Politică

Ministrul Sănătăţii: Situaţia în privinţa gripei este sub control

„Este vorba de gripa sezonieră, acest fenomen îl avem în fiecare an. Vom vedea săptămâna viitoare statisticele şi vom decide, dacă vom declara stare epidemică. În cea de a doua săptămână numărul de îmbolnăviri s-a redus. Dar cazurile de contaminare ar putea creşte din cauza timpului de afară. În orice caz, situaţia la noi este cu mult mai bună decât în Ucraina, după ce am vaccinat persoanele supuse riscului de contaminare a gripei”, a spus Glavan.

Ministra sănătăţii consideră că o parte din vină o poartă şi populaţia. „Numărul deceselor din cauza gripei nu este chiar atât de mare, dacă e să raportăm la numărul de îmbolnăviri. Cele zece decese de gripă au avut loc din cauza că bolnavii s-au adresat târziu la medic. Este vorba de cultura sanitară joasă a populaţiei. Oamenii dacă se simt rău, trebuie să se adreseze la medicul de familie, dar nu să aştepte până în ultimul moment”, a adăugat Glavan.

Ruxanda Glavan a mai comunicat că Ministerul Sănătăţii va pune accent pe cadrele din sistemul sanitar. „S-a investit în modernizarea spitalelor, în utilajul medical, dar nu s-a investit în personal. Mulţi dintre medici fie că au plecat peste hotare, fie că au abandonat medicina şi s-au angajat în alte domenii. Situaţia a devenit alarmantă în special în localităţile rurale. Cele 30 de mii de lei care sunt alocate tinerilor medici care pleacă să lucreze la sat nu mai sunt atractive”, a precizat Glavan.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *