Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Constantin Tănase 27 Iulie 2015, ora 06:56    Din editia print

Marime Font

Minoritățile și Rusia lui Putin

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

 
 
 

Mă simt umilit când îi văd pe unii dintre acei care azi apar, pe la unele televiziuni, pe post de analiști politici independenți, patrioți și stataliști, și care în anii declarării Independenței R. Moldova nu erau cu noi, ci luptau împotriva noastră, împotriva Independenței. Cei care atunci ne numeau „turmă”, „țipălăi”, „extremiști” și cereau să fim băgați în pușcării pentru „manifestări antisovietice”, astăzi ne numesc „unioniști” și „antistataliști” și cer, în cel mai bun caz, expulzarea noastră în „România voastră”. Mai simplu vorbind, minoritățile etnice din R. Moldova, rămase sub același „pavilion” rusesc și comunist, au preluat principalele lozinci de atunci ale moldovenilor, ca să ne închidă gura. Frica și ura foștilor interfrontiști față de noi nu s-au stins. Dimpotrivă. Astăzi drumul R. Moldova spre Europa e barat tot de ei. Deși au trecut peste două decenii de atunci, ei nu au devenit parte integrantă a R. Moldova… Visează URSS sau, cel puțin, Rusia lui Putin. Apropo de această Rusie.

Cele mai luminate minți ale Rusiei întotdeauna au blamat spiritul șovin și ambițiile imperiale ale elitelor politice rusești. Așa a fost pe timpul țarismului, apoi în perioada sovietică, la fel se întâmplă și azi. Scriitorul Boris Akunin este la momentul de față unul din cei mai duri critici ai președintelui rus V. Putin și a politicii acestuia de redare Rusiei a gloriei imperiale de altădată. Voi cita în continuare un fragment din articolul său „Despre imperiu” în care pune un diagnostic precis al bolii de care suferă azi Rusia lui Putin.„În fața ochilor noștri, în Ucraina au loc evenimente dramatice, urmările cărora încă nu sunt clare, indiferent însă ce întorsătură vor lua lucrurile – îl va alunga Maidanul pe Ianukovici sau Ianukovici va înăbuși Maidanul – este clar că ucrainenii se vor purta mai rău cu noi, iar țările noastre se vor îndepărta una de alta. Nici administrația ucraineană, nici poporul ucrainean nu-i vor ierta Rusiei amestecul (sau tentativele de amestec) în viața lor.

Eu nu doresc să discut cu dumneavoastră despre grava greșeală pe care a comis-o Putin. Pe mine mă preocupă cauza interioară a acestei greșeli. De ce ne trebuie nouă asta: ca vecinii noștri, obligatoriu, să aibă o poziție subordonată față de noi? De ce pentru regimul rus este atât de important să-i mențină cu orice preț pe vecini în zona de influență? De ce țările care refuză să se subordoneze Moscovei imediat devin dușmanii noștri și împotriva lor se aplică sancțiuni?

Motivul unui astfel de comportament e clar: boala fantomatică a conștiinței imperiale, încercările jalnice de a aduna rămășițele fostei măreții sovietice. Numai că nu le va reuși nici pe dracu conducătorilor noștri, în afară de daune aduse economiei și reputației rusești. Nu vor reanima ei nici un fel de imperiu!

Ei bine, despre Putin și echipa lui nu e interesant să vorbim. E interesant să vorbim despre voi, dragii mei cititori, în primul rând, ruși. Pentru voi, personal pentru voi – e important ca Rusia să fie imperiu? E important ca țările apropiate să ni se supună, iar cele îndepărtate să se teamă de noi? E important ca noi, ca și mai înainte, să fim o Țară Măreață, chiar dacă pentru asta va trebui să plătim cu sărăcie și propria libertate”?

Din păcate, astăzi, ca și ieri și alaltăieri, nu acești intelectuali dau tonul vieții politice și spirituale a Rusiei.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul