Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2015, ora 14:30    Din editia print

Ministerul Educației bagă în ceață directorii instituțiilor de învățământ

Marime Font

În toamna anului 2014 a intrat în vigoare noul Cod al Educației, la care s-a lucrat preț de cinci ani de zile pentru a aduce schimbările mult așteptate în sistemul educațional. Dar în urma alegerii unui nou Guvern în luna iulie și instituirii echipei Corinei Fusu la Ministerul Educației, proaspătul Cod Educațional a început să fie supus unor modificări cu care societatea civilă nu este de acord. 

Noua reformă a învățământului care înlocuiește legea învățământului din 1995 reglementează noi modele de promovare a calității în învățământ la toate nivelele. Totodată, Codul Educațional are ca bază implementarea managementului performant în instituțiile de învățământ bazat pe sistemul de evaluare și descentralizare. Modificările propuse de noul ministru al Educației se bazează anume pe componenta descentralizării. Astfel, conform noii legi, din noiembrie 2015, școlile, liceele și gimnaziile din Republica Moldova deja nu se mai subordonează Ministerului Educaţiei, ci consiliilor raionale sau municipale, iar noul ministru propune ca și directorii acestor instituții să fie aleși doar de administrațiile publice locale, excluzând evaluarea.

Potrivit experților, iniţiativa noii conduceri a Ministerului Educaţiei de a anula mai multe prevederi cu referire la numirea în funcţie a directorilor instituţiilor de învăţământ general urmăreşte instaurarea vechiului sistem în care aceste funcţii erau distribuite pe criterii de loialitate politică. Un element important care a fost propus spre excludere din regulamentul curent ţine de anularea testărilor pentru viitorii manageri ai instituțiilor. Astfel, candidaţii la funcţia de director nu mai trebuie să demonstreze că ei posedă anumite competenţe manageriale.

„La această funcție nu poate fi admis oricine”

Esența Regulamentului pe care Corina Fusu dorește să-l modifice constă în anularea testelor la calculator. Acesta conține în jur de 30 de întrebări specifice domeniului în care activează un director, selectate aleatoriu de către softul informatic din lista celor incluse în sistem. În funcție de răspunsurile oferite, softul stabilește dacă persoana a obținut sau nu numărul minim de puncte pentru acordarea certificatului. Întrucât întrebările sunt din domeniul în care activează un director zi de zi, obținerea certificatului prezumă că persoana deține capacități profesionale și manageriale minime pentru a activa ca director.

Loading...


Cu acest certificat, alături de alte documente, candidatul merge în fața comisiei de concurs instituite de Direcția municipală/raională de învățământ. Comisia de concurs, în urma interviului, selectează învingătorul din lista celor care dețin certificate și îl propune spre numire Direcției de învățământ, iar ulterior aceasta emite ordinul de numire.

Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice a declarat că dosarul și evaluarea prin care se propune de a fi selectat managerul instituției de învățământ este necesară pentru a demonstra capacitățile și abilitățile de organizare, care altfel nu pot fi apreciate. „Nu poate fi admis la această funcție oricine, ci doar cei care posedă cunoștințe și aptitudini care sunt demonstrate anume prin această evaluare. Or, nu poate o comisie să stabilească cât de competent este o persoană altfel, iar mai obiectiv decât calculatorul nu este nimeni”, a spus expertul.

Confuzie printre directorii de licee

Directorii din cadrul liceelor sunt confuzi și nu știu cum ar trebui să se pregătească de viitoarele evaluări care se vor organiza după metoda noului Cod Educațional sau conform noilor modificări propusă de actualul ministru al Educației Corina Fusu.

Galina Pascal, directorul Liceului Teoretic „Grătiești” din municipiul Chișinău, este de părere că angajații care activează în instituție ar trebui să-și spună cuvântul în alegerea unui director. „Anume acestea sunt pârghiile cu care lucrează directorul într-o instituție anumită de învățământ. Administrația publică tot trebuie să cunoască persoana cu care va lucra. La sat se vede foarte bine cum funcționează instituția de învățământ, se vede competența directorului”, a afirmat aceasta.

Cu o experiență de 28 de ani lucrați în domeniu, Leonid Amoașei, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți, este de acord cu argumentele noului ministru Corina Fusu și anume că, în baza principiului descentralizării, alegerea managerului instituției trebuie să aparțină administrației publice locale.

Dar în același timp, directorul liceului justifică schimbările Codului Educațional și afirmă că „introducerea acestei selecții este o salvare a situației, pentru a permite profesioniștilor să își ocupe locurile în conducerea unei instituții de învățământ”. Leonid Amoașei, în vârstă de 63 ani, este de părere că ar fi binevenit un punct în actualul regulament care i-ar viza pe managerii cu o vârstă apropiată de pensionare. „Performanța unui liceu se vede datorită meritelor managerului, iar aceste succese se pot vedea prin absolvenți, a notelor examenului de bacalaureat. Trebuie să se ia în calcul aceste momente și să îi permită managerului să își continue munca până la atingerea vârstei de pensionare fără această evaluare”, a declarat bărbatul.

Societatea civilă a reacționat

În acest sens, societatea civilă a solicitat noii conduceri a instituţiei să-şi retragă propunerile la acest capitol şi să implementeze de urgenţă procedurile instituite prin regulamentul din primăvara lui 2015.

Astfel, în data de 24 august au avut loc dezbateri publice care au avut rolul de a pune în discuție importanța unui sistem corect de alegere a directorilor și de a informa societatea despre cât de riscante sunt noile schimbări de regulament pe care încearcă să le promoveze noua conducere a Ministerului Educației. „Este mai mult decât evident că aceste schimbări de regulament atentează direct la transparența și obiectivitatea procesului de selectare a directorilor de școală, creând astfel „condiții propice” pentru continuarea practicilor de corupție, dar și accesul persoanelor incompetente și lipsite de integritate în sistemul de învățământ, lucruri care amenință direct continuitatea reformelor în educație inițiate anterior”, a afirmat Radu Marian din echipa Tinerilor Tehnocrați. „Credem că este imperativ ca noua conducere a ministerului să dea dovadă de bună-credință și să renunțe la aceste schimbări de regulament, în numele reformei în educație care a fost deja începută”, a mai adăugat acesta.

Contactată de TIMPUL, șeful interimar al Direcției Învățământ de la administrația publică locală Cimișlia, Tatiana Comerzan a declarat că ar fi bine să fie excluse aceste examene de evaluare. „Conform Codului Educațional, directorii instituțiilor de învățământ sunt aleși în final de administrația publică locală de nivelul doi, după această evaluare. Iar legea creează confuzii la această etapă”, a declarat șeful interimar.
Ministrul Educației, Corina Fusu a declarat în cadrul unui briefing că la data de 23 septembrie se va anunța căror modificări urmează să fie supusă Legea Învățământului. 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)