Astăzi 16 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:33
Abonamente

Actualitate 13 August 2018, ora 09:08    Din editia print

Milioane de lei gestionaţi neregulamentar la Ministerul Agriculturii

Marime Font

Ministerul a ascuns peste 6000 ha de pământ și 309 imobile, și a menținut în evidență cotele în capitalul social al unor întreprinderi lichidate.

Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, încheiate la sfârșitul anului trecut, a fost examinat de către Curtea de Conturi, în cadrul ședinței din 6 august. Auditul a constatat că situațiile financiare consolidate ale ministerului nu prezintă o imagine veridică și sunt însoțite de denaturări semnificative.

Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a fost creat în baza reorganizării prin absorbție a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Ministerului Mediului (MM). MADRM își administrează domeniul de specialitate prin intermediul aparatului central, al cărui efectiv-limită constituie 121 de unități. Are în subordine 36 de subdiviziuni cu statut de persoană juridică și cu un efectiv-limită de 4127,34 unități. Banii pentru funcţionarea aparatului central și a instituţiilor din subordine sunt alocaţii de la bugetul de stat, din resurse generale şi colectate.


În 2017, MADRM și ministerele reorganizate au gestionat cumulativ venituri de 1989,3 mln lei și cheltuieli de 2203,2 mln lei. Probele de audit arată că ministerul și instituțiile din subordine gestionează 272 loturi de teren cu suprafața totală de 11 844,6 ha, dintre care 10 647,6 ha (89,9%) au destinație agricolă, 870,1 ha (7,3%) sunt destinate fondului apelor, 32,9 ha (0,3%) - construcțiilor și 294,0 ha (2,5%) au alte destinații.

Valoarea unor imobile a fost majorată

Auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative. Ministerul și instituțiile din subordine nu au evaluat și înregistrat în evidența contabilă și în rapoartele financiare 199 de loturi de teren cu suprafața totală de 6523,7 ha, în valoare de 3414,5 mln lei. De asemenea, 306 din 709 imobile gestionate de minister nu au fost înregistrate la Cadastru, 205 dintre acestea având valoarea contabilă de 127,5 mln lei.

Totodată, nu au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra a 13 imobile, în valoare de 5,4 mln lei, amplasate în stânga Nistrului, și a 7 imobile, în valoare de 1,4 mln lei, din oraşul ucrainean Zatoka, care nu sunt supuse inventarierii anuale și nu sunt incluse în Registrul bunurilor proprietate publică a statului.

Nu relevă situația reală, potrivit Curții de Conturi, nici darea de seamă prezentată Agenției Proprietăți Publice (APP). Entitățile din subordinea ministerului ar fi raportat valoarea a 68 de imobile cu 53 mln lei mai mare față de cea contabilă. Totodată, către APP au fost raportate 53 de imobile, care nu sunt nici contabilizate, nici evaluate de Cadastru. Asemenea situații se atestă și la raportarea datelor eronate aferente terenurilor de către Colegiul Agroindustrial din Râșcani, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, și Colegiul Agroindustrial „Gheorghe Răducan”.

Conform datelor raportate la finele ui 2017, cota ministerului în capitalul social al întreprinderilor de stat, societăților pe acțiuni și altor organizații a constituit 726 mln lei. Auditul însă a constatat că aceasta a fost contabilizată incorect, determinând denaturarea informațiilor cu 6563,4 mln lei.

Alte milioane contabilizate din întreprinderile moarte

Astfel, menționează Curtea, ca urmare a menținerii în evidența contabilă de către Agenția „Apele Moldovei” și minister a cotei în capitalul social al unor întreprinderi de stat lichidate sau reorganizate, acesta a fost majorat cu 7,9 mln lei. Iar în urma necontabilizării unor terenuri cu suprafața de 4653,1 ha, transmise în capitalul social al întreprinderilor de stat, fondator al cărora este aceeași Agenție, capitalul social a fost diminuat cel puțin cu 6010,9 mln lei. Și în alte cazuri similare a fost constatată o diminuare esențială, la nivel de alte milioane.

De asemenea, în evidența contabilă a Agenției „Apele Moldovei” au fost contabilizate cotele în capitalul social al unor întreprinderi care au fost vândute încă în 2016 (+1,8 mln lei) sau transmise, în anul 2017, către APP (+1,5 mln lei), astfel, cota statului în capitalul social raportată la finele anului fiind majorată cu 3,3 mln lei. Iar capitalul social transmis în gestiunea Universității Agrare de Stat a Moldovei (UASM), inclus în raportul financiar consolidat, a fost denaturat cu 186,8 mln lei.

În context, se atestă că valoarea capitalului social raportat de către unele instituții din subordine a fost majorat cu 24,3 mln lei, drept urmare a menținerii în evidența contabilă a instituțiilor publice, care, din punct de vedere regulamentar, după ce au trecut la finanțare din bugetul de stat, urma să fie casat.

Analiza sumelor raportate la lipsuri și delapidări a relevat majorarea neregulamentară a acestora cu 30,3 mln lei. Astfel, ca urmare a faptului că ministerul a reflectat neconform creanțele adjudecate ale agenților economici față de Fondul Ecologic Național, valoarea lipsurilor și delapidărilor a fost majorată cu 30,6 mln lei. De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a reflectat în evidența contabilă lipsurile și delapidările constatate în cadrul inventarierii anuale, în valoare de 0,2 mln lei, ceea ce a cauzat denaturarea informațiilor din situațiile patrimoniale.

Patrimoniu transmis neregulamentar

De asemenea, entitățile subordonate ministerului au inclus în Darea de seamă privind imobilele proprietate publică a statului 59 de loturi cu suprafața totală de 128,9 ha, care, conform datelor din Registrul cadastral, aparțin persoanelor terțe. Registrul de stat al proprietății publice nu include toată informația privind capitalul social al ministerului în întreprinderile de stat. Astfel, nu a fost inclus aici capitalul social aferent de la două întreprinderi de stat amplasate peste hotare: ÎS „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisk, Ucraina (25,4 mln.lei) și ÎS „Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți” (0,3 mln lei).

Auditul a atestat că situația patrimonială în transmiterea patrimoniului de la MAIA către MADRM s-a efectuat neregulamentar, fiind diminuată cu 1,8 mln lei, iar conturile extrabilanțiere au fost majorate cu 1,2 mln lei. Conform explicațiilor ministerului, suma reflectată în conturile extrabilanțiere fie că reprezintă bunurile care au rămas în sediul vechi al MAIA din cauza lipsei de spațiu pentru păstrare în sediul nou, fie că acestea au dispărut.

Subsidii folosite contrar destinației

În 2017, prin intermediul MM, MDRC, MAIA și MADRM, au fost acordate subsidii în valoare totală de 1.047,1 mln lei, din care 928,1 mln lei sau 88,6%, au fost acordate prin intermediul fondurilor statale. Probele de audit au atestat carențe și neconformități în atribuirea și utilizarea conform destinației a subsidiilor acordate de la bugetul de stat. Astfel, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale a contribuit neregulamentar la subsidiile unui contract de prestare a serviciilor de cercetări geologice în valoare totală de 2,6 mln lei.

Totodată, ca urmare a monitorizării necorespunzătoare din partea Agenției „Apele Moldovei” a utilizării conform destinației a subsidiilor în valoare de 10,7 mln lei, acordate unor întreprinderi în care agenția are calitatea de fondator, o mare parte a subsidiilor au fost utilizate în alte scopuri decât cele stabilite de cadrul regulator. Astfel, 9,9 mln lei (92,5%) au fost utilizate pentru retribuirea muncii angajaților.

Venituri denaturate cu peste 10 milioane de lei

„Prin urmare, procesul de alocare și executare a subsidiilor nu este transparent și nu relevă situația reală a utilizării acestora. De asemenea, deși o mare parte a subsidiilor este alocată cu destinație specială, cadrul regulator nu prevede un mecanism de evidență și raportare a utilizării lor, precum și descrierea narativă a destinațiilor de utilizare și soldului neutilizat din acestea”, menţionează Curtea de Conturi într-un comunicat de presă.

Mai mult, în urma clasificării neregulamentare a unor tranzacții, prezentarea veniturilor a fost denaturată cu 10,2 mln lei. Lipsa unui control adecvat a dus la denaturarea cu această sumă a veniturilor bugetului de stat și a datelor din Raportul privind executarea bugetului de stat prezentat Guvernului, precum și la denaturarea veniturilor și cheltuielilor bugetului public național, care au fost majorate cu 10,2 mln lei, nefiind supuse consolidării.

Probele de audit obținute în cadrul auditului sunt suficiente și adecvate pentru a servi drept bază pentru opinia contrară asupra situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

TIMPUL.MD

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 12:30

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

Accidentul a avut loc astăzi, la intrarea în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:23

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

În următorii şapte ani, Uniunea Europeană ar putea aloca peste un miliard de euro pentru Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:22

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Chișinăuienii sunt nemulțumiți de modul în care a fost și este administrat Chișinăul, iar nemulțumirea îi face să trateze candidații cu neîncredere. Este opinia exprimată de candidatul la funcţia de primar al Capitalei Ion Ceban, într-un interviu acordat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:20

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Fostul procuror Ivan Diacov, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la funcția de procuror general al mun. Chișinău, susține că aproximativ 4 mlrd. de lei sunt furați anual în Capitală prin scheme ilegale și corupție. Suma este echivalentului unui buget anual...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:12

Coborau mortul în groapă când au auzit lovituri în sicriu: ”Unde sunt? E întuneric!”. Ce a urmat

Coborau mortul în groapă când au auzit lovituri în sicriu: ”Unde sunt? E întuneric!”. Ce a urmat

Înmormântarea unui bărbat din Irlanda a luat o întorsătură neașteptată când din sicriu a început să se audă chiar vocea mortului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 10:35

Câți români au pierit în Gulag și cine-i cinstește?

Câți români au pierit în Gulag și cine-i cinstește?

Vasile Soare este la cei 48 de ani ai săi unul dintre cei mai străluciți diplomați ai României. În perioada 1990 - 1995 a fost trimis bursier al Ministerului Afacerilor Externe la Institutul de Studii Mongole/ Universitatea de Stat a Mongoliei, Ulan-Bator, studii finalizate cu un doctorat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 10:28

Planul secret al cuplului Iohannis-Orban: Guvern PNL până în februarie, după care se forţează anticipatele

Planul secret al cuplului Iohannis-Orban: Guvern PNL până în februarie, după care se forţează anticipatele

Viitorul Guvern Orban are stabilit, deja, un calendar care să permită forţarea alegerilor anticipate în luna ianuarie. Conform unor surse din PNL, premierul desemnat Ludovic Orban intenţionează ca, până la sfârşitul lunii decembrie, să-şi asume răspunderea pe Legea bugetului pe 2020,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:50

ACUM-PSRM vor alegeri ANTICIPATE? Deputați întreabă CC dacă un scrutin anticipat va avea loc în baza sistemului mixt sau proporțional

ACUM-PSRM vor alegeri ANTICIPATE? Deputați întreabă CC dacă un scrutin anticipat va avea loc în baza sistemului mixt sau proporțional

Deputații Sergiu Litvinenco (PAS), Alexandru Slusari (PPDA) și Vasile Bolea (PSRM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care i se solicită să spună dacă alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova trebuie să aibă loc în baza sistemului mixt sau în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:48

Punct de vedere: Nastase nu reușește să câștige încrederea oamenilor și își trage partidul în jos

Punct de vedere: Nastase nu reușește să câștige încrederea oamenilor și își trage partidul în jos

Liderul PPDA, Andrei Năstase, ar trebuie să își revadă comportamentul public și chiar eficiența managerială, pentru a rămâne pe linia de plutire în politica moldovenească. Opinia aparține directorului Intellect Group Ian Lisnevschi și a fost exprimată într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:43

FMI revizuiește în creștere avansul economiei românești în acest an

FMI revizuiește în creștere avansul economiei românești în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, însă în paralel prognozează o majorare a ratei inflaţiei şi a deficitului de cont curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:26

Trei zodii de femei frumoase și deștepte

Trei zodii de femei frumoase și deștepte

Deștepte și frumoase, femeile din zodiac admirate de toată lumea Ofemeie frumoasă și deșteaptă are lumea la picioarele ei! Dacă te gândeai până acum că această combinație extraodinară este doar un mit, află că există reprezentante ale sexului frumos care chiar dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:26

Paravanul a căzut! Air Moldova are un nou beneficiar final (Mold-street)

Paravanul a căzut! Air Moldova are un nou beneficiar final (Mold-street)

Schimbare radicală în structura asociaților de la Civil Aviation Group SRL – firma care un an în urmă a privatizat compania aeriană de stat Air Moldova, achitând un preţ de 50 milioane lei şi asumându-şi obligaţiunea de a achita datoriile de 1,25 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:23

Orange și Moldcell cer garanții pentru o concurență echitabilă cu InterDnestrCom. EXPERT: Guvernul trebuie să se asigure că poate controla întreg procesul

Orange și Moldcell cer garanții pentru o concurență echitabilă cu InterDnestrCom. EXPERT: Guvernul trebuie să se asigure că poate controla întreg procesul

Guvernul se află în negocieri cu operatorii de telefonie mobilă, Orange și Moldcell, pentru răscumpărarea unei părți din licență, pe care intenționează să o vândă firmei InterDnestrCom de la Tiraspol. Este vorba de dreptul de utilizare a benzii de frecvențe de 800 de MHz...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:22

Caz șocant la Rezina. O tânără de 19 ani a fost ucisă din gelozie și îngropată într-o pădure

Caz șocant la Rezina. O tânără de 19 ani a fost ucisă din gelozie și îngropată într-o pădure

Trupul neînsuflețit al unei tinere a fost găsit în pădure, după ce aceasta a dispărut la începutul săptămânii trecute. Descoperirea macabră a avut loc astăzi, în localitatea Echimăuți, din raionul Rezina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:19

Un bărbat din Olanda și-a ținut timp de nouă ani familia într-un subsol, în așteptarea „sfârșitului lumii”

Un bărbat din Olanda și-a ținut timp de nouă ani familia într-un subsol, în așteptarea „sfârșitului lumii”

O familie care și-a petrecut ultimii nouă ani într-un subsol „așteptând sfârșitul lumii” a fost descoperită de poliția olandeză, după ce cel mai mare dintre fii a mărturisit totul într-un bar din localitate. Un bărbat de 58 de ani și cei șase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 09:14

Desemnarea lui Ludovic Orban premier al României, în presa internaţională

Desemnarea lui Ludovic Orban premier al României, în presa internaţională

Presa internaţională relatează despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Ludovic Orban prim-ministru, notând că liderul liberal trebuie să obţină majoritate parlamentară, potrivit Mediafax. „Preşedintele României, Klaus Iohannis, un politician de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Octombrie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 OCTOMBRIE 2019. TAURII LUPTĂ PENTRU ȚELURILE LOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 OCTOMBRIE 2019. TAURII LUPTĂ PENTRU ȚELURILE LOR

Horoscopul zilei de 16 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 20:51

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

 Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că orice tentantivă de retragere sau distrugere a stocului de muniție păzit de Rusia în regiunea separatistă transnistreană trebuie făcute sub monitorizare internațională, nu doar a Rusiei, se arată într-o analiză Balkan...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:45

EUREPORTER: Dodon vrea să ia Aeroportul Chișinău de la Rotschild pentru că a promis să-l vândă rușilor

EUREPORTER: Dodon vrea să ia Aeroportul Chișinău de la Rotschild pentru că a promis să-l vândă rușilor

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon are interese personale și politice pentru a transmite aeroportul internațional Chișinău unui investitor rus, cel mai probabil din cercul său de interese, scrie cunoscuta publicație europeană eureporter. Astfel, Dodon își va achita...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:40

Grigore Novac se întreabă „cine e bufonul?”

Grigore Novac se întreabă „cine e bufonul?”

Liderul PPDA Andrei Năstase este un trișor, se preface că muncește și va fi taxat de electoratul din Capitală, la alegerile din 20 octombrie. De această părere este deputatul PSRM Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său, în care comentează rezultatele ultimelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:08 de Dorin Dusciac

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Am auzit nu demult un intelectual de la Chișinău, care se arăta foarte entuziasmat în cadrul unui interviu televizat de creșterea numărului tinerilor unioniști. Aceasta ne-ar da de înțeles, în opinia dânsului, că Unirea este tot mai aproape. Deși am un respect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:06

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

O porțiune de pe promenada pariziană a Senei (din Quai Branly) va purta, începând de marți, numele Reginei Maria, potrivit unui anunț, pe Facebook, al ambasadei României în Franța.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)