Internațional

Ministru de externe: Parteneriatul Estic s-a încheiat cu un dezastru

„Convingerea că o politică estică bună poate fi realizată prin intermediul UE, este un mit,” – a declarat Waszczykowski, răspunzând la întrebările şi comentariile deputaţilor din opoziţie în Sejmul Poloniei.

Potrivit lui Waszczykowski, „Parteneriatul Estic” nu merită aprecieri pozitive, deoarece programul nu oferă ţărilor incluse în el – Ucraina, Belarus, Moldova, Armenia, Georgia şi Azerbaidjan – o şansă de aderare la Uniunea Europeană.

Politicianul crede că Parteneriatul Estic rezervă ţărilor participante doar rolul unei zone tampon între Rusia şi UE: „Am respins acest concept că fiind unul greşit. El a creat iluzii pentru aceste ţări, dar nu a oferit perspectiva aderării la UE. Politică adoptată de guvernul anterior s-a încheiat cu un dezastru, pentru că Euromaidan a pus-o sub semnul întrebării”.

„Parteneriatul Estic este un concept german de politică în Europa de Est, care a fost propus de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie în perioada 2006-2007 sub numele European Neighbourhood Policy Plus… Acest fapt, în urmă cu câteva luni, a fost recunoscut apublic de comisarul european pentru extindere de atunci, Verheugen” – a adăugat ministrul. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *