Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente
 
 
 

Actualitate 8 August 2018, ora 07:44

Ministerul Economiei și Infrastructurii a pus la ciorap milioane de lei

Marime Font

În 2017, ministerul a alocat 20 mln de lei unei școli de inginerie a Ministerului Educației, iar peste 4 mln oferite de Japonia și-au pierdut urma

Curtea de Conturi a examinat recent auditul situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) la sfârșitul anului 2017. Scopul misiunii a fost oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că rapoartele financiare, în ansamblul lor, nu conțin denaturări semnificative datorate fraudelor sau erorilor. În urma controlului, au fost constatate denaturări semnificative în gestionarea banilor publici atât la acest minister, câr și la instituțiile pe care le are în subordine.

Ca urmare a restructurării administrației publice centrale de specialitate, Ministerul Economiei s-a reorganizat prin absorbția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, devenind succesor de drepturi și obligații al acestora. Totodată, a preluat competențele în domeniul construcțiilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, formând astfel o nouă autoritate publică centrală – Ministerul Economiei și Infrastructurii.Probele de audit au fost acumulate de la MEI și alte instituții subordonate, precum Administrația de Stat a Drumurilor, Agenția Proprietății Publice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Eficiență Energetică, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industrial Periculoase, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, Unitatea de implementare a grantului acordat de Guvernul Japoniei, Căpitănia Portului Giurgiulești și aparatele centrale ale ministerelor restructurate.

Patrimoniul gestionat de MEI a constituit la finele anului 2017 cca 5626,7 mln lei. Finanțarea activității ministerului se efectuează din contul alocațiilor bugetului de stat, în proporție de 99,8% și din granturi primite. În cadrul verificărilor, auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative, atât în cadrul ministerului, cât și în cadrul instituțiilor din subordine.

Administrația de Stat a Drumurilor nu a contabilizat toate penalitățile pentru neexecutarea lucrărilor

Astfel, probele de audit colectate denotă că acțiunile și alte forme de participare în capital în interiorul țării au fost înregistrate și raportate în bilanțul contabil consolidat al MEI la 31 decembrie 2017 la valoarea nominală de 3598,7 mln lei sau cu 2677,5 mln lei mai puțin față de informațiile aferente deținute de către Agenția Proprietății Publice și Ministerul Finanțelor.

De asemenea, informațiile din raportul consolidat al MEI la sfârșitul lui 2017, aferente investițiilor capitale în active în curs de execuție, au fost denaturate cu cca 1304,9 mln lei. Această situație a fost condiționată de admiterea unor carențe de către Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), care e una dintre instituțiile ce se consolidează în rapoartele financiare ale MEI. Această instituție nu a contabilizat corespunzător penalitățile calculate conform clauzelor contractuale pentru neexecutarea în termen a lucrărilor în sumă totală de 25,3 mln lei, ceea ce a condiționat raportarea neveridică, fiind diminuată valoarea investițiilor capitale în active în curs de execuție cu suma menționată.

În procesul reorganizării, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a transmis în gestiunea MEI bunuri în valoare de 74,5 mii lei, valoarea uzurii fiind majorată cu 13,0 mii lei, precum și alte bunuri în valoare de 98,1 mii lei, valoarea uzurii fiind micșorată cu 17,7 mii lei. În consecință, au fost denaturate informațiile din rapoartele financiare la finele anului de gestiune tangențiale valorii de bilanț și al uzurii mijloacelor fixe, precum și a cheltuielilor corespunzătoare și a rezultatului financiar al perioadei de gestiune.

Patru milioane din grantul oferit de Japonia au dispărut

Probele de audit relevă că ASD nu s-a conformat integral unor cerințe ale cadrului legal-normativ. Astfel, ineficiența managementului financiar și de control, aferent creanțelor și datoriilor, a condiționat neconfirmarea creanțelor în sumă totală de 447,1 mln lei și a datoriilor în sumă de 2344,8 mln lei, ceea ce a compromis veridicitatea informațiilor financiare. Totodată, în pofida unor măsuri întreprinse de către Unitatea de Implementare a Grantului Acordat de Guvernul Japoniei, până la momentul actual nu au fost confirmate și recuperate creanțele cu termenul de achitare expirat în sumă totală de 4,4 mln lei (compromise).

Controlul intern existent și informațiile aferente rezultatelor inventarierii anuale a elementelor de activ a unei autorități absorbite nu au contribuit pe măsură la furnizarea informației reale privind patrimoniul gestionat. Respectiv, ca urmare a testării elementelor de activ ale MEI, se denotă că din totalul de 3380 de standarde și acte normative în construcții la valoarea de 38,5 mln lei transmise în gestiune de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, 324 de standarde și acte normative în construcții, cu valoarea de 2,0 mln lei, erau abrogate de către Institutul de Standardizare din Moldova la momentul transmiterii.

5% din buget au ajuns la alt minister

În același timp, subsidiile din bugetul de stat în sumă de cca 1,6 mln lei, acordate pe parcursul anului 2017 întreprinderilor de stat care au trecut în subordinea MEI, au fost planificate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, fiind ulterior înregistrate în evidența contabilă de către MEI și raportate necorespunzător, ceea ce a diminuat veridicitatea acestora. Din suma totală de cca 399,5 mln lei a subsidiilor, executate și raportate în anul 2017 de către MEI, cca 19,9 mln lei, adică 5%, au fost alocate pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a unei instituții publice de învățământ profesional-tehnic în domeniul ingineriei, al cărei fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta a condiționat neasigurarea atingerii scopurilor de subvenționare a domeniului gestionat.

Pe parcursul misiunii de audit, Ministerul Economiei și Infrastructurii și instituțiile subordonate, supuse auditului, au remediat un șir de deficiențe.

Ministerul Economiei și Infrastructurii este organul central de specialitate al administrației publice care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniile economic, tehnologiei informației și comunicațiilor, construcțiilor, transportului, infrastructurii calității și supravegherii pieței, securității și eficienței energetice. Ministerul monitorizează calitatea politicilor și actelor normative, propune intervenții justificate ale statului, care urmează să ofere soluții eficiente în domeniile de activitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md