Timpul Local

Ministrul Justiţiei a avut întrevederi cu oficiali de la Străşeni

Unul din subiectele abordate în cadrul întrunirii a fost Codul Contravenţional. Reprezentanţii administraţiei publice locale sunt nemulţumiţi de conţinutul acestui document, spunând că nu e tocmai aşa cum au aşteptat ei. „A trecut deja un an şi în oraşul Străşeni nu a fost pedepsită nicio persoană care a făcut construcţii neautorizate. Constatatorul este Agenţia de Stat în Construcţii, dar există un inspector pentru multe raioane care nu reuşeşte să meargă la toate cazurile depistate. E cam aceeaşi situaţie şi cu inspectorul ecologic. Deci, efectul e nul. În afară de aceasta, până la urmă instanţa de judecată legiferează construcţia neautorizată”, a menţionat Gheorghe Caraman, viceprimarul oraşului Străşeni. Alexandru Tănase i-a informat pe cei prezenţi la întrunire că în republică există doar patru inspectori ai Agenţiei de Stat în Construcţii care pot, la ora actuală, să constate încălcările de acest gen. „Nu există un sistem de a demola construcţiile neautorizate. Cu astfel de probleme se confruntă foarte multe autorităţi locale. Parlamentul va reveni la această chestiune astfel ca autorităţile locale să aibă dreptul să sancţioneze şi să demoleze. Aşa se procedează în toată lumea”, le-a explicat ministrul Justiţiei.

De fapt, cel mai abordat subiect a fost Legea cu privire la autorizaţiile în construcţii. „Starea de lucruri este atât de proastă încât judecătorii fac foarte multe abuzuri şi anulează decizii legale: fie de sancţionare, fie decizii ale autorităţilor publice locale. Am avut sute de cazuri când un cetăţean absolut abuziv scrie o cerere la primărie în care roagă să-i fie atribuit, în baza Codului Funciar, un loc pentru construcţia casei. Autorităţile refuză: fie nu au terenul respective, fie persoana nu are dreptul să-l obţină. Omul merge în instanţă şi numai el ştie cum obţine hotărâre judecătorească şi obligă primăria să-i dea terenul. Dacă dorim ca să existe ordine, primul lucru pe care trebuie să-l facem după ce va fi instaurată noua guvernare, va fi o reformă judiciară. În actuala formulă parlamentară nu am avut susţinerea necesară pentru a promova până la capăt anumite reforme. Guvernul a venit cu toate proiectele respective, dar unele nu au fost susţinute. Un lucru vă sfătuiesc. În cazul când vă ciocniţi cu hotărâri care credeţi că sunt abuzive, care obligă autorităţile publice locale să dea în proprietate, să înstrăineze, să atribuie loturi de teren etc., să întocmiţi dosar pe fiecare caz în parte şi să sesizaţi Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei. Vom încerca să intervenim”, i-a sfătuit ministrul Justiţiei.

Străşenenii au mai propus ca să fie elaborată o lege prin care deputaţii ar fi obligaţi să participe la şedinţele parlamentului. Tănase a spus că nu se poate aşa ceva, dar le-a sugerat să ţină seama de acest lucru când vor merge la alegeri.

Alexandru Tănase a fost bombardat cu tot felul de întrebări. A fost destul de mare şi rândul cetăţenilor care au venit în audienţă. Aceştia au cerut să fie ajutaţi în soluţionarea diferitor probleme, precum sunt: partajarea averii, escrocherii, violenţă în familie etc. Ministrul Justiţiei le-a explicat tuturor cum trebuie să procedeze în continuare, a descoperit anumite erori, abuzuri comise de instanţele de judecată ş.a. „Încercăm să intervenim în soluţionarea anumitor probleme în limitele şi obligaţiile pe care le avem”, a explicat Alexandru Tănase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *