Actualitate

Militarii Armatei Nationale, testati pentru misiuni ONU

„NATO GO HOME!”, „Libertate!” – au fost lozincile scandate de cateva zeci de persoane la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unui miting de protest. Acestea au atacat organele de forta, aruncand cu sticle si cu bolovani. Pentru a nu permite multimii sa vandalizeze institutii sau sa destabilizeze situatia din zona, in ajutorul fortelor de ordine a venit un grup de militari, care se aflau in apropiere, echipati cu scuturi si bastoane. Conflictul s-a soldat cu cativa raniti.Din fericire, nu este vorba despre un caz real, ci de un scenariu. Un scenariu pregatit de militarii Armatei Nationale, in cadrul exercitiului de mentinere a pacii „Scutul Pacii 2009”, desfasurat la Baza militara de instruire de la Bulboaca. (vedeti mai multe imagini in Galeria Foto)

Premiera la Bulboaca

Organizat in premiera in R. Moldova, „Scutul Pacii 2009” face parte din Cursul de evaluatori internationali, la care au participat circa 100 de militari din cadrul companiei de infanterie motorizata si un grup de genisti din Armata Nationala. Militarii moldoveni au fost testati la capacitatea de a participa la misiuni sub egida ONU, iar ofiterii Garzii Nationale a Carolinei de Nord, SUA, au fost cei care i-au ajutat sa treaca probele. Intrebat de jurnalisti daca folosirea unui slogan anti-NATO nu l-a suparat, William Ingram, general-maior al Garzii, a raspuns ca „in Balcani nu toata lumea e fericita de prezenta militara a organizatiei, de aceea militarii trebuie sa fie pregatiti pentru orice fel de situatii. Este o experienta de la care invata ambele parti”. La randul lor, capitanul Radu Burduja si comandantul companiei infanterie, Mircea Bujor, ne-au declarat ca antrenamentele care au loc le vor fi de un real folos pe viitor, pentru a-si valorifica pregatirea fizica, dar si morala. In contextul ultimelor evenimente si declaratii, participantii la aceste exercitii au fost intrebati daca, in cazul in care multimea nu cedeaza, vor folosi armele. Bujor a raspuns categoric negativ: „Este aplicabil doar echipamentul special pentru a dispersa protestatarii. De exemplu, bastoane, scuturi, gaze lacrimogene. In niciun caz armele”.
In cadrul acestui curs, care se desfasoara de pe 16 pana pe 26 iunie, la baza de la Bulboaca a fost organizata si o tabara militara din corturi de campanie pentru cazarea efectivului in perioada exercitiului. Locotenentul Delii Ianek, in timpul unei excursii pe teritoriul bazei „Tiger”, ne-a spus ca „militarilor le sunt create toate conditiile necesare pentru a pregati si conduce misiunile”.
Prezent la eveniment, Vitalie Vrabie, ministrul Apararii, a precizat ca decizia de a participa la operatiuni de mentinere a pacii „este una politica, pe care o ia Parlamentul RM in caz de necesitate”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *