Economie

Ministerul Economiei: Cine vrea confort termic în casă, trebuie să plătească

care s-au debranşat de la acest serviciu, în particular, de majorarea de la 5 % pînă la 20 % a plăţii pentru suprafeţele deconectate.

Potrivit reprezentanţilor ministerului Economiei, care a venit cu explicaţii în acest sens, spre deosebire de alte servicii comunale, încălzirea centralizată nu poate fi oprită printr-o simplă deconectare a radiatoarelor în apartamente, deoarece datorită specificului proceselor de conducţie termică şi de transfer de căldură, energia termică va veni de la apartamentele vecine. Respectiv, chiar şi la temperaturile negative de afară, în încăperile deconectate se va menţine temperatură pozitivă.

Astfel, la instalarea sistemelor de încălzire autonomă temperatura ar trebui să fie majorată doar puţin până la obţinerea unui confort termic de +18 + 20 ° C, iar în rest încălzirea are loc din contul vecinilor, care plătesc pentru ea.

În cel de-al doilea rând, este bine cunoscut faptul că sistemele inginereşti comune (de apă, canalizare, de încălzire) sunt prevăzute şi în subsol şi la etajele tehnice. Acest lucru se face pentru ca conductele de apă şi canalizare să nu îngheţe în perioada rece a anului, întrucât acestea sunt încălzite de la reţelele termice.

Cine plăteşte pentru siguranţa şi buna funcţionare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în perioada de iarnă? Aceeaşi locuitori care sunt conectaţi la sistemul centralizat de alimentare cu căldură.

Într-un final, în nota explicativă a ministerului Economiei, se menţionează că în majoritatea scărilor blocurilor locative sunt deconectate aparatele de încălzire. Aparent, acest lucru s-a făcut pentru a economisi, ceea ce în realitate este incorect. Chiar şi în lipsa aparatelor de încălzire în casa scării se menţine temperatură pozitivă la temperaturi scăzute de afară, de asemenea, din cadrul aceluiaşi sistem de încălzire centralizată şi din banii celor care continuă să plătească pentru încălzirea centralizată.

Poate este timpul de opri practica vicioasă, atunci când 70 – 80 % din populaţie (în oraşe precum Chişinău şi Bălţi) plătesc pentru comoditate şi confort 20–30 % dintre locatari cu venituri nici pe departe mici. Mai ales că există o practică europeană, conform căreia în România locatarii deconectaţi de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură plătesc 30 – 50 % din costul încălzirii, iar în Cehia 40 – 60 %. Această practică este în Federaţia Rusă şi Ucraina.

În ceea ce priveşte termenii de conectare şi deconectare la/de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură, încălzirea centralizată întotdeauna se conectează în momentul în care temperatura medie exterioară, timp de trei zile, constituie + 8 °C şi mai jos, în acelaşi mod fiind realizată şi deconectarea. Acestea sunt normele sanitare şi de construcţie.

În multe declaraţii răsună ideea precum că, modificarea plăţii pentru apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură de la 5 la 20 % este – „introducerea unei taxe noi” şi se face în favoarea furnizorului de servicii.

Ministerul Economiei specifică că nu este vorba nici despre o taxă nouă, iar locatarii blocului vor continua sa achite căldura strict după indicatorii contorului de evidenţă instalat la branşamentul blocului. Modificările în distribuţia plăţilor pentru încălzire în interiorul casei nu va afecta interesele furnizorului, întrucât acesta, în orice caz, determină consumul clădirii după contor. Pur şi simplu, consumatorii conectaţi vor achita mai puţin, iar cei deconectaţi – mai mult.

Astfel, această reformă nu urmăreşte să îmbunătăţească situaţia financiară a furnizorului, ci numai pentru a restabili dreptatea socială, atunci când doritorul de un confort mai mare trebuie să plătească pentru el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *