Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Interviu 11 Iunie 2016, ora 11:22    Din editia print

Mircea Chistruga: Cinematografie în Moldova nu există

Marime Font

 Mircea Chistruga este regizor de filme documentare din Republica Moldova. A studiat la Institutul de Cinematografie din Moscova, în clasa maestrului Roman Karmen în anul 1971. Pe parcursul unui sfert de veac a activat la studioul „Moldova-film" în calitate de regizor şi scenarist al filmelor documentare. În prezent predă la Academia Națională de Teatru și Arte Plastice.

- Dle Chistruga, cum au fost anii dvs. de studenție?

- Anii mei de studenție au coincis cu o perioadă care pare a fi din alt univers. Am avut șansa de a fi student aici la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și la Facultatea de Regie Filme Documentare la Moscova. La 18 ani am ajuns într-un mediu cu totul diferit, unde am întâlnit tineri din toată lumea. Era o epocă a dezghețului, tratam totul cu realism, iar când am revenit la Chișinău multe au început să se schimbe.


- Știu că ați început mai întâi să faceți teatru, de ce ați renunțat?

- Eu am început să fac teatru, dar a fost un moment de rupere, un moment de mare dezamăgire, încât m-am redirecționat de la teatru la filmul crud documentar, care e strâns legat de realitate, de problemele stringente, de conflict.

- Când a fost prima oară când v-ați dat seama că vă place filmul?

- Păi, filmul mi-a plăcut încă de când l-am văzut pentru prima dată, mă luau „în cârcă” părinții sau buneii când se aducea proiectorul ambulant și ne uitam pe perete la film. Am devenit foarte atașat de cinematografie. Așa s-a întâmplat că, mai târziu, am fost și martor la filmarea primei pelicule de ficțiune din țară - „Balada haiducească”.

- Care a fost primul film pe care l-ați văzut?

- „Tarzan”. Apoi îmi mai amintesc și de „Căderea Berlinului”, era un film foarte bun.

- Cine este idolul dvs. în cinematografie?

- E imposibil să ai numai un idol din această lume, eu practic am trăit tot secolul cinematografiei. Dar i-aș menționa pe Federico Felini și Roman Polanski.

- Când ați realizat primul scurtmetraj?

- Am început să fac film la școală. Primele scurtmetraje de ficțiune le-am realizat cu Lică Sainciuc. Eram și actori, și regizori. Asta se întâmpla prin clasa VIII, în anii 1962-1963, pe atunci mi-am și procurat o cameră de amator.

- Care credeți că sunt calităţile unui bun regizor?

- Nu cred că există o calitate care ar trebui să definească un regizor bun, există diverse caractere. Un film realizat după o rețetă prescrisă nu poate fi un film de calitate. Realizarea unui film este un proces foarte complicat, unde sunt implicați foarte mulți oameni.

- În ce măsură ţineţi cont de opinia publicului atunci când realizaţi un film?

- Filmul se face numai ca să trezești interesul publicului, altfel n-are rost să-l faci, de aceea tot timpul ne-am străduit să facem filme pe placul publicului, filme care să-i atragă, să-i facă să simtă situația reală a lucrurilor.

- Ce părere aveți despre cinematografia din Moldova?

- Cinematografia nu există, e trist, dar nu există. Noi trăim într-un mediu în care ierarhia ceea de sus nu are nevoie de cinematografie, cinematografia e o chestie prea complicată care ține de strategia națională, fără investiții de stat e imposibil ca ea să existe. Dacă ar exista cinematografia națională, ea trebuie să promoveze niște idei naționale, valori naționale și cultura națională. Ca să existe, ea are nevoie de resurse foarte serioase, financiare și nu numai, dar și de eforturi de organizare a lucrurilor. În următorii 5-10 ani nu văd o reanimare a cinematografiei aici în Republica Moldova.

- Cum sunt studenții de la AMTAP?

- La facultate vin studenți foarte talentați, dar la un moment dat, când simt că perspectivele lor sunt foarte nebuloase, se începe o luptă pentru existență, fapt care degradează procesul profesionist. Mulți devin pesimiști începând cu anul II, se reorientează spre alte domenii sau abandonează studiile. Rămân câțiva care merg până la capăt.

- Lipsa echipamentului și a utilajului tehnic este o problemă pentru facultate?

- Statul japonez ne furnizează tehnică destul de performantă. Probleme de genul acesta nu avem. Acum 15 ani toată catedra lucra cu o singură cameră de filmat, dar se găseau idei, studenții erau creativi. Important e să existe idei originale, noi abordări, că echipament găsim.

- Ce sfat le-ați da celor ce vor să pornească pe drumul filmului?

- Să cântărească foarte bine ceea ce își doresc să facă, fiindcă e un domeniu foarte greu pentru viață, iar cititorilor acestui material le doresc să găsească filme bune, cu atât mai mult că acum filmele sunt foarte accesibile, și să se intereseze de cinematografie, deoarece este un domeniu unde poți afla multe lucruri.

Veronica Purice, stagiară

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:25

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe toţi îngerii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)