Autoritățile caută soluții alternative pentru ca Republica Moldova să fie asigurată cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020, în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge la un acord privind tranzitarea gazelor. Afirmațiile au fost făcute de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la o emisiune televizată, informează MOLDPRES.
„Dacă Ucraina și Rusia nu ajung la un numitor comun, atunci noi rămânem practic fără gaze după 1 ianuarie 2020. În acest caz, nu vom putea produce energie electrică la Cuciurgan și nu ne vom putea încălzi casele”, a afirmat Brînzan.
Oficialul a comunicat că sunt analizate mai multe soluții pentru asigurarea țării noastre cu gaze. Prima soluție ar fi procurarea a 400 mln de metri cubi de gaze naturale și stocarea acestora în rezervoarele din Ucraina. „Am discutat deja la acest subiect la Bruxelles, dar și cu reprezentanți ai FMI și ai Băncii Mondiale pentru a găsi finanțare de urgență pentru procurarea acestor 400 mln de metri cubi de gaze, care ne-ar asigura circa o lună cu electricitate și căldură”, a precizat Brînzan. Potrivit ministrului, cea de-a doua soluție ar fi procurarea gazelor, în regim revers, prin conducta Turkish Stream.
Totodată, Brînzan a mai spus că existența unei singure surse de energie, și anume Gazpromul, pune în pericol securitatea statului. Astfel, Republica Moldova ar trebui să diversifice sursele de gaze, a spus Brînzan, iar o alternativă ar fi gazoductul Iași – Chișinău, care ar putea să fie dat în exploatare până în vara anului viitor.
Contractele de livrare a gazelor către consumatorii Republicii Moldova și tranzitul gazelor pe teritoriul țării noastre, semnate de SA „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, sunt valabile până la sfârșitul anului curent.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul