Guvern

Ministrul Justitiei discuta, la Strasbourg, problema neexecutarii hotararilor judecatoresti

Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase si cel al Finantelor, Veaceslav Negruta, participa in perioada 15-16 martie la masa rotunda „Recursuri efective impotriva neexecutarii hotararilor judecatoresti nationale”, organizata de Departamentul de Executare a Hotararilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Evenimentul este dedicat deficientelor de executare a hotararilor judecatoresti nationale si solutiilor de remediere a acestor probleme sistemice. In special, masa rotunda are drept scop impartasirea experientei statelor privind instituirea unor recursuri efective impotriva neexecutarii hotararilor judecatoresti nationale, ca raspuns la hotararile pronuntate de CEDO la acest subiect.

Discutiile din cadrul intrunirii se vor axa, in special, pe rezolutiile si memorandumurile Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, adoptate in contextul supravegherii executarii hotararilor definitive ale CEDO. In acest context, participarea la masa rotunda prezinta o importanta majora, avand in vedere hotararea-pilot Olaru si altii versus Moldova din 28 noiembrie 2009, care se refera la problemele sistemice in procesul de executare a hotararilor judecatoresti nationale in Republica Moldova.

Masa rotunda mentionata este organizata de Departamentul de Executare a Hotararilor CEDO, in cadrul Proiectului „Inlaturarea obstacolelor la executarea hotararilor judecatoresti nationale / Asigurarea executarii efective a hotararilor judecatoresti nationale”, finantat de Fondul pentru Drepturile Omului, al carui beneficiar este si Republica Moldova.
Participarea delegatiei Ministerului Justitiei in cadrul acestei mese rotunde are loc cu sustinerea Consiliul Europei.

La aceasta masa rotunda participa reprezentanti de nivel inalt din Albania, Azerbaijan, Bosnia si Herzegovina, Moldova, Serbia si Ucraina, precum si din statele care se confrunta cu probleme similare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *