Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2017, ora 09:21    Din editia print

Marime Font

Minoritățile etnice din Basarabia (XII). Bulgarii (III)

Cu toate că au fost o minoritate acceptată oficial sub dominația sovietică, bulgarii basarabeni și-au pierdut unele caracteristici ale identității lor culturale în acea perioadă. Chiar și la un deceniu după independența R. Moldova, 23,259 sau 35,42% dintre bulgari au declarat limba rusă ca limba principală de comunicare (54,45% în mediul urban și 19,95% în cel rural).

Ca și în cazul găgăuzilor, o mișcare de renaștere națională a bulgarilor basarabeni își are originea în anii '80 ai secolului al XX-lea (paralelă cu cea a moldovenilor), când au fost publicate ziare în limba bulgară, au fost înființate asociații culturale și educaționale, iar limba bulgară a fost introdusă în școlile locale, mai ales după destrămarea Uniunii Sovietice: inițial, doar ca materie opțională, iar mai târziu ca materie obligatorie.
Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia este o instituție de învățământ superior moldo-bulgară deschisă la 1 octombrie 2004 de către președintele Bulgariei Gheorgi Pîrvanov și fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin. Universitatea din Taraclia pretinde că este un centru cultural și spiritual care asigura studierea și păstrarea moștenirii culturale bulgare în R. Moldova, iar limbile de studiu la această universitate sunt bulgara și româna. Dar, deși anunță acest lucru, site-ul oficial al universității are doar versiunea rusă (http://tdu-tar.md./).

De ce se simt bulgarii parte a „lumii ruse”?

Majoritatea locuitorilor din raionul Taraclia și UTA Găgăuzia consideră că R. Moldova aparține lumii ruse. Aceștia cred că viitorul țării va fi în componența Federației Ruse și se informează aproape exclusiv din presa de la Moscova, potrivit unui studiu efectuat de Institutul de Politici Publice, lansat pe 20 septembrie 2016 la Chișinău. Studiul „Moldova între Est și Vest: viziuni din Găgăuzia și Taraclia” identifică principalele probleme care trebuiesc rezolvate pentru a contribui la coeziunea socială în R. Moldova. Identitatea primară pentru locuitorii Taracliei și Găgăuziei constituie identitatea civică – cetățean al R. Moldova, iar la întrebarea dacă se simt integrați în societatea moldovenească, majoritatea locuitorilor ambelor unități administrative (70%) au răspuns afirmativ.

În același timp, într-un mod paradoxal, în sens etno-cultural, majoritatea respondenților a răspuns că R. Moldova aparține „lumii ruse”. Aproape 65% din intervievați percep spațiul cultural al R. Moldova ca parte a lumii ruse, 2,4% au spus că R. Moldova face parte din spațiul cultural european, iar 21% au spus că nu aparține nimănui.

Loading...


Majoritatea respondenților au mai spus că văd viitorul R. Moldova în componența Rusiei (34%). Un număr mai mic de cetățeni (31%) consideră că viitorul R. Moldova va fi într-o federație împreună cu Transnistria și Găgăuzia. În independența Moldovei cred 18% din locuitorii intervievați și foarte puțini sunt cei care văd viitorul R. Moldova în Uniunea Europeană (1,6%) sau alături de România (0,4%). Aproape 80% din respondenți au spus că Rusia este țara în care preferă să-i vadă pe copiii lor, iar 60% din intervievați au spus că nu văd viitorul copiilor săi în R. Moldova.

Limba rusă este cunoscută practic de toți locuitorii celor două regiuni, mai mult decât limbile etniilor bulgară și găgăuză, subliniază autorii studiului. Limba română este vorbită liber de 31% din locuitorii Taracliei și 13% de locuitorii din autonomia găgăuză, deci un indicator mai bun pentru etnicii bulgari. Cel mai mult în casele locuitorilor regiunilor se vorbește în rusă (48%), mai puțin în găgăuză – 44,9% (în UTAG) și bulgară – 35,4% (în raionul Taraclia). Mai mult, limba rusă este preferată ca limbă de studii de către marea majoritate (80%) și doar 10% ar dori ca fiii și fiicele lor să studieze în școlile cu predare în limba română. Totodată, ideea creării școlilor mixte de predare în română și rusă este acceptată de jumătate din respondenți.

Nostalgii sovietice, sfidări moldovenești și ucrainene

Datele statistice mai arată un puternic sentiment al locuitorilor regiunilor față de Uniunea Sovietică. Majoritatea etnicilor bulgari și găgăuzi se raportează istoric la fosta URSS (37,6%) sau la actuala Federație Rusă (17,4%). Dacă în cazul etniei găgăuze disputele privind istoricul grupului continuă, paradoxul este vizibil în cazul etnicilor bulgari, când doar 6,5% din respondenții din raionul Taraclia percep statul național bulgar ca patrie istorică. În acest context, dacă în R. Moldova se va ajunge la evenimente asemănătoare celor din Ucraina, atunci viitorul construcției statale moldovenești va fi văzut cu neîncredere de locuitorii regiunilor.

Acest fapt se întâmplă în mare parte, dacă nu în totalitate din cauza că populația acestor regiuni preferă să urmărească știri și programe analitice în limba rusă. Consumul mediatic al locuitorilor regiunilor arată că limba rusă este preferată de circa 93% din respondenți. Legislativul local a adoptat o serie de legi, potrivit cărora, aceștia s-au asigurat cu dreptul de a elibera licențe pentru operatorii de cablu fără aprobarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Chișinău. Posturile naționale de televiziune nu sunt privite în regiune din cauza lipsei unui conținut atractiv, dar și pentru faptul că este puțină lume care înțelege româna.

Drept rezultat, aproape 78% din respondenții din Găgăuzia și Taraclia susțin alipirea Crimeii la Federația Rusă și nu consideră că a avut loc anexarea. În afară de aceasta, aproape 70% din intervievați au spus că puterea actuală din Ucraina de după Maidan este una fascistă.

Planuri de autonomie bulgară

În anul 2016, de Ziua scrisului și culturii slave, etnicii bulgari din R. Moldova sau, mai bine zis, pentru șefii organizațiilor etnice ale bulgarilor au decis să organizeze, pe 24 mai, al treilea Congres republican al bulgarilor din Moldova în cadrul căruia au inclus un singur subiect pe ordinea de zi – discutarea proiectului de lege cu privire la statutul etnocultural al raionului Taraclia. Atmosfera din sala mare a Casei de Cultură din Taraclia a semănat mai mult cu cea a unei adunări de partid din anii sovietici, iar Fiodor Sabii, președintele Comunității bulgarilor din Republica Moldova, a anunțat că în sală sunt prezenți 185 de oameni (deși erau ceva sub 100 de persoane). Printre cei veniți la Taraclia au fost și ambasadorul Bulgariei la Chișinău, Petar Valov, șeful Secției politică și economică a Delegației UE în Republica Moldova, Wiecher Slagter, deputata comunistă Inna Șupac, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, precum și reprezentanți ai mai multor organizații etnice ale bulgarilor.

Ante-istoria acestui eveniment vine din data de 12 noiembrie 2015, când în Parlamentul R. Moldova deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor au înregistrat proiectul Legii cu privire la statutul etnocultural al raionului Taraclia, un document care să determine bazele juridice ale regiunii și să protejeze interesele bulgarilor „în procesul de alegere a căilor și formelor lor de dezvoltare etnoculturală”. Principalele prevederi ale acestui document sunt: raionului îi pot fi acordate și alte drepturi în domeniile educației și culturii; realizarea dreptului la statut de raion etnocultural nu trebuie să aducă atingere intereselor altor comunități etnice; la efectuarea reformei administrativ-teritoriale, R. Moldova garantează păstrarea, integritatea și funcționarea plenară a raionului etnocultural Taraclia în hotarele sale existente; dreptul la statut etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială a raionului Taraclia; pe teritoriul raionului se utilizează, de rând cu limba de stat, limbile bulgară și rusă; statul asigură funcționarea obligatorie a structurilor tuturor autorităților centrale pe teritoriul raionului etnocultural Taraclia.

Din luările de cuvânt ale liderilor locali înțelegem că această preocupare nu este legată de încălcarea drepturilor comunității bulgare, care potrivit lui Fiodor Sabii, președintele Comunității bulgare din R. Moldova, are 30 de instituții de învățământ de nivel diferit în care timp de 3 ore pe săptămână se predă limba bulgară și o oră – istoria, tradițiile și obiceiurile bulgarilor. Mai degrabă aceste agitații ale bulgarilor vin din perspectiva reformei administrativ-teritoriale care este impusă de FMI, iar alipirea raionului la UTA Găgăuzia, fie la raionul Cahul sau către oricare regiune va duce inevitabil la micșorarea proporției reprezentată de minoritatea națională a bulgarilor. Reprezentantul comunității bulgarilor crede că acest lucru „va duce la un proces anumit de asimilare a bulgarilor. „Vom pierde, în oarecare măsură și susținerea internațională din partea patriei noastre istorice, Republica Bulgaria, membră a UE”. Sabii a ținut să precizeze că bulgarii niciodată „nu au făcut gălăgie” și rămân „acea putere de la sudul țării care optează pentru integritatea, suveranitatea și independența R. Moldova”.

Strategii bulgare... pentru bulgari

Ministrul bulgar pentru Diaspora şi Religie, Bojidar Dimitrov, a declarat că 500 mii de etnici bulgari din Basarabia şi sud-vestul Ucrainei sunt eligibili pentru a deveni cetăţeni bulgari. Potrivit oficialului, din 2002, peste 28 de mii de persoane din R. Moldova au primit cetăţenia bulgară, dintre care circa 20 de mii locuiesc acum în Bulgaria.

În opinia lui Bojidar Dimitrov, 2,5 milioane de persoane, cu origini bulgare, locuiesc în Macedonia, Albania, Kosovo, România, Ucraina, R. Moldova, Grecia, Turcia, Rusia şi în alte foste republici sovietice. Majoritatea vor să obţină cetăţenia bulgară, în timp ce 70% intenţionează să se restabilească în Bulgaria, să cumpere o locuinţă şi să găsească un loc de muncă. Ministrul consideră că acest lucru poate contribui la soluţionarea crizei demografice din Bulgaria.

Prin vocea ambasadorului Bulgariei în R. Moldova, Petar Valov, putem distinge și alte strategii ale Bulgariei față de conaționalii săi din sudul țării. Astfel, scopul principal al noii legi administrative, susținută de oficialii de la Sofia, trebuie să fie garantarea statutului juridic al raionului și menținerea statutului autonom al regiunii. Păstrarea Universității din Taraclia și atractivitatea ei nu doar pentru tinerii din Taraclia este o altă preocupare a statului bulgar. Universitatea trebuie să devină o filială a universității din Bulgaria, aici să predea profesori din Bulgaria, iar diplomele să fie bulgare, adică europene. La aceasta se adaugă și păstrarea școlilor profesionale cu predare în limba bulgară. Un loc aparte ocupă dezvoltarea economică a raionului, ambasadorul amintind că UE oferă 6,5 milioane de euro pentru proiecte din Găgăuzia și raionul Taraclia și îndeamnă oamenii să profite de acest ajutor.

Prinși între „lumea rusă”, patria lor istorică - Bulgaria și patria lor adoptivă – R. Moldova, instrumentalizați în diferite proiecte politice și geopolitice regionale, confruntați cu mari probleme de identitate lingvistică și culturală, bulgarii rămân o mare enigmă pentru factorii de decizie de la Chișinău, dar și pentru noi toți. Și în definitiv, bulgarii sunt unul din multe alte paradoxuri pe care ironic le-a creionat istoria în acest spațiu al încrucișărilor civilizaționale.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)