Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Externe 17 August 2017, ora 08:10

Minciuni de la Moscova. Armata rusă a închiriat 4.126 de vagoane pentru a transporta în Belarus 3.000 de militari

Marime Font

„Armata rusă se pregătește pentru cele mai mari exerciții militare de la Războiului Rece încoace. Întrebarea este daca ea se va întoarce acasă sau va rămâne permanent în Belarus, pentru a construi baze pe direcția Ucrainei, Marii Baltice și Poloniei?”, scrie Gazeta Wyborcza.

Moscova sustine oficial ca la exercitiul militar Zapad-2017 ar trebui să participe 12.700 de soldați din Belarus și 680 de vehicule de luptă din Rusia. Având în față acete cifre, constatam ca nu este mult, iar în conformitate cu principiile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia și Belarus nu sunt obligate sa invite observatori internaționali.

Rusia anunță cu modestie că va trimite în Belarus la manevre doar 3.000 de soldați, care, conform declarațiilor Ministerului rus al Apărării, vor desfășura exerciții în principal în apropiere de granița de vest a Federației Ruse.„În ciuda promisiunilor, experții și politicienii sunt foarte îngrijorați de natura și amploarea celui mai mare exercitiu al armatei ruse, care va avea loc între 14-20 septembrie. Comandantii rusi au învățat să aduca exercitiile de rutină la nivelul unor adevarate acțiuni militare”.

Așa a fos și în august 2008, când Armata a 58-a a plecat spre Georgia de la exercitii, direct din poligonul caucazian. Unitatile ei, dupa cum s-a dovedit mai tarziu, aveau munite de razboi, nu de antrenament. În plus, unitatile militare aveau o mulțime de combustibil și alte diverse provizii, fapt care explica deplasarea cu viteza fulgerului prin tunelul Roki (tunel rutier prin creasta principala a Caucazului) înainte ca acesta sa fie distrus de georgieni (nu era atat de greu de facut). Blocarea acestui tunel ar fi inchis drumul rusilor spre Osetia de Sud – provincia georgiană pentru care a fost purtat războiul.

Adjunctul șefului Comitetului de apărare al Seimului leton, Karlis Serzhants, reamintește că și la manevrele „Zapad“ din 2013 au participat mult mai mulți soldați decât s-a anuntat oficial. Atât atunci cât și acum despre manevrele militare se spunea ca sunt exerciții de apărare, care nu amenință pe nimeni. Dar, cu toate acestea, armata rusa și belarusă au exersat un atac asupra istmului strategic Suwalki, care se afla între Belarus si regiunea ruseasca Kaliningrad.

Iar în timpul exercițiului „Zapad-2009“ scenariul manevrelor a inclus un atac nuclear asupra Varșoviei.

„O minciuna primitiva a fost si ceea ce au anunțat generalii rusi înainte de manerele Kavkaz de anul trecut. Deși au declarat că vor participa 12.500 de militari rusi, în realitate au fost de zece ori mai multi, iar potrivit unor surse occidentale chiar și de 20 de ori mai multi soldati” – aminteste publicatia.

Acum, generalii ruși s-au tradat singuri, dezvaluind din imprudență date importante despre amploarea manevrelor Zapad-2017. Site-ul destinat contractelor publice, al caror beneficar este Ministerul rus al Apărării, a postat informația că guvernul rus a închiriat pentru nevoile armatei 5.265 de vagoane pentru transportul de echipamente și soldați. 4.126 dintre acestea sunt pentru destinatia Belarus. Este de 83 de ori mai mult decât s-a contractat în 2016 și mult prea mult pentru a transporta 680 de tancuri și vehicule blindate, plus 3.000 de militari (dintre care majoritatea nici macar nu traverseaza granita in Belarus, potrivit declarațiilor comandanților rusi).

„Dacă luăm de bune cifrele anunțate de Ministerul rus al Apararii despre amploarea modestă a exercițiului, ar însemna că fiecare vagon din cele 4.126 contractate va transporta un singur soldat, iar aceasta distractie va fi achitata de bugetul de stat cu 3.300 de dolari/vagon“, – spune publicatia.

Există temerea că, cel mai probabil, cele mai mari manevrele militare de dupa Războiul Rece vor fi folosite de Moscova pentru a intra si ramane în Belarus, în apropierea frontierelor cu Ucraina, statele baltice și Polonia.

Comandantul forțelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, și-a exprimat temerile că dupa introducerea de forțe mari in Belarus, rușii vor rămâne acolo în mod permanent.

„Există temerea că manevrele ar putea fi un cal troian. Rușii spun ca sustin doar niste exerciții, iar apoi își vor desfășura soldații și echipamentul militar” – a spus generalul. 

paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md