Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 10:07
Abonamente

Actualitate 8 August 2018, ora 07:44

Ministerul Economiei și Infrastructurii a pus la ciorap milioane de lei

Marime Font

În 2017, ministerul a alocat 20 mln de lei unei școli de inginerie a Ministerului Educației, iar peste 4 mln oferite de Japonia și-au pierdut urma

Curtea de Conturi a examinat recent auditul situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) la sfârșitul anului 2017. Scopul misiunii a fost oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că rapoartele financiare, în ansamblul lor, nu conțin denaturări semnificative datorate fraudelor sau erorilor. În urma controlului, au fost constatate denaturări semnificative în gestionarea banilor publici atât la acest minister, câr și la instituțiile pe care le are în subordine.

Ca urmare a restructurării administrației publice centrale de specialitate, Ministerul Economiei s-a reorganizat prin absorbția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, devenind succesor de drepturi și obligații al acestora. Totodată, a preluat competențele în domeniul construcțiilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, formând astfel o nouă autoritate publică centrală – Ministerul Economiei și Infrastructurii.


Probele de audit au fost acumulate de la MEI și alte instituții subordonate, precum Administrația de Stat a Drumurilor, Agenția Proprietății Publice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Eficiență Energetică, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industrial Periculoase, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, Unitatea de implementare a grantului acordat de Guvernul Japoniei, Căpitănia Portului Giurgiulești și aparatele centrale ale ministerelor restructurate.

Patrimoniul gestionat de MEI a constituit la finele anului 2017 cca 5626,7 mln lei. Finanțarea activității ministerului se efectuează din contul alocațiilor bugetului de stat, în proporție de 99,8% și din granturi primite. În cadrul verificărilor, auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative, atât în cadrul ministerului, cât și în cadrul instituțiilor din subordine.

Administrația de Stat a Drumurilor nu a contabilizat toate penalitățile pentru neexecutarea lucrărilor

Astfel, probele de audit colectate denotă că acțiunile și alte forme de participare în capital în interiorul țării au fost înregistrate și raportate în bilanțul contabil consolidat al MEI la 31 decembrie 2017 la valoarea nominală de 3598,7 mln lei sau cu 2677,5 mln lei mai puțin față de informațiile aferente deținute de către Agenția Proprietății Publice și Ministerul Finanțelor.

De asemenea, informațiile din raportul consolidat al MEI la sfârșitul lui 2017, aferente investițiilor capitale în active în curs de execuție, au fost denaturate cu cca 1304,9 mln lei. Această situație a fost condiționată de admiterea unor carențe de către Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), care e una dintre instituțiile ce se consolidează în rapoartele financiare ale MEI. Această instituție nu a contabilizat corespunzător penalitățile calculate conform clauzelor contractuale pentru neexecutarea în termen a lucrărilor în sumă totală de 25,3 mln lei, ceea ce a condiționat raportarea neveridică, fiind diminuată valoarea investițiilor capitale în active în curs de execuție cu suma menționată.

În procesul reorganizării, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a transmis în gestiunea MEI bunuri în valoare de 74,5 mii lei, valoarea uzurii fiind majorată cu 13,0 mii lei, precum și alte bunuri în valoare de 98,1 mii lei, valoarea uzurii fiind micșorată cu 17,7 mii lei. În consecință, au fost denaturate informațiile din rapoartele financiare la finele anului de gestiune tangențiale valorii de bilanț și al uzurii mijloacelor fixe, precum și a cheltuielilor corespunzătoare și a rezultatului financiar al perioadei de gestiune.

Patru milioane din grantul oferit de Japonia au dispărut

Probele de audit relevă că ASD nu s-a conformat integral unor cerințe ale cadrului legal-normativ. Astfel, ineficiența managementului financiar și de control, aferent creanțelor și datoriilor, a condiționat neconfirmarea creanțelor în sumă totală de 447,1 mln lei și a datoriilor în sumă de 2344,8 mln lei, ceea ce a compromis veridicitatea informațiilor financiare. Totodată, în pofida unor măsuri întreprinse de către Unitatea de Implementare a Grantului Acordat de Guvernul Japoniei, până la momentul actual nu au fost confirmate și recuperate creanțele cu termenul de achitare expirat în sumă totală de 4,4 mln lei (compromise).

Controlul intern existent și informațiile aferente rezultatelor inventarierii anuale a elementelor de activ a unei autorități absorbite nu au contribuit pe măsură la furnizarea informației reale privind patrimoniul gestionat. Respectiv, ca urmare a testării elementelor de activ ale MEI, se denotă că din totalul de 3380 de standarde și acte normative în construcții la valoarea de 38,5 mln lei transmise în gestiune de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, 324 de standarde și acte normative în construcții, cu valoarea de 2,0 mln lei, erau abrogate de către Institutul de Standardizare din Moldova la momentul transmiterii.

5% din buget au ajuns la alt minister

În același timp, subsidiile din bugetul de stat în sumă de cca 1,6 mln lei, acordate pe parcursul anului 2017 întreprinderilor de stat care au trecut în subordinea MEI, au fost planificate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, fiind ulterior înregistrate în evidența contabilă de către MEI și raportate necorespunzător, ceea ce a diminuat veridicitatea acestora. Din suma totală de cca 399,5 mln lei a subsidiilor, executate și raportate în anul 2017 de către MEI, cca 19,9 mln lei, adică 5%, au fost alocate pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a unei instituții publice de învățământ profesional-tehnic în domeniul ingineriei, al cărei fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta a condiționat neasigurarea atingerii scopurilor de subvenționare a domeniului gestionat.

Pe parcursul misiunii de audit, Ministerul Economiei și Infrastructurii și instituțiile subordonate, supuse auditului, au remediat un șir de deficiențe.

Ministerul Economiei și Infrastructurii este organul central de specialitate al administrației publice care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniile economic, tehnologiei informației și comunicațiilor, construcțiilor, transportului, infrastructurii calității și supravegherii pieței, securității și eficienței energetice. Ministerul monitorizează calitatea politicilor și actelor normative, propune intervenții justificate ale statului, care urmează să ofere soluții eficiente în domeniile de activitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)