Actualitate

Minciuna comunista si adevarul democrat

Saptamana aceasta am fost la tara (Opaci, Causeni), ca sa-mi mai vad parintii si rudele si sa mai respir aer curat. Dar pe timp de campanie electorala nu poti avea liniste, caci satele forfotesc de intalniri ale partidelor politice cu alegatorii. Am participat si eu la ele, ca la un „spectacol” de neuitat…

Mai intai, am luat parte la intalnirea cu Dorin Chirtoaca, Stefan Uratu si alti membri ai PL, apoi la cea cu Sergiu Gogu, Deliu de la PLDM, iar a treia oara – cu Igor Dodon si Muntean de la PCRM. Diferenta de prezentari dintre aceste partide este ca de la cer la pamant. Daca PL si PLDM explica detaliat, clar, inteligent situatia in care s-a pomenit R. Moldova timp de opt ani de guvernare comunista si, mai ales, in campania electorala 2009 si dupa evenimentele din 6-7 aprilie ale acestui an, apoi PCRM vine cu mesaje amenintatoare, inculte si mincinoase, orbind si prostind lumea fara jena. Daca democratii se deplaseaza spre alegatori cu masinile proprii sau ale partidului, din banii proprii sau de la partid, fiind urmariti ca niste criminali de politisti deghizati in civil, aflati la volanul unor masini cu numere de Transnistria (am vazut asta cu ochii mei), apoi comunistii se plimba lejer cu masinile statului, acele „Skoda” cu numerele schiimbate (vezi articolul „Comunistii ii considera pe moldoveni prosti”, TIMPUL, 7 iulie 2009; masinile cu care Dodon a poposit la Opaci aveau numerele de inregistrare C KI 211 si C MX 80), pe banii nostri, ai statului, paziti de politisti in uniforme si de soferi cu ceafa lata.
Unul din soferii lui Dodon a indraznit chiar sa faca amenintari la adresa oponentilor care mai dadeau cate o replica ministrului: „Noi am adus teava pentru apa, dar vad ca voi n-aveti nevoie de apa”. (In satul Opaci, ca si in multe alte sate din republica, exista problema aprovizionarii cu apa. Desigur, de toate relele este invinuit primarul, care de un an de zile asteapta aprobarea proiectului legat de aceasta problema). Asadar, daca nu votam comunistii, adica, daca n-o sa fim cuminti, n-o sa avem nici apa.
Trebuie sa mentionez ca din suita lui Dodon au facut parte mai multi sustinatori ai comunistilor de prin satele vecine (Tocuz, Hagimus), printre care o trupa de tineri cantareti din Hagimus si elevi care s-au prezentat ca fiind de la Liceul „Puskin” din Causeni. Aveau nu mai mult de 16 ani. L-am intrebat pe un insotitor de-al lor (Stefan Grigoriev, deputat, activist comunist inca de pe timpul URSS) de ce implica copiii in politica si acesta a spus: „Asta-i treaba noastra!”. Iar cand un satean s-a ridicat indignat de pe scaun si i-a zis lui Dodon sa nu induca lumea in eroare (numai asta au facut reprezentantii comunistilor la acea intalnire), Grigoriev a amenintat si el, in acelasi stil comunist-sovietic: „Asaza-te, ca acus te fotografiez!”…
 

Dezinformare si manipulare in masa
Este adevarat ca numai cei informati nu se lasa manipulati, dar, daca luam in considerare lipsa totala de informatii din sate si, mai grav, lipsa de timp sau dezinteresul taranului fata de politica, este lesne de inteles ca taranii pot fi amagiti cu usurinta. Iar comunistii stiu asta foarte bine, fiindca ei au organizat lucrurile in asa fel ca taranul sa ramana dezinformat. Adica, prostit cu de-a sila.
Vorbeam cu o vecina despre politica actuala. Nici ea nu stie ce se intampla la Chisinau si nici cu viata ei de la sat, dar este convinsa ca democratii nu-s mai buni decat comunistii, „pentru ca, daca ajung ei la putere, vor fura cum au furat ?i altii”. Iar un tanar care nu vrea sa voteze cu nimeni este convins ca Romania nu va recunoaste niciodata Moldova ca stat, deoarece ea trebuie sa ne dea Iasiul inapoi… (Doamne, fa-l sa invie pe Stefan cel Mare sa-i dea o lectie de istorie!) Aceste „adevaruri” le invata de la agitatorii comunisti din sat, in frunte cu o femeie pensionara, care n-are ce face si umbla toata ziua pe la oameni si ii intoxica cu minciuni gogonate comuniste. La inceput, am crezut ca sarmana femeie nu stie pe ce lume traieste si amageste oamenii, in special pensionarii, din initiativa proprie, spunandu-le ca, daca nu vor vota comunistii, nu vor avea pensii sau vor primi calosi in loc de bani. Dar la intalnirea cu Dodon, care a rostit aceleasi cuvinte despre calosi, mi-am dat seama ca prostiile pe care le spune femeia nu sunt inventate de ea, ci de tovarasii sai din PCRM.
La capitolul inventii electorale, comunistii trebuie sa ia un premiu. Urmariti mai jos cate inventii au iesit numai din gura lui Dodon, un fel de ministru de Economie, si cum arata ele fata de adevarul partidelor democrate.

Minciuna comunista
„Trebuie sa votati comunistii, deoarece celelalte partide n-au nicio sansa sa formeze majoritatea in parlament, iar asta ar insemna o criza politica si mai mare, ceea ce noua nu ne trebuie”.

Adevar democrat
Partidele democrate au sanse foarte mari de a accede in parlament, daca nu vor mai vota mortii, daca guvernarea comunista ar oferi ocazia de a vota tuturor cetatenilor moldoveni, de acasa si de peste hotare, oriunde s-ar afla, daca nu vor fi fraudate alegerile si daca lumea va fi informata corect prin mai multe surse de informare, nu doar cele dirijate de comunisti.
Criza politica care a urmat evenimentelor din 6-7 aprilie este provocata tot de comunisti, fapt demonstrat deja prin mai multe inregistrari video. Aceasta criza poate fi rezolvata doar cu ajutorul democratilor, sub conducerea lor.

Minciuna comunista
„Daca dupa aceste alegeri nu vom putea alege presedintele, Moldova risca sa dispara ca stat in cateva luni, iar daca e asa, va aparea problema unirii cu alt stat si acela va fi Romania”.

Adevar democrat
Partidele democrate promoveaza ideea existentei R. Moldova ca stat independent. Ele doresc sa traim bine in Moldova, ca o familie adevarata, alaturi de toate minoritatile etnice, dar sa ne impacam bine si cu vecinii, iar ulterior sa ne integram in Uniunea Europeana, unde vom gasi o familie si mai mare.

Minciuna comunista
„Cei care vor schimbare, trebuie sa inteleaga ca aceasta poate fi si in rau, nu neaparat in bine”.

Adevar democrat
Timp de opt ani de guvernare comunista, schimbarea a fost numai in rau. A venit timpul schimbarii in bine.

Minciuna comunista
„Voi vreti iarasi sa primiti calosi si macaroane in loc de bani?”.

Adevar democrat
Democratii au destula inteligenta ca sa gestioneze situatia economica astfel, incat salariile si pensiile sa fie acordate la timp si chiar majorate. In plus, odata cu venirea partidelor cu adevarat democrate la putere, vor creste investitiile din strainatate, ceea ce va contribui la dezvoltarea rapida a economiei, iar FMI nu va mai pleca de la noi.

Minciuna comunista
„La nivel local, apar probleme deoarece exista diferente intre conducerea de varf a tarii, care sunt din acelasi partid, si conducerea din raioane, sate, care sunt din partide diferite. In Franta, de exemplu, conducerea tarii este cea care numeste persoanele din conducerea de la nivel regional si local”.

Adevar democrat
In realitate, PCRM vrea sa instituie dictatura comunista la toate nivelele posibile. In privinta Frantei: noi suntem cu o suta de ani in urma ei, daca nu mai mult, tocmai de aceea ca la ei nici nu miroase a comunism sau dictatura.

Minciuna comunista
„Cel mai bogat om din Moldova este Stati”.

