Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la 24 Martie 2019
Abonamente

Moldova 10 Februarie 2016, ora 10:01

Ministrul de externe al Lituaniei: Unii din salvatori se declară „pro-moldoveni”, dar se aliază cu Rusia

Marime Font

Ziarul electronic Euobserver a publicat un editorial semnat de ministrul de Externe al Lituaniei Linas Linkevicius. În textul întitulat „Cum să reparăm Moldova” (How to fix Moldova), oficialul exprimă ideea că alegerile anticipate ar provoca o criză și mai adâncă în țara noastră. 

„Reformele politice și economice cer acțiuni hotărâte, consolidarea principalelor forțe politice și implicarea societății civile.

Aceasta e lecția pe care a învățat-o Lituania în timpul reformelor din anii 90. Sprijinul puternic din partea partenerilor externi a fost un alt factor-cheie care a determinat succesul Lituaniei. 


Astăzi, Moldova are nevoie urgent de un consens privind reformele prioritare acasă și un sprijin puternic, dar condiționat din partea Uniunii Europene. 

Noul guvern condus de Pavel Filip stă în fața unei provocări majore: societatea este divizată, populația are puțină încredere în guvernare din cauza corupției masive și, în curând, țara se va ciocni de dificultatea de a plăti salariile și pensiile. 

Forțele europene (până și idea europeană în sine) a fost compromisă de așa-zișii politicienii europeni, care par incapabili sau nu vor să lupte împotriva corupției. 

Un miliard de dolari furați din băncile moldovenești și o investigație vagă a furtului a fost ultima picătură în răbdarea poporului, care a început să caute salvatori. 

Unii din acești salvatori se declară „pro-moldoveni”, dar, din păcate, ei se aliază cu Rusia, țară care continuă să ocupe o parte din teritoriul Moldovei și a atacat Ucraina. 

 Prezența trupelor ruse în Transnistria contravine legislației internaționale. 

 O intensă campania informațională menită să submineze opțiunea europeană a Moldovei face și mai dificilă misiunea guvernării actuale. 
 
Protestatarii din Moldova continuă să ceară alegeri anticipate, chiar dacă numeroși experți susțin că alegerile vor împinge țara spre o criză politică și economică și mai adâncă.  

Un guvern temporar nu va avea posibilitatea să negocieze noi împrumuturi, de care are nevoie țara. În primul rând, Moldova are nevoie de stabilitate politică bazată pe consolidarea forțelor politice majore hotărâte să implementeze reformele pe care le cer oamenii. 

Inițiativa guvernului de a discuta cu liderii protestatari a fost un pas spre direcția corectă. 

În al doilea rând, Moldova are nevoie de reforme care vor duce la rezultate concrete. Noul guvern și-a exprimat deja angajamentul în acest sens. Orientarea pro-europeană e de asemenea critică. Dacă țara nu va face reforme și va continua să stagneze, atunci orientarea ei strategică nu va avea mare importanță. 
 
Europa nu va tolera corupția și nu va sprijini forțele autoproclamate „pro-europene”, dacă acestea nu-și vor respecta agenda. 

Reformele trebuie să fie cartea de vizită a noii guvernări, altfel va pierde puținul sprijin pe care îl mai are în rândul oamenilor și al partenerilor externi. 

Performanțele guvernelor anterioare au fost importante, Moldova fiind considerată un lider printre partenerii de est ai UE. Sancținile comerciale motivate politic impuse de Federația Rusă a provocat mari pierderi Republicii Moldova. Dar aceasta a reușit să mențină economia pe linia de plutire și începe să simtă beneficiile Acordului de Liber Schimb cu UE. 

Astăzi, cetățenii moldoveni pot călători fără vize în spațiul Schengen, deoarece Chișinăul a îndeplinit criteriile europene. Este un imbold și pentru reintegrarea Transnistriei. Dar din cauza unei informări slabe a populației, puține din aceste performanțe sunt atribuite guvernelor. Ele sunt luate ca ceva gratuit. 

Protestele din Moldova îmi trezesc o senzație de deja vu. În aprilie 2009, UE a convins partidele de opoziție să accepte rezultatul alegerilor disputate și să lucreze cu noul guvern. Astăzi, societatea civilă cere un rol mai activ al UE în facilitarea dialogului cu politicienii. UE nu trebuie să ezite, ci să acționeze ca să oprească alunecarea Moldovei într-o criză ecomică și politică și mai adâncă. Dar sprijinul UE depinde de performanțele Moldovei în dezrădăcinarea corupției. 

Poporul moldovean și-a ales în mod clar un viitor european. Dar viitorul este în mâinile moldovenilor și vorbele trebuie să fie însoțite de fapte”.

Tradaptare Timpul.md (I.M.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:14

 Acum exact 20 de ani, pe 24 martie 1999, la ora 21 (ora Bucurestiului), avioanele NATO au inceput bombardarea Iugoslaviei, imediat dupa esecul negocierilor de pace de la Chateau de Rambouillet. Exact atunci s-a prabusit linia pe care politologul american Samuel Phillips Huntington o trasase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:05

 Autorităţile judiciare i-au permis mareşalului Ion Antonescu să-i trimită o scrisoare soţiei sale, înainte de a-l duce în faţa plutonului de execuţie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)