Actualitate

Ministerul Sănătăţii va primi un lot de 200 de mii de vaccinuri antigripale

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, acest lucru a fost posibil după onorarea obligaţiunilor şi valorificarea corectă a 150 de mii de doze recepţionate în decembrie 2015. Ca urmare, Republica Moldova a devenit eligibilă pentru participarea în continuare la asemenea proiecte, pe termen lung.

Vaccinurile sunt certificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vor fi administrate persoanelor care fac parte din grupurile de risc, înainte de începerea sezonului gripal.

Lotul din acest an este aşteptat în Moldova până la 31 octombrie. Ministerul Sănătăţii informează că în scopul asigurării ţării cu vaccinuri antigripale, 14 milioane de lei au fost alocate în fondul de profilaxie, însă datorită semnării acestui memorandum de către Ministerul Sănătăţii banii vor putea fi redirecţionaţi spre alte domenii importante care necesită finanţare.

Prin intermediul vaccinurilor donate în 2015 au fost imunizaţi împotriva gripei sezoniere în special persoanele din grupurile de risc: bolnavi de maladii cronice, lucrători medicali, trupe de carabinieri şi grăniceri, reprezentanţi ai Serviciului Situaţii Excepţionale şi Serviciului Vamal, copii din orfelinate, angajaţi din instituţiile de asistenţă socială.

Potrivit ministerului, vaccinul contra gripei sezoniere prezintă cea mai sigură metodă de prevenire a infecţiei şi complicaţiilor grave provocate de virusurile gripale. Specialiştii recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înaintea sezonului gripal, din cauza modificărilor genetice şi antigenice ale virusurilor gripali. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *