Astăzi 22 Ianuarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 8 August 2018, ora 07:44

Ministerul Economiei și Infrastructurii a pus la ciorap milioane de lei

Marime Font

În 2017, ministerul a alocat 20 mln de lei unei școli de inginerie a Ministerului Educației, iar peste 4 mln oferite de Japonia și-au pierdut urma

Curtea de Conturi a examinat recent auditul situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) la sfârșitul anului 2017. Scopul misiunii a fost oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că rapoartele financiare, în ansamblul lor, nu conțin denaturări semnificative datorate fraudelor sau erorilor. În urma controlului, au fost constatate denaturări semnificative în gestionarea banilor publici atât la acest minister, câr și la instituțiile pe care le are în subordine.

Ca urmare a restructurării administrației publice centrale de specialitate, Ministerul Economiei s-a reorganizat prin absorbția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, devenind succesor de drepturi și obligații al acestora. Totodată, a preluat competențele în domeniul construcțiilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, formând astfel o nouă autoritate publică centrală – Ministerul Economiei și Infrastructurii.


Probele de audit au fost acumulate de la MEI și alte instituții subordonate, precum Administrația de Stat a Drumurilor, Agenția Proprietății Publice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Eficiență Energetică, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industrial Periculoase, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, Unitatea de implementare a grantului acordat de Guvernul Japoniei, Căpitănia Portului Giurgiulești și aparatele centrale ale ministerelor restructurate.

Patrimoniul gestionat de MEI a constituit la finele anului 2017 cca 5626,7 mln lei. Finanțarea activității ministerului se efectuează din contul alocațiilor bugetului de stat, în proporție de 99,8% și din granturi primite. În cadrul verificărilor, auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative, atât în cadrul ministerului, cât și în cadrul instituțiilor din subordine.

Administrația de Stat a Drumurilor nu a contabilizat toate penalitățile pentru neexecutarea lucrărilor

Astfel, probele de audit colectate denotă că acțiunile și alte forme de participare în capital în interiorul țării au fost înregistrate și raportate în bilanțul contabil consolidat al MEI la 31 decembrie 2017 la valoarea nominală de 3598,7 mln lei sau cu 2677,5 mln lei mai puțin față de informațiile aferente deținute de către Agenția Proprietății Publice și Ministerul Finanțelor.

De asemenea, informațiile din raportul consolidat al MEI la sfârșitul lui 2017, aferente investițiilor capitale în active în curs de execuție, au fost denaturate cu cca 1304,9 mln lei. Această situație a fost condiționată de admiterea unor carențe de către Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), care e una dintre instituțiile ce se consolidează în rapoartele financiare ale MEI. Această instituție nu a contabilizat corespunzător penalitățile calculate conform clauzelor contractuale pentru neexecutarea în termen a lucrărilor în sumă totală de 25,3 mln lei, ceea ce a condiționat raportarea neveridică, fiind diminuată valoarea investițiilor capitale în active în curs de execuție cu suma menționată.

În procesul reorganizării, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a transmis în gestiunea MEI bunuri în valoare de 74,5 mii lei, valoarea uzurii fiind majorată cu 13,0 mii lei, precum și alte bunuri în valoare de 98,1 mii lei, valoarea uzurii fiind micșorată cu 17,7 mii lei. În consecință, au fost denaturate informațiile din rapoartele financiare la finele anului de gestiune tangențiale valorii de bilanț și al uzurii mijloacelor fixe, precum și a cheltuielilor corespunzătoare și a rezultatului financiar al perioadei de gestiune.

Patru milioane din grantul oferit de Japonia au dispărut

Probele de audit relevă că ASD nu s-a conformat integral unor cerințe ale cadrului legal-normativ. Astfel, ineficiența managementului financiar și de control, aferent creanțelor și datoriilor, a condiționat neconfirmarea creanțelor în sumă totală de 447,1 mln lei și a datoriilor în sumă de 2344,8 mln lei, ceea ce a compromis veridicitatea informațiilor financiare. Totodată, în pofida unor măsuri întreprinse de către Unitatea de Implementare a Grantului Acordat de Guvernul Japoniei, până la momentul actual nu au fost confirmate și recuperate creanțele cu termenul de achitare expirat în sumă totală de 4,4 mln lei (compromise).

