Actualitate

Ministrul transporturilor: Unirea Republicii Moldova cu România e inevitabilă

Într-o postare pe blogul său el menţionează că este îmbucurător faptul „că numărul scepticilor în acest eveniment istoric, care este tot mai aproape de a deveni realitate – scade" şi precizează că „asta o arată și sondajele – 30% din populația Republicii Moldova a ajuns să-și dorească să revendice în mod deschis această cale de evoluție pentru teritoriul dintre Prut și Nistru şi asta în timp ce acum cîțiva ani, doar 2% din populație își dorea acest lucru".

El susţine că, „chiar dacă costurile Unirii par a fi destul de ridicate, nu acest lucru este cel care ar trebui să ne sperie". „Din contra, noi trebuie să vedem care sînt avantajele acestui eveniment istoric. Asta ar însemna mai întîi de toate finanțarea infrastructurii fizice de bază: 2-3 mii de kilometri de asfalt, alinierea ecartamentului a circa 1000 km de cale ferată la cel european, conectarea sistemelor energetice și modernizarea apeductelor din orașele principale. Aceste investiții, care la o primă privire par a fi destul de mici, ar ridica nivelul de trai al cetățenilor din stînga Prutului va fi la același nivel cu al ungurilor sau polonezilor. Ba mai mult, serviciile din domeniul educației, sănătății, administrației publice, dar și cel al asigurării ordinii publice și justiției vor fi și ele la rangul statelor aliniate în marea comunitate europeană", notează ministrul.

Iurie Chirinciuc menţionează că „ce ține de regiunea transnistreană, aceasta nu mai are un viitor atît timp cît finanțarea de la Moscova a fost oprită de aproape trei ani, iar bugetarii și pensionarii nu-și mai primesc pe deplin îndemnizațiile". „Un trai stabil, servicii calitative, dar și pensii/salarii mari la nivelul celor din UE, îi vor determina pe oamenii de acolo să se răscoale și să impună administrația separatistă să plece de la „guvernare", iar într-un final să ceară reunificarea celor două maluri ale Nistrului", scrie el.

În opinia sa, „numai după înfăptuirea unirii, Republica Moldova își va recăpăta coloana vertebrală atît în fața partenerilor din Vest, cît și în fața Rusiei, care pînă acum ne consideră o gubernie lipsită de tradiții, neam și rădăcini istorice", de aceea trebuie de făcut totul pentru a reveni „acolo unde ne este locul, în România Mare, în inima Europei". 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *