Actualitate

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu studenţii din Iaşi

Alexandru Tănase a fost invitatul Conferinţei „Justiţie fără frontiere”, organizată de Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept din Iaşi şi Asociaţia Tinerilor Basarabeni. Ministrul a vorbit despre procesele de reformă şi democratizare derulate în RM de actuala guvernare, exprimându-şi certitudinea că acestea se vor încununa cu integrarea ţării în UE. El a subliniat importanţa amplelor reforme iniţiate în justiţie, care vizează tot sistemul – structura justiţiei, instanţele procesuale, instituţia de executare a deciziilor judecătoreşti, procuratura, avocatura, notariatul. „Justiţia a avut cel mai mult de suferit în cei opt ani de guvernare comunistă, fiind transformată într-un instrument al Puterii politice şi o entitate ce valida orice decizie a guvernării. Suntem conştienţi că, în cazul în care reforma în justiţie va eşua, există riscul că vor eşua şi celelalte reforme, or, doar o justiţie cu adevărat independentă poate asigura protecţia investiţiilor, securitatea raporturilor juridice, securitatea cetăţeanului, dreptul la proprietate etc.”, a menţionat Tănase.

Referindu-se la relaţia dintre RM şi România, ministrul a menţionat că ne unesc nu doar originea, limba, istoria şi cultura comună, dar şi relaţiile de familie şi prietenie, apărute sau reanimate în ultimii 20 de ani. „Autorităţile ambelor state sunt obligate să creeze un mediu favorabil pentru ca aceste legături să se dezvolte. RM, dacă ar fi să se desprindă din spaţiul cultural românesc, ar deveni o epavă ce ar pluti fără să ştie în ce direcţie ţine calea şi unde ar putea să ajungă”. Tănase a remarcat sprijinul important acordat RM de către România în procesul de integrare europeană, inclusiv suportul de 100 mln. de euro, mai ales în condiţiile în care ea însăşi are un buget de austeritate. El s-a referit şi la problemele ce ţin de obţinerea vizelor de intrare în România de către cetăţenii RM, exprimându-şi speranţa că va fi găsită o modalitate de a depăşi deficienţele şi a reduce formalităţile birocratice.

Tinerii nu au ezitat să-l întrebe pe ministrul Justiţiei şi despre studenţia sa la Iaşi. „A fost o studenţie minunată, pentru că şi Iaşiul este un oraş deosebit şi viaţa universitară de aici este la fel. Mă refer la orele petrecute în aule sau bibliotecă, dar şi în afara acestora – la cămin, în parc sau la o cafea în oraş. Le sunt recunoscător profesorilor de la „Cuza”, pentru cunoştinţe şi pentru că ne-au ajutat să ne integrăm în comunitatea de studenţi din România. Pentru noi, basarabenii, obişnuiţi cu şcoala sovietică, a fost o experienţă absolut nouă. Veneam dintr-un stat trecut prin trauma comunismului, ca şi România, dar cu o experienţă total diferită, eram acelaşi popor, dar despărţit jumătate de secol, de aceea a fost nevoie de multă înţelepciune de ambele părţi pentru a depăşi barierele de comunicare, posibilele conflicte culturale”, a spus Alexandru Tănase. El a remarcat că oferirea de burse de studii în România pentru tinerii din RM s-a dovedit a fi, ca impact şi rezultate, unul dintre cele mai importante proiecte pentru RM, derulate de statul român. „În toate structurile de administrare din RM, de stat şi private, sunt mulţi oameni de calitate cu şcoală în România. Chiar prim-ministrul este absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza”, a spus ministrul Justiţiei. El i-a îndemnât pe studenţi să le urmeze exemplul şi să revină în RM, după absolvire: „Este cea mai acută criză pe care o avem acum – de oameni bine instruiţi, inteligenţi, cu spirit activ, gata să se implice în activitatea statului. Din păcate, salariile nu sunt încă suficient de motivante, dar lucrurile vor evolua, sunt convins de asta. Aşa că veniţi acasă, sunteţi aşteptaţi!”.

La final, Alexandru Tănase a oferit în dar universităţii o bucată din sârma ghimpată scoasă de pe hotarul de la Prut, pusă într-o ramă. „Fie ca şi hotarul să dispară, la fel ca şi acest gard de tristă amintire, şi să putem circula liber, cum e firesc. Iar aceste suvenire dureroase să ne ajute să nu uităm suferinţele prin care am trecut şi să nu admitem o nouă cortină de fier pe Prut”, a spus prorectorul universităţii, Constantin Sălăvăstru. El a menţionat că tinerii basarabeni sunt bineveniţi în România, pentru că aici sunt tot acasă. Potrivit prorectorului, doar la Universitatea „Al. I. Cuza”, din 1990 şi până acum, au învăţat sau învaţă circa 700 de cetăţeni ai RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *