Politică

Ministrii s-au certat din cauza cotei de imigrare

Aprobarea cotei de imigrare in scop de munca in R. Moldova pentru anul 2010 a constituit subiectul unor controverse destul de dure in sedinta de ieri a guvernului. O tabara a solicitat mai multa liberalizare, cealalta – mai multa protectie pentru forta de munca locala.

Ministrii din blocul economic, indiferent de partidul politic din care fac parte, s-au impotrivit cifrei de 1000 de persoane straine care vor putea munci legal in RM, optand pentru un numar mai mare, pe cand cei din blocul social, dimpotriva, au spus ca trebuie sa ne protejam cetatenii nostri apti de munca. In cele din urma, executivul a decis sa dezbata proiectul de hotarare intr-o sedinta publica separata.

Ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Valentina Buliga, care a prezentat proiectul, a spus ca aceasta cota de 1000 de persoane are la baza practica anilor precedenti. Anul trecut, de exemplu, au fost doar 490 de solicitanti.La randul lor, ministrul Economiei, Valeriu Lazar, cel al Transporturilor, Anatol Salaru, si prim-ministrul Vlad Filat au replicat ca, in 2010, guvernul isi propune sa atraga mai multi investitori straini, sa organizeze licitatii, inclusiv cu participarea companiilor straine, pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, din care cauza cota de doar 1000 de solicitanti straini pentru locuri de munca va fi insuficienta.

„Ce se va intampla daca o companie va castiga un tender si va vrea sa-si aduca personal strain pentru a realiza proiectul? Nu le vom da voie sa vina?”, a intrebat ministrul Anatol Salaru. Iar Valentina Buliga a venit cu argumentul ei: „Avem suficienti specialisti bine pregatiti pentru a ocupa aceste functii”.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, si cel al Educatiei, Leonid Bujor, au facut echipa cu ministra Protectiei Sociale.
„Rog ca dl viceprim-ministru Negrei, cat mai curand, sa organizeze o sedinta separata la care sa discutam acest subiect… Sa dea Domnul sa vina cat mai multi straini si sa munceasca in locul nostru, iar noi sa-i conducem”, a conchis premierul.

Conform Legii cu privire la migratiune, imigrarea este permisa numai in baza unei cote stabilite anual de catre executiv. In cazul in care aceasta este depasita, strainii care solicita drept de sedere nu-l mai pot obtine. Vom mentiona ca majoritatea statelor au o cota stabilita pentru imigranti pentru a proteja piata de munca autohtona de concurenta fortei de munca straine, dar si ca un instrument de control al imigratiei. Conform datelor din anii precedenti, cei mai multi straini care au obtinut adeverinte de imigrant in RM sunt turci, ucraineni, rusi, romani, bulgari si evrei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *