Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Actualitate 16 Ianuarie 2014, ora 13:31

MINCIUNILE RUSEȘTI AU PICIOARE SCURTE (Răspuns unui așa-zis analist politic)

Marime Font

Recent, postul de radio „Vocea Basarabiei” a publicat un text semnat de așa-numitul jurnalist V. Nichituș (V.N.) care, referindu-se la opiniile unor personalități din Europa pe marginea „declarațiilor unioniste” ale lui T. Băsescu, încearcă să convingă cititorii că majoritatea europenilor sau a românilor n-ar susține reunirea R. Moldovei cu România, iar poziția exprimată de Constantin Tănase într-un editorial ar fi una „singulară”. 

Așa să fie oare?

Chiar zilele acestea, marți, 14 ianuarie, agenția de știri din România, Mediafax, a lansat pe site-ul său întrebarea: „Sunteți de acord cu unirea României cu Republica Moldova?" Până astăzi la această întrebare au răspuns circa 9 mii de cetățeni dintre care 71,4 la sută s-au declarat PRO Unire, 22 la sută sunt împotrivă și cinci procente s-au arătat neinteresați de acest subiect. 


Haideți să vedem cine sunt acele personalități la care face trimitere autorul textului de pe site-ul postului de radio „Vocea Basarabiei”? Aceste personalități au comentat declarațiile făcute de Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat John Kerry în cadrul recentei sale vizite la București.

1. Primul la care se referă V.N. este Armand Goșu. Trebuie să spunem din start că V.N. manipulează fără obraz cititorul. Manipularea începe prin citarea trunchiată a lui Armand Goșu, care a declarat opusul celor dorite de V.N. Realitatea pe care slugile rușilor și românofobii încearcă să o ascundă este că de fapt a fost transmis un mesaj extrem de ferm Federației Ruse, deoarece atunci când SUA vorbește de „suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”, ea se referă la armata Federației Ruse care OCUPĂ REPUBLICA MOLDOVA ȘI AMENINȚĂ CU DETURNAREA CURSULUI PRO-EUROPEAN, nu la declarațiile lui Traian Băsescu despre unire, lucru pe care l-a și punctat analistul român. N.V. însă o întoarce pe a lui: „În ciuda unor comentatori care interpretează declarația doamnei Nuland în sensul că, eventual, ar susţine proiectul unionist, declarația spune, de fapt, cu totul și cu totul altceva. Exprimă susţinerea Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei”. După această propoziție V. N. mai citează o jumătate de propoziţie care se referă la Moscova, nu la București: „Dreptul R. Moldova de a-şi alege propriul său drum”. Orice jurnalist știe că asta este formula clasică utilizată de diplomația americană când se referă la fostele republici sovietice și la Moscova care face presiuni pentru ca ele să adere la preconizata Uniune Euroasiatică, inventată de preşedintele rus Putin. Un detaliu: Armand Goșu a locuit trei ani la Moscova (1995-1998) perioadă în care a studiat la Universitatea din Moscova unde și-a susținut doctoratul în Istoria Rusiei.

2. La fel de manipulator și trunchiat este citată opinia lui Pirkka Tapiola dintr-un interviu acordat exclusiv ziarului TIMPUL. Acesta, referindu-se la problematica legată de posibila unire a celor două state românești, a spus: „Trebuie să spun că, într-o oarecare măsură, eu chiar regret că asemenea discuții, purtate în diferite părți ale societății moldovenești și în anumite grupuri din România, au început să fie prea mult contopite cu procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Și sunt aspecte cu totul diferite, pentru că vedem R. Moldova ca o țară suverană, multinațională, multietnică și ar trebui să vedem unde poate fi obținut un consens social în cazul R. Moldova”.

Orice diplomat de meserie, referindu-se la problema Unirii, ar fi declarat același lucru. O întrebare, totuși, persistă: de ce V. N. evită să spună care „părți ale societății moldovenești” „vehiculează” ideea că integrarea europeană este egală cu unirea cu România? O spunem noi: Partidul Comuniștilor, „asistat” de băieții deștepți din FSB, încă din septembrie 2009, minte alegătorii, speriindu-i că dacă votează pentru UE înseamnă că votează unirea cu România.

Oricine înțelege că, reprezentând UE, trebuie să adopți o poziție ce are o susținere unanimă a tuturor celor 28 de state membre. Cu siguranță, ambasadorul UE, atunci când face referire la statul multietnic are în vedere că de jure, toți locuitorii din stânga Nistrului sunt cetățeni moldoveni. Nu este de datoria lui să lupte pentru eliberarea teritoriului R. Moldova, ocupat de armata Federației Ruse, ci de datoria politicienilor și a celor care ne conduc destinele.

Și totuși, când acesta afirmă că unirea nu e o problemă arzătoare nu face altceva decât să ne spună că pe termen scurt ar putea exista alte priorități, chiar vitale, iar până a „rezolva” „problema unirii”, avem o serie de probleme „mici” pe care RM are foarte puțin timp să le „rezolve”.

Înțelegem, că următoarea afirmație a ambasadorului UE în RM provoacă „tensiuni” sponsorilor lui V.N.: „(...) este extrem de important să continue lucrul pentru independența justiției, lupta împotriva corupției, aspecte de mare interes nu doar pentru UE, ci și pentru cetățenii RM. Dar, în mod general, vorbind despre Acord, aducem sistemele noastre mai aproape una de cealaltă și ne așteptăm ca R. Moldova să preia mai multe din acquis-ul comunitar al UE, ceea ce înseamnă, bineînțeles, că foarte multe legi urmează să fie adoptate și, cel mai important, puse în aplicare”. Un detaliu: Pirkka Tapiola și-a început cariera diplomatică la Ambasada Finlandei la Moscova, unde a lucrat câteva luni. Între anii 2001-2004 a lucrat la Ambasada Finlandei din Kiev, Ucraina. Conform datelor din CV, Pirkka Tapiola vorbește perfect finlandeză și engleză, la un nivel superior cunoaște rusa și franceza, știe însă foarte bine și ucraineana, și germana.

3. În continuare V.N. citează, tot trunchiat, și din Anneli Ute Gabanyi care este născută în România, într-o familie de sași din Transilvania care a fost nevoită să emigreze în altă țară din cauza comuniștilor. Într-un interviu pentru Europa.md Anneli Ute Gabanyi a răspuns astfel la întrebarea „De unde vine interesul pentru România și R. Moldova și cum de cunoașteți atât de bine limba română?”

„Este întrebarea cea mai simplă. M-am născut la București. Părinții mei sunt sași din Transilvania și faptul că părinții mei au trăit mult la București explică de ce atitudinea în casă a fost foarte deschisă față de români, cultura românească, limba românească fără acea ușoară închidere care se observa câteodată în Transilvania. Am făcut școală în orașul părinților, Sibiu, și mi-am început studiile la Cluj. Am plecat din România, din cauza persecuției la care au fost supuși părinții mei, nu ca germani, ci ca oameni care detestau comunismul și nu s-au lăsat înregimentați, după cum nu am făcut nici eu. (...) Interesul pentru Moldova, despre care înainte nu știam așa de mult, s-a iscat desigur în contextul studierii politicii românești, unde factorul basarabean a jucat întotdeauna un rol important dacă nu chiar principal, printre altele și în ceea ce privește soarta lui Ceaușescu în revoluție.

După aceea am cunoscut tot mai mulți români care mi-au vorbit de Basarabia, de exemplu, cercetătorul român George Ciorănescu și mai ales o basarabeancă refugiată în timpul războiului în România Elena Supiur, care a scris niște cărți minunate. Prietena mea, Elena Supiur a scris cel mai frumos roman despre Basarabia intitulat „Siberia dus-întors 73 ruble” și o altă carte „Basarabia prin vocile ei”. Cea mai mare parte a familiei ei a fost deportată în Siberia și ea i-a vizitat acolo în 1973. Mi-a povestit că unii tineri din această familie s-au întors, însă nu au reușit să se integreze în Moldova și au rămas decepționați, așa încât au plecat înapoi în Siberia.

V.N. încearcă să facă un lucru imposibil: să o prezinte pe autoarea acestor rânduri ca fiind o tovarășă de idei a comuniștilor care au halucinații când aud de Unirea R. Moldova cu România.

4. Următoarea victimă a lui V.N este Dorin Tudoran care l-a criticat pe Iulian Chifu (dar pentru alte declarații, vedeți aici materialul integral pe BLOGPOST.MD).

Vă prezentăm un fragment din Dorin Tudoran pe care V.N. l-a ignorat deliberat: „Nu e de ajuns ca președintele României să dorească o reunificare a României cu Moldova. Cum nu e de ajuns ca un asemenea act să fie dorit și de președintele R. Moldova. Probabil că nici dorința majorității covârșitoare a cetățenilor României și ai Republicii Moldova nu ar fi de ajuns.

E nevoie de alte câteva lucruri, căci lumea este ceva mai complicată decât apare pe retina consilierului Chifu sau în elanurile retorice ale președintelui Băsescu. Pentru ca o asemenea reunificare să devină posibilă cândva e nevoie, mai ales, de multă înțelepciune. Istoria merge rareori în linie dreaptă. Dl Leancă sugerează că e nevoie de o mișcare graduală. Că ea va duce, cândva, la o reunificare, rămâne de văzut.

Cum se zice, nu comentăm.

5. În loc de concluzii

Încheiem cu încă un detaliu: „șeful” direct atât al domnului Schuebel, cât și al domnului Tapiola este Stefan Fule, responsabil pentru Extinderea UE, despre care TIMPUL a scris că între 1980-1981 a studiat filosofia la Universitatea Carolina, iar mai târziu, între 1981-1986, a studiat la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova unde se pare că a fost coleg cu actualul premier al R. Moldova, Iurie Leancă.

Nu suntem adepții teoriilor conspiraționiste, nu considerăm că o persoană care a studiat la Moscova sau are soție ucraineancă, este neapărat „omul Moscovei”, dar o întrebare, totuși, se impune: de ce Uniunea Europeană și OSCE își deleghează în R. Moldova funcționari care nu cunosc limba română, ci limba rusă, știind foarte bine care sunt sensibilitățile moldovenilor la acest capitol?

Precum este și „firesc”, așa-zisul jurnalist Nichituș nu-și pune o asemenea întrebare.

Înțelegem și de ce.

Comentariu TIMPUL.MD 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:48

Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:44

Warner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:42

Numele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:40

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:37

 Un cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:35

Un cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:24

Descoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:15

De la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 14:47

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

O stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 13:45

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:38

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:29

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

Un tânăr din Rusia a încercat să evadeze dintr-o sală de judecată în care era audiat pentru că și-ar fi ucis sora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:18

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Un recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani. Afirmația apare într-un interviu pe care acesta l-a acordat postului american CBS News, transmite Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:07

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2019, ora: 10:06

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din Republica Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse până la 20 ianuarie 2020,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:44

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Deputatul Andrian Candu spune că vorbeşte tot mai rar, în ultima perioadă, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, care este şi naşul său de cununie. În acelaşi timp deputatul spune că cel de-al doilea paşaport este o pseudo-identitate, pe marginea căruia se speculează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 12 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:08

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Un grup criminal, alcătuit din zece moldoveni, a fost trimis pe banca acuzațiilor în Italia fiind bănuit de furt în proporții deosebit de mari. Valoarea bunurilor sustrase de suspecți se ridică aproximativ la un milion de euro. Indivizii acționau în diferite regiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:03

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Dieta cu ridiche neagră. Îţi mai aminteşti siropul de ridiche neagră cu care ne tratau mamele noastre în copilărie, atunci când răceala ne punea la pat? Ei bine, ridichea neagră este o adevărată minune şi nu doar pentru tuse, ci este şi un adjuvant în curele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 08:26

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil, în timp ce traversa strada neregulamanetar. Accidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 17:10, în apropierea satului Chiștelnița, din raionul Telenești. Victima s-a dovedit a fi un bărbat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)