Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente
 
 
 

Interviu 11 Iunie 2016, ora 11:22    Din editia print

Mircea Chistruga: Cinematografie în Moldova nu există

Marime Font

 Mircea Chistruga este regizor de filme documentare din Republica Moldova. A studiat la Institutul de Cinematografie din Moscova, în clasa maestrului Roman Karmen în anul 1971. Pe parcursul unui sfert de veac a activat la studioul „Moldova-film" în calitate de regizor şi scenarist al filmelor documentare. În prezent predă la Academia Națională de Teatru și Arte Plastice.

- Dle Chistruga, cum au fost anii dvs. de studenție?

- Anii mei de studenție au coincis cu o perioadă care pare a fi din alt univers. Am avut șansa de a fi student aici la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și la Facultatea de Regie Filme Documentare la Moscova. La 18 ani am ajuns într-un mediu cu totul diferit, unde am întâlnit tineri din toată lumea. Era o epocă a dezghețului, tratam totul cu realism, iar când am revenit la Chișinău multe au început să se schimbe.- Știu că ați început mai întâi să faceți teatru, de ce ați renunțat?

- Eu am început să fac teatru, dar a fost un moment de rupere, un moment de mare dezamăgire, încât m-am redirecționat de la teatru la filmul crud documentar, care e strâns legat de realitate, de problemele stringente, de conflict.

- Când a fost prima oară când v-ați dat seama că vă place filmul?

- Păi, filmul mi-a plăcut încă de când l-am văzut pentru prima dată, mă luau „în cârcă” părinții sau buneii când se aducea proiectorul ambulant și ne uitam pe perete la film. Am devenit foarte atașat de cinematografie. Așa s-a întâmplat că, mai târziu, am fost și martor la filmarea primei pelicule de ficțiune din țară - „Balada haiducească”.

- Care a fost primul film pe care l-ați văzut?

- „Tarzan”. Apoi îmi mai amintesc și de „Căderea Berlinului”, era un film foarte bun.

- Cine este idolul dvs. în cinematografie?

- E imposibil să ai numai un idol din această lume, eu practic am trăit tot secolul cinematografiei. Dar i-aș menționa pe Federico Felini și Roman Polanski.

- Când ați realizat primul scurtmetraj?

- Am început să fac film la școală. Primele scurtmetraje de ficțiune le-am realizat cu Lică Sainciuc. Eram și actori, și regizori. Asta se întâmpla prin clasa VIII, în anii 1962-1963, pe atunci mi-am și procurat o cameră de amator.

- Care credeți că sunt calităţile unui bun regizor?

- Nu cred că există o calitate care ar trebui să definească un regizor bun, există diverse caractere. Un film realizat după o rețetă prescrisă nu poate fi un film de calitate. Realizarea unui film este un proces foarte complicat, unde sunt implicați foarte mulți oameni.

- În ce măsură ţineţi cont de opinia publicului atunci când realizaţi un film?

- Filmul se face numai ca să trezești interesul publicului, altfel n-are rost să-l faci, de aceea tot timpul ne-am străduit să facem filme pe placul publicului, filme care să-i atragă, să-i facă să simtă situația reală a lucrurilor.

- Ce părere aveți despre cinematografia din Moldova?

- Cinematografia nu există, e trist, dar nu există. Noi trăim într-un mediu în care ierarhia ceea de sus nu are nevoie de cinematografie, cinematografia e o chestie prea complicată care ține de strategia națională, fără investiții de stat e imposibil ca ea să existe. Dacă ar exista cinematografia națională, ea trebuie să promoveze niște idei naționale, valori naționale și cultura națională. Ca să existe, ea are nevoie de resurse foarte serioase, financiare și nu numai, dar și de eforturi de organizare a lucrurilor. În următorii 5-10 ani nu văd o reanimare a cinematografiei aici în Republica Moldova.

- Cum sunt studenții de la AMTAP?

- La facultate vin studenți foarte talentați, dar la un moment dat, când simt că perspectivele lor sunt foarte nebuloase, se începe o luptă pentru existență, fapt care degradează procesul profesionist. Mulți devin pesimiști începând cu anul II, se reorientează spre alte domenii sau abandonează studiile. Rămân câțiva care merg până la capăt.

- Lipsa echipamentului și a utilajului tehnic este o problemă pentru facultate?

- Statul japonez ne furnizează tehnică destul de performantă. Probleme de genul acesta nu avem. Acum 15 ani toată catedra lucra cu o singură cameră de filmat, dar se găseau idei, studenții erau creativi. Important e să existe idei originale, noi abordări, că echipament găsim.

- Ce sfat le-ați da celor ce vor să pornească pe drumul filmului?

- Să cântărească foarte bine ceea ce își doresc să facă, fiindcă e un domeniu foarte greu pentru viață, iar cititorilor acestui material le doresc să găsească filme bune, cu atât mai mult că acum filmele sunt foarte accesibile, și să se intereseze de cinematografie, deoarece este un domeniu unde poți afla multe lucruri.

Veronica Purice, stagiară

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md