Adevar democrat
Cifrele arata contrariul. Da, Anatol si Gabriel Stati sunt oameni bogati. Dar numai dupa Voronin. Mai ales dupa ce Stati junior a fost arestat, iar Stati senior a fost nevoit sa vanda afacerile din Kazahstan. Diferenta dintre aceste doua familii este ca Stati – si tatal, si fiul – sunt oameni de afaceri si este normal ca ei sa fie bogati, pe cand Vladimir Voronin este (sau a fost) presedinte al unei tari prost conduse si nu avea cum sa se imbogateasca numai pe baza salariului, iar Oleg Voronin a furat afacerile altora si a devenit multimilionar.

„Nu va coborati la nivelul lor…”
Fiind intrebat de un tanar de ce, timp de opt ani de guvernare comunista, am devenit cea mai saraca tara din Europa, Dodon a inceput sa „abureasca” oamenii cu calcule legate de PIB si alti termeni economici. Iar cand a venit vorba despre salariile mici ale bugetarilor, in special ale medicilor si profesorilor, Dodon a intrebat si el: „De ce ar trebui sa aveti salarii de mii de lei, pe cand pensionarii au pensii de sute de lei?”…
Referitor la plecarea lui Marian Lupu din PCRM, dupa cum era si de asteptat, explicatia a fost de genul: „A plecat pentru ca asa a vrut, dar cred ca in asemenea situatii este bine sa-ti lasi ambitiile personale la o parte. S-a suparat ca nu i-am propus candidatura pentru presedinte al tarii. Dar noi ne-am gandit: cine are legaturi mai bune cu Ucraina, cu Rusia, cu Uniunea Europeana, cu Fondul Monetar International, cine cunoaste mai bine situatia din tara: Greceanai sau Lupu? Greceanai. De aceea am inaintat-o pe ea”. Nu stim cu siguranta ce relatii are Greceanai cu FMI, dar cert este ca FMI a plecat din Moldova, refuzand sa ne mai acorde ajutor financiar. Si n-a plecat cum a zis Voronin, „ca o femeie usoara de la barbat”. Mai degraba, in cazul dat, „barbatul” este cel usuratic, si nu FeMeIa.
La „atacurile” lui Dodon asupra Romaniei („Romania n-a recunoscut niciodata Moldova ca stat”), un profesor din sat s-a ridicat si i-a facut observatie, mentionand ca Romania este primul stat care a recunoscut suveranitatea R. Moldova, fapt confirmat chiar nu demult de presedintele Romaniei,Traian Basescu. De asemenea, dumnealui a specificat ca „nu exista tari bogate sau sarace, dar exista tari bine conduse si tari prost conduse”. Auzind acestea, Dodon si-a indemnat sustinatorii astfel: „Nu va coborati la nivelul lui (al profesorului, n.r.)”. De parca un profesor este la un nivel inferior de inteligenta fata de ceilalti. Apropo, de-a lungul istoriei comunismului, acest partid n-a apreciat niciodata cultura si intelectualitatea, izgonindu-le din tarile in care au guvernat. Nu este exclus ca aceste izgoniri vor continua masiv in R. Moldova, daca vom avea din nou guvernare comunista.
Multa lume se intreaba care este diferenta dintre PCRM si KPSS. Dodon s-a laudat ca PCRM se deosebeste prin doua criterii de KPSS: respectarea proprietatii private („nu mai sunt colhozuri, gosplan…) si respectarea religiei: „Vedeti cate manastiri si biserici au fost reconstruite de noi?!”. In cadrul unei emisiuni la Radio „Vocea Basarabiei”, analistul Igor Botan a definit PCRM in felul urmator: „PCRM isi cauta de treburile lui. El este fondat pe criterii de business si functioneaza in conformitate cu acestea”. Totusi, nu pot fi ignorate asemanarile izbitoare dintre comunistii de tip sovietic si cei noi, moldoveni: incalcarea drepturilor si libertatilor omului (fapt pentru care, in aceasta epoca, guvernarea comunista a platit sume enorme de bani din contul statului, al oamenilor), intimidarea oamenilor care nu sunt comunisti, izgonirile indirecte ale intelectualitatii, dar si a oamenilor simpli, dictatura s.a.m.d. Asemenea orori nu gasesti in istoria democratilor. Prin urmare, inainte de a da votul, moldovenii trebuie sa se gandeasca foarte bine cum vor sa traiasca. Doamne ajuta!

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *