrivit Curții de Conturi, nici darea de seamă prezentată Agenției Proprietăți Publice (APP). Entitățile din subordinea ministerului ar fi raportat valoarea a 68 de imobile cu 53 mln lei mai mare față de cea contabilă. Totodată, către APP au fost raportate 53 de imobile, care nu sunt nici contabilizate, nici evaluate de Cadastru. Asemenea situații se atestă și la raportarea datelor eronate aferente terenurilor de către Colegiul Agroindustrial din Râșcani, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, și Colegiul Agroindustrial „Gheorghe Răducan”.

Conform datelor raportate la finele ui 2017, cota ministerului în capitalul social al întreprinderilor de stat, societăților pe acțiuni și altor organizații a constituit 726 mln lei. Auditul însă a constatat că aceasta a fost contabilizată incorect, determinând denaturarea informațiilor cu 6563,4 mln lei.

Alte milioane contabilizate din întreprinderile moarte

Astfel, menționează Curtea, ca urmare a menținerii în evidența contabilă de către Agenția „Apele Moldovei” și minister a cotei în capitalul social al unor întreprinderi de stat lichidate sau reorganizate, acesta a fost majorat cu 7,9 mln lei. Iar în urma necontabilizării unor terenuri cu suprafața de 4653,1 ha, transmise în capitalul social al întreprinderilor de stat, fondator al cărora este aceeași Agenție, capitalul social a fost diminuat cel puțin cu 6010,9 mln lei. Și în alte cazuri similare a fost constatată o diminuare esențială, la nivel de alte milioane.

De asemenea, în evidența contabilă a Agenției „Apele Moldovei” au fost contabilizate cotele în capitalul social al unor întreprinderi care au fost vândute încă în 2016 (+1,8 mln lei) sau transmise, în anul 2017, către APP (+1,5 mln lei), astfel, cota statului în capitalul social raportată la finele anului fiind majorată cu 3,3 mln lei. Iar capitalul social transmis în gestiunea Universității Agrare de Stat a Moldovei (UASM), inclus în raportul financiar consolidat, a fost denaturat cu 186,8 mln lei.

În context, se atestă că valoarea capitalului social raportat de către unele instituții din subordine a fost majorat cu 24,3 mln lei, drept urmare a menținerii în evidența contabilă a instituțiilor publice, care, din punct de vedere regulamentar, după ce au trecut la finanțare din bugetul de stat, urma să fie casat.

Analiza sumelor raportate la lipsuri și delapidări a relevat majorarea neregulamentară a acestora cu 30,3 mln lei. Astfel, ca urmare a faptului că ministerul a reflectat neconform creanțele adjudecate ale agenților economici față de Fondul Ecologic Național, valoarea lipsurilor și delapidărilor a fost majorată cu 30,6 mln lei. De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a reflectat în evidența contabilă lipsurile și delapidările constatate în cadrul inventarierii anuale, în valoare de 0,2 mln lei, ceea ce a cauzat denaturarea informațiilor din situațiile patrimoniale.

Patrimoniu transmis neregulamentar

De asemenea, entitățile subordonate ministerului au inclus în Darea de seamă privind imobilele proprietate publică a statului 59 de loturi cu suprafața totală de 128,9 ha, care, conform datelor din Registrul cadastral, aparțin persoanelor terțe. Registrul de stat al proprietății publice nu include toată informația privind capitalul social al ministerului în întreprinderile de stat. Astfel, nu a fost inclus aici capitalul social aferent de la două întreprinderi de stat amplasate peste hotare: ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisk, Ucraina (25,4 mln.lei) și ÎS „Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți” (0,3 mln lei).

Auditul a atestat că situația patrimonială în transmiterea patrimoniului de la MAIA către MADRM s-a efectuat neregulamentar, fiind diminuată cu 1,8 mln lei, iar conturile extrabilanțiere au fost majorate cu 1,2 mln lei. Conform explicațiilor ministerului, suma reflectată în conturile extrabilanțiere fie că reprezintă bunurile care au rămas în sediul vechi al MAIA din cauza lipsei de spațiu pentru păstrare în sediul nou, fie că acestea au dispărut.

Subsidii folosite contrar destinației

În 2017, prin intermediul MM, MDRC, MAIA și MADRM, au fost acordate subsidii în valoare totală de 1.047,1 mln lei, din care 928,1 mln lei sau 88,6%, au fost acordate prin intermediul fondurilor statale. Probele de audit au atestat carențe și neconformități în atribuirea și utilizarea conform destinației a subsidiilor acordate de la bugetul de stat. Astfel, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale a contribuit neregulamentar la subsidiile unui contract de prestare a serviciilor de cercetări geologice în valoare totală de 2,6 mln lei.

Totodată, ca urmare a monitorizării necorespunzătoare din partea Agenției „Apele Moldovei” a utilizării conform destinației a subsidiilor în valoare de 10,7 mln lei, acordate unor întreprinderi în care agenția are calitatea de fondator, o mare parte a subsidiilor au fost utilizate în alte scopuri decât cele stabilite de cadrul regulator. Astfel, 9,9 mln lei (92,5%) au fost utilizate pentru retribuirea muncii angajaților.

Venituri denaturate cu peste 10 milioane de lei

„Prin urmare, procesul de alocare și executare a subsidiilor nu este transparent și nu relevă situația reală a utilizării acestora. De asemenea, deși o mare parte a subsidiilor este alocată cu destinație specială, cadrul regulator nu prevede un mecanism de evidență și raportare a utilizării lor, precum și descrierea narativă a destinațiilor de utilizare și soldului neutilizat din acestea”, menţionează Curtea de Conturi într-un comunicat de presă.

Mai mult, în urma clasificării neregulamentare a unor tranzacții, prezentarea veniturilor a fost denaturată cu 10,2 mln lei. Lipsa unui control adecvat a dus la denaturarea cu această sumă a veniturilor bugetului de stat și a datelor din Raportul privind executarea bugetului de stat prezentat Guvernului, precum și la denaturarea veniturilor și cheltuielilor bugetului public național, care au fost majorate cu 10,2 mln lei, nefiind supuse consolidării.

Probele de audit obținute în cadrul auditului sunt suficiente și adecvate pentru a servi drept bază pentru opinia contrară asupra situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:47

BREAKING NEWS / Fratele lui Dodon este partener cu Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, într-un proiect imobiliar

BREAKING NEWS / Fratele lui Dodon este partener cu Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, într-un proiect imobiliar Foto: Dodon și Chaika

Alexandru Dodon, fratele președintelui Igor Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei Archpley Development. El va supraveghea divizia de construcție a grupului de dezvoltare ce aparține Igor Chaika.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:10

Dorin Chirtoacă: Domnule Socor, nu vreți să va uitați în oglindă, poate Dvs. aduceți a fantomă care bântuie Moldova de vreo ultimii 20 de ani?

Ati uitat cum l-ati ridicat in slavi pe Voronin, de ne apuca greata, si va inchinati lui ca la sfintele moaste, in timp ce noi luptam cu el si cu regimul lui?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:53

Conceptul se “narațiune/narațiuni” vine de multe ori în contextul eforturilor de dezinformare pro-Kremlin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:39

Parlamentul a votat astăzi în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurări, care permite brokerilor de asigurare și agenților de asigurări să revină în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, după ce au fost excluși din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:28

Un băiețel de 11 ani a fost mușcat zilele trecute de un maidanez, în Stăuceni. Copilul a fost internat în spital, cu halucinații și febră, însă nu a supraviețuit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:22

Poliamoria este practica, starea sau capacitatea de a avea, în același timp, mai multe relații de iubire sexuale în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Iar fiica de 18 ani a actorilor Will Smith și Jada Pinket-Smith nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:59

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Barbatul de 56 de ani al carui cap este la un pas sa explodeze la propriu / FOTO

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Barbatul de 56 de ani al carui cap este la un pas sa explodeze la propriu / FOTO

Totul la inceput parea sa fie o banala sinuzita, insa acum s-a transformat intr-un calvar de nedescris.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 01:15

Consumul de sucuri îndulcite poate crește semnificativ riscul de cancer, potrivit unui studiu amplu care a găsit o legătură între consumul obișnuit al tuturor tipurilor de băuturi cu zahăr adăugat și prababilitatea apariției bolii. O echipă de cercetători din Franţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 01:09

Un studiu recent a constatat că femeile au mai multe vise erotice. Dar care este semnificația adevărată a acestor vise? Cercetătorii consideră că feminismul a reușit să convingă femeile să nu mai fie reticente în a vorbi sincer despre visele lor erotice. Mult timp s-a crezut...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)