Controlul intern existent și informațiile aferente rezultatelor inventarierii anuale a elementelor de activ a unei autorități absorbite nu au contribuit pe măsură la furnizarea informației reale privind patrimoniul gestionat. Respectiv, ca urmare a testării elementelor de activ ale MEI, se denotă că din totalul de 3380 de standarde și acte normative în construcții la valoarea de 38,5 mln lei transmise în gestiune de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, 324 de standarde și acte normative în construcții, cu valoarea de 2,0 mln lei, erau abrogate de către Institutul de Standardizare din Moldova la momentul transmiterii.

5% din buget au ajuns la alt minister

În același timp, subsidiile din bugetul de stat în sumă de cca 1,6 mln lei, acordate pe parcursul anului 2017 întreprinderilor de stat care au trecut în subordinea MEI, au fost planificate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, fiind ulterior înregistrate în evidența contabilă de către MEI și raportate necorespunzător, ceea ce a diminuat veridicitatea acestora. Din suma totală de cca 399,5 mln lei a subsidiilor, executate și raportate în anul 2017 de către MEI, cca 19,9 mln lei, adică 5%, au fost alocate pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a unei instituții publice de învățământ profesional-tehnic în domeniul ingineriei, al cărei fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta a condiționat neasigurarea atingerii scopurilor de subvenționare a domeniului gestionat.

Pe parcursul misiunii de audit, Ministerul Economiei și Infrastructurii și instituțiile subordonate, supuse auditului, au remediat un șir de deficiențe.

Ministerul Economiei și Infrastructurii este organul central de specialitate al administrației publice care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniile economic, tehnologiei informației și comunicațiilor, construcțiilor, transportului, infrastructurii calității și supravegherii pieței, securității și eficienței energetice. Ministerul monitorizează calitatea politicilor și actelor normative, propune intervenții justificate ale statului, care urmează să ofere soluții eficiente în domeniile de activitate.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 20:07

 Două nave au luat foc în largul Strâmtorii Kerci din Marea Neagră, a anunţat luni Agenţia Federală pentru Trarnsport Maritim şi Fluvial (Rosmorrechflot), relatează site-ul agenţiei Sputnik.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 20:01

 Donald şi Melania Trump, John Travolta, Melissa McCarthy, Bruce Willis şi Jennifer Garner se numără între nominalizaţii la premiile Zmeura de Aur (Razzie Awards), distincţii ce recompensează cele mai slabe prestaţii actoriceşti şi filme din anul precendent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 19:55

Partidul Casa Noastră Moldova, condus de fugarul Grigore Petrenco, se dă în spectacol la tema referendumului pentru reducerea numărului deputaților. Oamenii lui Petrenco au depus la Comisia Electorală cerere de participare la plebiscit cu opțiunea ”boicot”, care nici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 18:04

Partidul Democrat din Moldova a acționat în judecată postul de televiziune Jurnal TV, pentru refuzul de a difuza un spot video privind referendumul consultativ din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 17:14

„Constatăm că, în ultimul timp, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. Instituția este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 16:39

O nouă lovitură dată credibilității binomului PAS-DA. Presa a publicat lista membrilor așa-numitei comisii de meritocrație, care a decis candidații blocului pentru alegeri parlamentare. Potrivit surselor citate de ziarulnational.md, este vorba despre personaje din conducerea PAS și DA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 14:17

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

Indicele încrederii în președintele rus Vladimir Putin a scăzut în Rusia la 33,4%, arata datele sondajului realizat pe 13 ianuarie de către Institutului de sondare a oponiei publice VTsIOM, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 13:17

Am putea rămâne fără cafea. Majoritatea speciilor se află în pericol de dispariţie

În viitor, cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară. Schimbările climatice, bolile şi defrişările au dus la colapsul unei industrii de miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 13:01

„Ilan Șor pentru popor, poporul pentru Ilan Șor”: Primarul de Orhei aclamat de sute de susținători la Curtea de Apel Cahul

„Ilan Șor pentru popor, poporul pentru Ilan Șor”: Primarul de Orhei aclamat de sute de susținători la Curtea de Apel Cahul Din editia print

Aproape o mie de susținători și simpatizanți ai președintelui Partidului ȘOR, primarului de Orhei Ilan Șor s-au adunat luni, 21 ianuarie, în fața sediului Curții de Apel Cahul, pentru a cere justiție corectă și pedepsirea adevăraților vinovați ai jafului bancar. Ilan Șor a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 11:02

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

Un tribunal din Groznîi a luat decizia de a anula datoriile populației din capitala Groznîi față de furnizorul de gaze naturale ”Gazprom Mezhregiongaz Grozny”, în valoare totală de 9 miliarde de ruble (120 milioane de euro), scrie Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 11:00

Nicolae Negru: Bucureștiul nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene de la Chișinău și în campania anti-PD

Bucureștiul oficial nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene de la Chișinău și în campania anti-PD, derulată de liderii binomului PAS-PPDA, Andrei Năstase și Maia Sandu. Asta înseamnă, scrie jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 10:50

Chirtoacă confirmă prin documente – Năstase și-a folosit mama și soacra pentru transferuri dubioase de sute de mii de euro din off-shoruri

Chirtoacă confirmă prin documente – Năstase și-a folosit mama și soacra pentru transferuri dubioase de sute de mii de euro din off-shoruri

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, vine cu o serie de dezvăluiri despre impliarea șefului PPDA, Andrei Năstase, în escrocheria din anul 2000, numită ”privatizarea Air Moldova”. Liberalul prezintă o serie de documente care confirmă că ”investitorul...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2019, ora: 10:23 de Ana Marchitan

Dumitru Grosei: „În R. Moldova, dacă vrei să faci film, îți distrugi sănătatea”

Dumitru Grosei: „În R. Moldova, dacă vrei să faci film, îți distrugi sănătatea” Din editia print

Cinci filme ale regizorului Dumitru Grosei și un proiect de lungmetraj în lucru au adunat anul trecut șase premii, șapte nominalizări și 50 de selecții oficiale în 23 de țări de pe toate continentele, printre care Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:48

Autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea va avea cel puţin 9 tunele

Autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea va avea cel puţin 9 tunele

 În Sistemul electronic de achiziţii publice, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat două anunţuri de intenţie privind atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a unor secţiuni totalizând 68 de kilometri din Autostrada...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:27

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Zeci de mii de oameni au protestat violent în centrul Atenei, față de acordul privind noul nume al Macedoniei. Documentul ar urma să fie ratificat în curând de parlamentul elen.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:25

Scene ca de război după explozia din Mexic / Hoții au spart o conductă pentru a fura benzină - 73 de morți și 74 de răniți

Scene ca de război după explozia din Mexic / Hoții au spart o conductă pentru a fura benzină - 73 de morți și 74 de răniți

Bilanțul exploziei din Mexic a ajuns la cel puțin 73 de morți și 74 de răniți, potrivit autorităților, citate de Reuters. Deflagrația s-a produs după ce o conductă de benzină a fost spartă de hoți, iar sute de oameni încercau să fure încarce combusibil în găleți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:19

Marea minciună din industria auto, demonstrată pe cea mai tare Toyota

Marea minciună din industria auto, demonstrată pe cea mai tare Toyota

 “Prizele” de aer sunt acele guri de intrare și ieșire a aerului care ar trebui să aibă rolul de răcire a motorului și de creștere a aerodinamicii. Dar, deși tot mai multe mașini par să le aibă, ele sunt false.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:17

Rusia: companiile nu ascultă îndemnurile lui Putin de a se renunţa la dolar

Rusia: companiile nu ascultă îndemnurile lui Putin de a se renunţa la dolar

 Eforturile Kremlinului de a reduce dependenţa economiei ruseşti de dolarul american se lovesc de reticenţa companiilor ţării, scrie Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:14

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

 După respingerea în Parlamentul britanic a acordului pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE, avertismentele privind impactul dramatic pe care o ieşire haotică a Marii Britanii din bloc l-ar avea asupra celei mai mari economii europene, cea germană, încep să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:10

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

La un deceniu de la declanşarea crizei financiare, participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare (22 - 25 ianuarie), par să fi recuperat ce au pierdut, şi chiar mai mult decât atât, comentează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:05

LIVE VIDEO / Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România

LIVE VIDEO / Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România Din editia print

O combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Eclipsa totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă şi în România.Luna va intra complet în umbra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 07:20 de Ana Marchitan

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală Din editia print

Reprezentanții ÎMGFL strâng din umeri și afirmă că nu pot interveni În dimineața zilei de marți, am surprins-o pe Valentina Mihailenco, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din sectorul Buiucani al Capitalei, curățind igrasia care, de aproape...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Ianuarie 2019, ora: 01:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 01:20

Bill Gates a uitat că el are o avere $ 100 miliarde de dolari și își așteptă hamburgerul la coada

Bill Gates a uitat că el are o avere $ 100 miliarde de dolari și își așteptă hamburgerul la coada

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)