Sănătate

Ministerul Sănătăţii: Epidemia de rujeolă din România creează un anumit pericol pentru Republica Moldova

Astfel, apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. Ţara noastră este asigurată suficient cu vaccinuri de calitate, garantate și gratuite.

Instituţia a menţionat că situații similare au avut loc în anii 2006-2007, când în urma importului infecției din România în Republica Moldova s-au înregistrat cazuri de rujeolă.
În anii 2008-2011 în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă. În anul 2012, din cauza importului infecției din România. în raionul Florești au fost înregistrate 9 cazuri de rujeola la persoane neimunizate.

În anul 2013, în urma importului rujeolei din Federația Rusă, în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate. Ca rezultat, în 2014 s-au înregistrat 2 cazuri de rujeolă în or. Soroca.

Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu s-au înregistrat. Astăzi în țară nu există un pericol real de răspândire epidemică a cazurilor de rujeolă pe fondalul absenței acestora.

Însă, situația din România, unde spre regret, există condiții pentru răspândirea locală a infecţiei, poate cauza importul acesteia în țara noastră. Nivelul de cuprindere cu vaccinarea primară a copiilor este în declin, diminuând de la 94,4% în 2008 la 88,3% în anul 2015.

Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecare copil e necesar a fi vaccinat contra rujeolei cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Cauzele majore a cuprinderii neadecvate cu vaccinări sunt refuzul părinților din motive neargumentate şi false.

Reamintim că Ministerul Sănătății de la Bucureşti a declarat epidemie de rujeolă în România după ce 675 de copii din 23 de județe s-au îmbolnăvit în acest an. Trei dintre ei, care erau și nevaccinați, au murit.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *