Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:06
Abonamente

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora 08:17

Miopia Chișinăului și minoritățile imperiale ale Republica Moldova

Marime Font

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să vorbească în această limbă și că va continua să vorbească în limba de stat.

 Cum era și de așteptat șoferul a înregistrat toate cele întâmplate şi le-a trimis portalului de știri Gagauzinfo.MD. iar portalurile de știri găgăuze imediat au început să țipe cu gură de șarpe: „Полицейский заявил что «русский язык понимает, но говорить на нем не обязан». Bașcanul Irin Vlah deja a pornt scandalul pe Facebook, declarând că  „așteaptă o reacție din partea Ministerului Afacerilor Interne”.  Nu trebuie să ne mire, dacă mâine Ambasada Rusa la Chișinău în unison cu Liderul de la Condrița, va condamna „manifestările de fascism” ale poliției moldovenești. 


Faptul că, o atitudine absolut firească a unui ofițer de poliție, cetățean al Republicii Moldova, de a-i cere actele la control unui alt cetățean al Republicii Moldova, în limba de stat a Republicii Moldova ( la 27 de ani și 134 zile de la proclamarea Independenței Republicii Moldova), s-a transformat în „breaking news”, demonstrează exact cât costă acest stat.

Vă imaginați o altă țară din lume, bunăoară în Rusia, ca un ofițer rus de poliție, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să ceara actele la control unui alt cetățean rus de origine etnică tătară iar cel din urmă să se ia la harță cu polițistul pentru că acesta nu vorbește limba tătăra? (Republica Tatarstan are o populație de 3.8 milioane de tătari).

Loading...


Care sunt șansele ca în Germania ca un ofițer german de poliție, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să ceara actele la control unui alt cetățean german de origine turcă iar cel din urmă să se ia la harță cu polițistul pentru că acesta nu vorbește limba turca? (2.7 milioane sau 3.2% din populația Germaniei sunt etnici turci)

In Italia se afla peste 250 mii moldoveni si 604 mii români. Care sunt șansele ca unul din cei peste 900 mii de romani/moldoveni să refuze să prezinte unui agent de poliție italian actele pe motiv că acesta nu le vorbește în română?

Oriunde în lume, astfel de situații sunt de neimaginat! Limba de stat, care nu ar fi ea – romana, rusa, germana, sau italiana - este limba în care funcționează administrația, inclusiv Poliția. Prin urmare în orice țară din lume, polițistul îți va cere să te legitimezi în limba oficială a statului, traducerea fiind asigurată doar în cazul procedurilor penale sau contravenționale.

Video care „a devenit viral” merită analizat cu multă atenție. De fapt, nu este nici pe departe cazul când o persoană chiar nu înțelege o iotă în limba de stat. Ofițerul de poliție i-a cerut foarte politicos și respectuos șoferului să se legitimeze. Din discuția celor doi rezultă absolut clar că șoferul buclucaș a înțeles exact (!) că polițistul i-a cerut să prezinte actele la control.

Dând de înțeles că înțelege limba română, șoferul refuzat batjocoritor să prezinte actele invocând ca pretext că nu i s-a vorbit în rusă: „Da, sunt cetățean al Republicii Moldova, dar trebuie să-mi explicați în limba rusă.”


Așa deci, nu este situația când persoana n-a înțese ce i s-a cerut, ci este cazul unui scuipat deschis în față. Mesajul acestui șofer de fapt era următorul: „eu scuip pe limba voastră de stat și pe țara voastră de rahat!”

Acesta n-a fost un scuipat doar în fața ofițerului de Poliție care era la datorie, ci fața noastră a tuturor. Atitudine găgăuzilor față de limba română nici pe departe nu-i o problemă lingvistică. Peste 1 milion de moldoveni sunt plecați peste hotare la munca în cele patru zări ale lumii. Oriunde s-ar afla, ei învață un minim de cuvinte în limba țării gazdă. Altfel nu poți exista! 


Refuzul de a vorbi limba de stat, de fapt reprezintă atitudinea găgăuzilor față de moldoveni: „stați cuminți acolo la Chișinău cu limba voastră și cu aspirațiile voatre europene, că nouă ne „ține krâșa” Putin”. 


Săptămâna trecută, la inițiativa Bașcanului Irina Vlah, în autonomia găgăuză va fi emisă o medalie „în onoarea” aniversării a cinci ani de la referendumurile ilegale din februarie 2014 privind vectorul extern al dezvoltării și statutul amânat al Găgăuziei.  „Medalia” va fi acordată instigatorilor și participanților la procesul de organizare și desfășurare a plebiscitului din 2 februarie 2014.  Să institui medalii pentru acțiuni declarate ilegale de instanța de judecata! Oare acesta nu este un scuipat deschis in tot sistemul nostru de stat și de drept? 

Această atitudine este rezultatul direct al acțiunilor subversive ale Liderului de la Condrița în cârdășie cu stăpânii săi de la Moscova. Este rezultatul lipsei de reacție a Chișinăului, la incitărilor deschise la separatism, organizării așa numitelor referendumuri, ignorării interdicției impuse prin lege de a interzice canalele propagandistice TV rusești și tot soiul de acțiuni subversive ale serviciilor rusești. Chișinăul nu a reacționat niciodată hotărât la aceste manifestări de subminare a statului Republica Moldova!

Chișinăul investește anual miliarde în UTA G.Y. La o populație oficial de 134 mii locuitori (în realitate populația este de aprox. 70-80 mii persoane), nu există nici o regiune a Republicii Moldova care ar beneficia de asemenea finanțări de la bugetul central. Pentru comparație, în sectorul Ciocana mun. Chișinău locuiesc aprox. 120 mii persoane.

SUA, UE și România dezvoltă proiecte de sute de milioane de dolari in acest teritoriu în speranța că găgăuzii vor începe să vadă lumea din jurul lor cu propriii ochi dar nu prin ochelarii Moscovei sau a Tiraspolului.

Toate aceste eforturi au suferit un eșec total: Găgăuzii din păcate continuă să rămână o minoritate imperială ostilă moldovenilor, manipulată de Rusia împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. (Există tot mai multe semnale alarmate, că în planul eșuat de proclamare a așa numitei (Бессарабская народная республика), un rol aparte urmau să-l joace Tiraspolul cu Comratul)

Un lucru este cert: atâta timp cât elitele politice de Chișinăul va sta cu „batista pe țambal” și vor refuza să vadă treaz ce se întâmplă pe acel teritoriu, lucrurile vor degrada în continuare.  

Atâta timp cât acțiunile de sprijinirea a separatismului, deschise sau camuflate, nu vor fi taxate potrivit legii, orice derbedeu își va șterge picioarele de așa numitul stat Republica Moldova.

Deoarece Bașkanul Irin Vlah a „cerut” explicații de la MAI, considerm că este necesară o anumită precizare vis-a-vis de cele întâmplate. Sperăm foarte mult că Ministerul Afacerilor Interne va avea curajul sa-i ia apărarea acestui tânăr ofițer de poliție, care nu a făcut nimic altceva decât să-și facă datoria cu demnitate, așa cum îi cere legea. Dacă acest tânăr polițist va fi sancționat sau „va demisiona de bună voie”, moldovenii chiar vor merită batjocora și disprețul de care au parte deplin.  

Departamentul politic TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 18:48 de Mihaela Culcinschi

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:57

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

După ce s-a înțeles cu ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, să-și coordoneze acțiunile privind relația cu R. Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a făcut același apel, de data aceasta în context european, anunță Ministerului Afacerilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:08

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

Curtea de Apel a respins recursul împotriva eliberării fostului prim-ministru

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)