Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Moldova 12 Decembrie 2012, ora 07:55    Din editia print

Ministerul Sănătății este acuzat de plagiat

Marime Font

 
 

 Ministerul Sănătății (MS) a criticat dur ultimul studiu al pieței farmaceutice, finanțat de fundația Soros-Moldova. Instituția a publicat în nume propriu chiar o analiză în care arată care sunt punctele slabe ale lucrării. Însă cel mai surprins a fost să le citească autorul adevărat al analizei, al cărui nume nici nu este pomenit. Mai mult decât atât, MS i-a folosit munca intelectuală fără să-i ceară acordul. 

Pe 4 decembrie, un grup de experți de la Institutul Economiei de Piață a publicat studiul „Analiza transparenței și eficienței reglementărilor pe piața farmaceutică”, finanțat de Fundația Soros-Moldova. Autorii concluzionau, printre altele, că prețurile finale ale medicamentelor din farmacii sunt cu peste 270% mai scumpe decât la producător, iar cadrul normativ al domeniului farmaceutic oferă „oportunități” de monopolizare artificială a pieței medicamentelor, atât prin segmentul distribuției cu ridicata, cât și pe cel al vânzării cu amănuntul. 

„Situație stupidă”

Ulterior, MS a publicat o scrisoare prin care califică cifrele anunțate drept eronate, iar concluziile iresponsabile. Obiecțiile ministerului s-au bazat și pe o analiză a studiului care a fost anexată la scrisoare și semnată de vice-ministrul Sănătății Octavian Grama. Adevărul însă e că analiza respectivă este identică cu un referat de recenzie scris de expertul Andrei Mecineanu, care până în mai 2012, a deținut funcția de șef al Direcției generale planificare și dezvoltare strategică din cadrul MS. În prezent, Mecineanu activează ca expert independent. La solicitarea Fundației Soros-Moldova, în octombrie, el a efectuat o evaluare a studiului despre piața farmaceutică. Referatul a fost destinat exclusiv comanditarului - Fundației Soros-Moldova. Micineanu afirmă că a rămas mai mult decât surprins când și-a văzut textul anexat la scrisoarea ministerului. „Nu cunosc unde a avut loc scurgerea de informații. Am nimerit în situația stupidă de a afla că nu am respectat condițiile contractuale cu Fundația Soros. Pentru mine este primordial de a scoate pata de pe numele meu”, a declarat Mecineanu. El exclude că textul ar fi transmis ministerului de cineva de la Soros-Moldova și precizează că nu a dat permisiunea MS de a folosi în vreun fel rezultatele analizei. Expertul nu crede nici în versiunea unei răzbunări, deoarece nu a avut conflicte cu nimeni.

Vice-ministrul a aflat de plagiat…

În același timp, contactat de TIMPUL, vice-ministrul Octavian Grama, spune că nu s-a interesat cine ar fi autorul argumentelor utilizate de minister. „Colegii mei de la minister mi-au pregătit scrisoarea. Eu am primit-o și am semnat-o. Am auzit că ne-ar fi aduse acuzații de plagiat. Aceste studii sau zvonuri nu trebuie să prezinte importanță”, a spus vice-ministrul, aflat peste hotare, într-o deplasare de serviciu. El mai crede că ultimul studiu privind piața farmaceutică a fost făcut la comanda celor care nu sunt mulțumiți că la conducerea MS se află un reprezentant PLDM.

Directorul de programe al Soros-Moldova, Olga Crivoliubic nu-și poate explica cum a ajuns textul lui Andrei Mecineanu la minister. „La noi se semnează și o clauză de confidențialitate. Nimeni de la fundație nu putea folosi referatul expertului în alte scopuri”, a explicat Olga Crivoliubic.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md