Opinii și Editoriale

Ministrii i-am schimbat. Dar sistemul?

Exista o perceptie aproape generalizata – perceptie care vine din partea electoratului Aliantei – ca guvernul Filat se misca prea incet pe linia formarii noului executiv si completarea lui cu cadre noi. Cred ca problema trebuie formulata un pic altfel: chestiunea „cadrelor” trebuie privita mai larg, in perspectiva decomunizarii si chiar a decriminalizarii administratiei statului.

Ceea ce a mostenit Alianta este o administratie comunista pe verticala, de sus pana jos, si inlocuirea elitelor guvernamentale comuniste cu altele, necomuniste, nu garanteaza catusi de putin succesul noii guvernari. Un ministru democrat, asistat de un viceministru tot democrat, nu va schimba situatia, daca toti ceilalti, incepand cu specialistii din minister si terminand cu serviciile acestuia din teritoriu, vor ramane oamenii vechiului regim. Astfel, nu schimbarile de la varf sunt determinate, ci cele din toate verigile imediat urmatoare, pana la ultima. Intr-un cuvant, masa critica trebuie schimbata. Iata aici mi se pare ca guvernul se misca prea incet…

Birocratia rosie, unsa cu toate alifiile, care a ramas inca din epoca lui Simion Grossu si care i-a slujit cu credinta si pe Snegur, si pe Lucinschi, si pe Voronin, acum e gata sa intre in serviciul noii Puteri. Conducerea Aliantei le-a oferit un timp nepermis de mult pentru „meditare”, din care cauza multi dintre vechii birocrati au inteles ca nu doar nu li se va intampla nimic, ci chiar ca noua guvernare are nevoie de ei. Astfel, se naste o monstruoasa coalitie dintre vechi si nou care descurajeaza societatea, o lipseste de motivatie, o instraineaza de putere, deoarece lozinca schimbarii, promisa in campania electorala, este compromisa.

Pastrarea in functie a vechii birocratii, indeosebi a unor personalitati de-a dreptul odioase, care au servit fostul regim, jigneste societatea si este acea bomba cu efect intarziat pe care guvernarea si-o pune sub ea cu propria manuta. Nu se pune problema „vanatorii de vrajitoare”, a intocmirii „listelor negre”, cum insinueaza unii, nici a inlocuirii portarilor comunisti cu unii democrati, ci a decomunizarii si decriminalizarii administratiei statului, a inlocuirii politrucilor corupti si analfabeti ai vechiului regim cu profesionisti animati de ideea reformelor si a integrarii europene.

Adevarul e ca structurile statului fojgaie de activisti ai fostului partid de guvernamant, care torpileaza orice initiativa ce vine de sus, compromitand guvernarea. Ce folos ca exista un ministru al Sanatatii democrat si profesionist, daca nu el, ci altii controleaza preturile prin farmacii si fac ce vor? La fel se intampla si la Educatie, si la Interne – peste tot. Cand am citit ca fostii… sinistri de la Invatamant si Cultura, ?vircun si Cozma, se afla in functii de conducere in cadrul Academiei de Stiinte, mi-am dat seama cat e de „putred marul” in Moldovioara noastra! Sau sa luam, de exemplu, Procuratura Generala.

Este de apreciat gestul procurorului general Valeriu Zubco, care a semnat ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a lui Gabriel Stati, Aurel Marinescu, Natalia Morari si Ghenadie Brega. Primii doi au fost acuzati de tentativa de uzurpare a puterii de stat, organizarea si finantarea dezordinilor in masa din 7 aprilie. In sfarsit, s-a dovedit ca lipsesc elementele ce ar constitui infractiunile pentru care au fost arestati. S-ar crede ca „dreptatea a triumfat”.

Dar a triumfat oare, atata timp cat si cei care au dat ordinul, si executantii nu au fost pedepsiti? Ei bine, Voronin a plecat, a plecat si Gurbulea… Dar ceilalti, executorii, n-au plecat! N-au plecat nici din Procuratura, nici din Invatamant, nici de la Interne… Ei continua sa activeze, ei formeaza acea masa critica despre care vorbeam mai sus ca trebuie schimbata.

Actuala Putere inca nu a preluat puterea. Prin numirea unor noi ministri si viceministri, nu detii puterea in aceasta tara. Este o periculoasa iluzie, ratacire pentru care vom plati scump cu totii. Schimband ministrii, nu ai schimbat sistemul. Din cate imi amintesc insa, in campania electorala, anume aceasta ni s-a promis – schimbarea sistemului, dar nu (numai) a actorilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *