Astăzi 6 August 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Actualitate 28 Mai 2015, ora 13:23

Ministrul Educației despre diplomele false ale premierului: Încă aşteptăm de la Procuratură răspunsul final (VIDEO)

Marime Font

Ministerul Educației va renunța la camerele de supraveghere şi detectoarele de metale aproximativ în doi-trei ani. Anunțul a fost făcut de către ministrul Maia Sandu, care a menționat că această decizie ține de comportamentul studenţilor, elevilor și a părinţilor.

”Sper că în doi, trei ani vom avea o atitudine cu totul diferită. Sper că majoritatea studenţilor , elevilor, părinţilor vor realiza până atunci că educaţia e pentru ei, nu pentru şcoală şi că merită să facă acest efort. Acesta ar fi un scenariu optimist”.

Cu privire la noutăţile legate de Bacalaureat cu care vine în acest an Ministerul Educaţiei, ministrul a punctat: ”Nu sunt prea multe noutăţi. O noutate bună pentru copiii care au făcut cursuri de limbi străine şi au un certificate internaţional, care poate să confirme că ei cunosc o limbă străină destul de bine vor primi nota 10 din oficiu. În rest, regulile rămân cam aceleaşi. Noi vom continua să asigurăm corectitudinea examenelor, folosind camerele de supraveghere, detectoarele de metale acolo unde va fi necesar şi prezenţa observatorilor”.

Loading...


Totodată, oficialul a ținut să vină cu unele lămuriri cu privire la ordinul emis zilele trecute, prin care este interzisă colectarea banilor la examene. ”Doar ministerul nu va putea asigura faptul ca acest ordin să se respecte. Sperăm că vom avea contribuţia întregii societăţi. Anul trecut, spre exemplu, am avut peste o sută de sunete de la persoane care ne-au raportat că într-o instituţie sau alta s-a încercat să se colecteze totuşi bani pentru pix sau alte lucruri, bani care nu trebuiau să fie colectaţi. Atunci noi am putut să intervenim, am transmis aceste semnale către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). CNA a intervenit şi cred că în multe cazuri noi am reuşit să oprim aceste tendinţe. Contăm pe faptul că societatea, părinţii, elevii se informează şi cunosc că nu trebuie să plătească. Doar toţi împreună vom reuşi să combatem acest fenomen până la capăt”, a spus Maia Sandu.

 


Vezi continuarea interviului realizat de anticoruptie.md:

- Imediat după condamnarea lui Veaceslav Negruţa aţi avut o reacţie: „Încet pică şi ultima brumă de fard de pe chipul hâd al statului captiv în mâinile oligarhilor. Nu poate fi un stat de drept acela în care oamenii corupţi sunt lăsaţi să petreacă în libertate şi să acumuleze averi uriaşe imposibil de justificat chiar şi de cel mai de succes om de afaceri de pe glob, iar oamenilor cinstiţi care au trudit pentru ţară li se terfeleşte prestigiul şi onoarea în modul cel mai laş cu putinţă”. La ce v-aţi referit mai exact?

Am fost oripilată să aflu că o persoană integră a fost condamnată într-o ţară în care nici cei mai mari hoţi nu sunt condamnaţi.
Pentru mine este un exemplu clar de poliţie politică. În acelaşi timp, este un mesaj, iarăşi foarte clar din partea celor care controlează organele de drept, adresat puţinilor oameni integri care se aventurează în funcţii publice de responsabilitate, că locul lor nu este aici.
Deci, este clar că Negruţa deranjează şi mesajul este că asemenea oameni nu trebuie admişi în sistem. Toţi cei care au fost implicaţi în instrumentarea şi examinarea acestui dosar ştiu foarte bine că Negruţa nu a tras niciun folos din funcţia publică pe care a deţinut-o. Tocmai de aceea, mi se pare un exemplu de nesimţire totală. După mine, acest exemplu reprezintă o turnură dramatică în acest proces de capturare a statului.

- Totuşi, este vorba despre 400.000 de euro. Cine ar fi putut avea folos, până la urmă? Îmi vine greu să cred că doar Pantelei Sandulachi ar fi putut beneficia de pe urma banilor.
În primul rând, domnul Negruţa a venit cu informaţii foarte clare cum a fost examinat acest dosar. În al doilea rând, câte cazuri din acestea, de decizii necontestate există în această ţară, pe care n-a fost deschis niciun dosar. Haideţi să discutăm ce înseamnă în general să fii ministru. Să fii ministru înseamnă să semnezi zeci sau chiar sute de documente pe zi. Un ministru, oricât de bun ar fi şi chiar dacă nu ar avea alte lucruri de făcut decât să semneze documente – dar vă imaginaţi că trebuie să faci şi reforme, să administrezi un sistem – nu are cum să le ştie pe toate. Iată de ce există colaboratori la minister care trebuie să-şi facă treaba bine şi care trebuie să vină cel puţin cu câteva opţiuni. În documentul pe care l-am văzut eu, nu am văzut pregătite, de către juristul Minsterului Finanţelor, nişte opţiuni argumentate şi foarte clare. Asta e situaţia. Ministrul Educaţiei din Republica Moldova nu are echipa Ministrului Educaţiei din Germania. De asemenea, Ministrul Finanţelor din Republica Moldova nu are echipa pregătită, bine plătită a Ministrului Finanţelor din Germania. Atunci când noi discutăm despre problema salariilor mici, despre calitatea funcţionarilor publici din ministere, discutăm abstract subiectul. Iată acum vedeţi un exemplu cum un om cu funcţie de răspundere îşi riscă pielea în fiecare zi, semnând asemenea documente. În primul rând, trebuie să vedem cum s-a întâmplat că Justiţia a luat o asemenea decizie şi într-al doilea rând trebuie să vedem cine a beneficiat de aceşti bani. De ce nu îl întreabă nimeni pe beneficiarul acestor bani de ce nu întoarce banii statului? Nu-i are? Ok, atunci el trebuie să fie sancţionat, pentru că există o decizie. Putem să discutăm, dacă e o decizie corectă sau nu şi dacă un ministru în Republica Moldova are toate resursele ca să ia absolut toate deciziile corect? În situaţia în care se fură miliarde, în această ţară, sunt condamnaţi oameni pentru ceva ce pare să nu fie o decizie corectă. Nu a existat nicio dovadă că Negruţa a beneficiat, într-un fel sau altul, din acest dosar, că a tras vreun folos din acest caz. Eu personal pun mâna în foc pentru integritatea acestui om şi cum spuneam, nu există prea multă lume integră în rândul politicienilor şi al oamenilor cu funcţii înalte în această ţară. Atunci când se ia o asemenea decizie pentru o persoană integră, acest lucru este strigător la cer.

- După această condamnare, Veaceslav Negruţa a făcut mai multe declaraţii. A vorbit în emisiune „Interpol” despre nişte centre decizionale în afara statului. Sunteţi încă la guvernare. Simţiţi astăzi existenţa acestor centre decizionale?
Toată lumea simte că deciziile anumitor instituţii publice nu sunt decizii independente ale acestor instituţii, ghidate doar de profesionalism, ci sunt nişte decizii luate în interes personal sau politic. E evident lucrul acesta. Care este interesul partidelor? Până la urmă, acestea duc la interese personale.

- Aţi fost printre cei care au insistat ca raportul Kroll să fie făcut public. Aţi găsit în acest document răspunsuri la întrebările legate de neregulile admise în sistemul bancar?
Am insistat ca acest document să fie făcut public din motivul că reacţia instituţiilor statului a fost una palidă, ca să nu spun că a lipsit în totalitate. În această situaţie, când credibilitatea instituţiilor publice este aproape zero, este important ca să existe o evaluare externă, pentru ca oamenii care vor să se informeze să poată să o facă. Am găsit raportul util. Bineînţeles că mi-aş fi dorit şi eu să găsesc răspunsul la mai multe întrebări din acest prim raport, dar pentru mine a fost clar că acesta este doar un raport de iniţiere a investigaţiei şi că nu poate să ne ofere răspuns la toate întrebările. Acum cred că a fost un început bun, întrebarea este ce urmează. Am văzut că cel puţin persoana care poate fi bănuită de implementarea acestor scheme – nu zic că este şi autorul pentru că aceste scheme trebuie dovedite – a fost lăsată liberă ca să poată să participe în alegeri. Mi se pare un caz extrem de ridicol şi înţeleg că legea permite, dar atunci poate trebuia deja să ne autosesizăm şi să modificăm legea, ca să nu se întâmple asemenea cazuri bizare în viitor. Nu am văzut nicio reacţie în acest sens. Am văzut iarăşi un exemplu de nesimţire totală din partea unui judecător, care a decis că acest om trebuie să fie ţinut în arest la domiciliu, şi nu în izolator, asta ca statul să mai cheltuie nişte bani acum, supraveghind această persoană. De parcă statul nu a pierdut suficienţi bani din cauza acestui om. Deci, iarăşi, sunt nişte exemple strigătoare la cer.

- Ce soluţii vedeţi în cazul unor funcţionari ca Valentin Crudu, care ar fi fost implicat direct în achiziţia frauduloasă a celor 40 de autobuze şcolare şi care a fost restabilit recent în funcţie?
Aşteptăm în continuare reacţia Procuraturii la acest caz. Din păcate, reacţia întârzie. Asta e divizarea responsabilităţilor. Nu putem noi să facem ceea ce trebuie să facă Procuratura. Între timp, aşteptăm şi decizia Curţii Supreme de Justiţie pe cazul demiterii lui Crudu. Aceasta şedinţă a fost amânată de mai multe ori şi ne întrebăm care este motivul. Oricum, vom avea răbdare şi vom aştepta ca aceste două instituţii să-şi facă treaba şi sperăm s-o facă bine. Între timp, domnul Crudu este în concediu de boală, dar îl văd la televizor făcând campanie electorală pentru candidatul PD. Pentru asta trebue să fii degrevat din funcţie. Omul este în concediu de boală. O să vedem ce documente ne prezintă şi bineînţeles că şi noi trebuie să demonstrăm că el a făcut campanie, or eu l-am văzut la televizor.

- S-a tot scris în presă despre judecătorii cu case scumpe şi maşini luxoase. Nici angajaţii din Educaţie nu rămând în urmă. Cum, bunăoară, putem explica faptul că Ion Vrânceanu, şeful Direcţiei Educaţie a sectorului Buiucani din municipiul Chiţinău, despre care au relatat colegii de la portalul Moldova Curată, are proprietăţi impresionante pentru un funcţionar: apartamente, conturi de milioane, case?
E foarte greu de explicat. Totuşi, vreau să spun că în Educaţie sunt mult mai puţini din cei care au averi impresionante, a căror provenienţă legală nu pot s-o justifice. În Justiţie avem mai mulţi din aceştia, dar avem şi aici şi acesta este un exemplu foarte bun. Acum întrebarea este de ce organele de combatere a corupţiei nu au reuşit până acum să vină cu dovezi că aceste averi nu au cum să fie justificate legal şi, respectiv, să ia măsuri. Eu ştiu că Direcţia de învăţământ Chişinău, care este angajatorul acestei persoane, a încercat de mai multe ori să-l demită din funcţie, după care a fost restabilit. Deci, aceeaşi poveste ca în alte sectoare. E un exemplu unde putem să vedem că fără intervenţia clară a organelor de combatere a corupţiei noi nu putem să facem nimic.

- Cât timp îi mai daţi Guvernului din care faceţi parte? Unii spun că sunt şanse puţine să rămână după alegerile locale, alţii sunt de părerea că va fi demis la toamnă. Ce şanse sunt ca actualul Cabinet de miniştri să-şi ducă mandatul la bun sfârşit?
Eu, din păcate, nu fac parte din aceste centre de decizie unde se hotărăşte soarta Guvernului. Suntem într-o situaţie destul de proastă din punct de vedere economic şi din punct de vedere al credibilităţii scăzute a instituţiilor statului. Deci, pe de o pare e destul de riscant să demiţi Guvernul acum, dar nu este exclus că acest lucru o să se întâmple, pentru că din start sprijinul politic pentru acest Guvern a fost unul destul de slab, fiind votat inclusiv de un partid de opoziţie. Deci, este o situaţie destul de instabilă. În acelaşi timp, noi, la Educaţie, mergem în continuare pe programul nostru, implementăm agenda, încercăm să facem abstracţie de aceste probleme de ordin politic, pentru că nu vrem ca generaţiile viitoare să plătească acest cost al incertitudinii şi al unor decizii foarte proaste. Noi vrem să ne asigurăm că generaţiile viitoare vor fi mai bune decât noi şi ca oameni care vor administra această ţară, dar şi ca oameni care vor vota pentru vitorii politicieni şi respectiv, vor reuşi să ia decizii mai bune.

- Să admitem că Guvernul pică. Unde vă vedeţi după asta?
Asta chiar nu e o problemă. Sunt atât de multe oportunităţi în această lume şi sunt atât de multe lucruri interesante pe care poate să le facă astăzi un om, că într-adevăr nu-mi fac griji. Ar trebui să regretăm nu plecarea unei persoane, ci a unei echipe. Ştiţi vorba aia: „Cimitirul este plin de persoane de neînlocuit”. Nu există persoane de neînlocuit. O echipă bună cu oameni integri este o raritate astăzi pentru o instituţie publică şi ar fi mare păcat să pierdem echipa de la Educaţie.

- Cu referire la diplomele prim-ministrului Chiril Gaburici. Există sau nu o finalitate în acest caz?
Nu există. Încă aşteptăm de la Procuratură răspunsul final. A fost un răspuns intermediar de bănuială. Acum ei trebuie să vină cu un răspuns final pe această anchetă, care să confirme sau să infirme bănuiala iniţială.

- Aţi încercat să abordaţi acest subiect cu premierul?
Ca ministru al Educaţiei sunt responsabilă de acţiunile instituţiilor din subordine. Trebuie să iau act dacă o instituţie sau alta a emis un document fals. În rest, ceea ce ţine de responsabilităţile domnului prim-ministru, sunt alte instituţii care îi pot cere socoteală.

sursa: timpul.md/anticoruptie.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 6 August 2020, ora: 08:50

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 6 August 2020, ora: 08:10

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii” vorbim despre turismul moldovenesc și despre cel mai important argument în favoarea acestuia: vinurile. O istorie a turismului oenologic din Republica Moldova, care sunt cramele importante din această țară, cine sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

 Luna in Pesti aduce momente de romantism, iar sextilul cu Jupiter in Capricorn si conjunctia cu Neptun in Pesti accentueaza vibratia visatoare si spiritual in amor. Asteapta-te la o noapte siropoasa, dar binevenita. Ce te inspira? Horoscop zilnic BERBEC (21 martie – 20 aprilie)...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 00:41

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

 Temperaturile foarte scăzute şi lipsa de igienă a filtrelor aparatului provoacă diverse afecţiuni- migrene, pneumonii, conjunctivite- şi chiar favorizează îngrăşarea.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 6 August 2020, ora: 00:35

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

 Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile pe 1 septembrie, a anunţat miercuri ministrul polonez al Educaţiei, în pofida creşterii din ultima perioadă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 11:22

video GALERIE FOTO (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

GALERIE FOTO  (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

Mulți din cei care au simțit explozia au crezut că a fost detonare nucleară.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 August 2020, ora: 07:57

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569. Bilanțul...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 August 2020, ora: 07:38

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara si aduce pe masa oamenilor o multime de alimente care pot face oricand parte dintr-o dieta sanatoasa.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 August 2020, ora: 07:30

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 5 AUGUST 2020. Ce aduce Mercur în Leu?

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 5 AUGUST 2020. Ce aduce Mercur în Leu?

 Dupa ce a ratacit doua luni in emotionalul Rac, Mercur intra in grandiosul Leu, pentru a ne aduce o gura de aer proaspat. Totul are acum o nota “glamour”, dramatica si romantica.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 07:07

Explozii Beirut: 2.750 de tone de nitrat de amoniu s-au aflat la originea tragediei

Explozii Beirut: 2.750 de tone de nitrat de amoniu s-au aflat la originea tragediei

O explozie a șocat Beirutul. Directorul de securitate libanez susține că deflagrația de azi a fost provocată de aprinderea unei mari cantități de explozibil extrem de puternic care fusese confiscat de poliție. Premierul Hassan Diab a anunțat miercuri zi de doliu național.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 August 2020, ora: 06:19

Bătălia pentru Belarus. De ce le cere opozanta Tihanovskaia susținătorilor ei să poarte la vot brățări albe

Bătălia pentru Belarus. De ce le cere opozanta Tihanovskaia susținătorilor ei să poarte la vot brățări albe

Un vot anticipat a început marţi, în Belarus, în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică, un scrutin în care preşedintele autoritarist în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko o înfruntă pe Svetlana Tihanovskaia, o opozantă necunoscută în urmă cu câteva luni, relatează News.ro,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)