Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Social 4 Mai 2011, ora 09:15    Din editia print

Mirosul gunoiştii de la Ţânţăreni a ajuns şi în Finlanda

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ștefan

Între timp, „axa” deşeurile din municipiu - gunoiştea de la Ţânţăreni pare că suferă o schimbare neaşteptată. De la începutul anului curent, gunoiul nu se mai transportă la Ţânţăreni, ci este depozitat la marginea Chişinăului... 

Nemţii, americanii, italienii - toţi, pe rând, au încercat să-i ajute pe moldoveni să scape de aşa-zisa „bombă ecologică” de la Ţânţăreni, dar n-au izbutit fie din cauza politicii greşite a guvernării, fie pentru că necesită o investiţie prea mare. Deşi, de câţiva ani, Primăria Chişinău are încheiat cu o firmă italiană un contract ce prevede construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor, nu e exclus ca acesta va fi reziliat în favoarea altor potenţiali investitori. Preşedintele Consiliului municipal Chişinău (CMC) susţine că firma italiană care se obliga să construiască o uzină de prelucrare a deşeurilor a încălcat contractul semnat cu Primăria...


FOTO: Dumitru Liviu-Ștefan

Gunoiştea din satul Ţânţăreni, r-nul Anenii Noi, a intrat în gestiunea municipiului Chişinău încă din 1987, când Guvernul a repartizat terenul în acest scop. Termenul de exploatare a acestui teren ar fi expirat în decembrie 2010, iar la 1 ianuarie 2011 se spunea că administraţia de la Anenii Noi a prelungit, cu încă trei ani, contractul de stocare a deşeurilor cu Primăria Chişinău. În această perioadă au avut loc mai multe acţiuni de protest ale ţânţărenenilor, nemulţumiţi că nu pot avea şi ei o viaţă frumoasă, din cauza mirosului urât. Pe parcursul anilor, mai multe companii străine şi-au anunţat intenţia de a investi în construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor. Iniţial, o companie germană s-a oferit să contribuie cu 100 mln. USD pentru o asemenea uzină, dar a renunţat ulterior. Primarul de atunci al capitalei, Serafim Urecheanu, declara că potenţialul investitor german a plecat de la noi din cauza „politicii greşite a actualei guvernări (comuniste - n.n.). Cel puţin, acest lucru ni l-a spus la despărţire”. A urmat acceptul unei companii americane de a finanţa construcţia unei asemenea uzine, nici aceasta însă, din câte putem observa azi, nu a izbutit.

Loading...


Au venit italienii (!?.)

Pe 14 noiembrie 2006, Primăria Chişinău a încheiat contractul nr. 1-inv şi Acordul adiţional la acest contract cu firma italiană STR Engineering Consulting SRL. Abia peste trei ani, pe 15 septembrie 2009, acestea au fost aprobate de către Consiliul municipal Chişinău, iar prin decizia CMC din 23 martie 2010, companiei italiene i-au fost alocate 10 hectare de pământ din str. Lunca Bâcului, pe teritoriul SA „Apă-Canal Chişinău”, „pentru proiectarea şi construirea uzinei de termovalorificare a deşeurilor solide şi a nămolului”. Terenul a fost alocat pentru folosire cu drept de superficie pe un termen de 30 de ani. Italienii se obligau să construiască obiectivul în 20 de luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire.


Iurie Povar, director „Urbanproiect”

În prezent, documentaţia de proiectare se află la ÎS „Urbanproiect” care, însă, întârzie să o aprobe. „Se lucrează. E foarte complicat de spus când vom finaliza lucrările, pentru că nu e un proiect simplu. Apar pe parcurs multe probleme, legate de condiţiile geotehnice ale terenului, de apropierea râului Bâc, normele sanitare etc., care trebuie soluţionate”, ne-a spus directorul instituţiei, Iurie Povar. El nu a specificat, însă, dacă sunt restanţe şi din partea firmei italiene: „Sunt relaţiile noastre cu această companie”.

Finlandezii vin cu o alternativă... nordică

Conform surselor noastre, în ultima perioadă Chişinăul a fost vizitat de câţiva reprezentanţi ai unor companii de resort din Finlanda, care sunt interesate să investească în construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor în capitală. Din informaţiile pe care le deţinem, finlandezii sunt dispuşi să înfiinţeze în Moldova o companie condusă de două firme: W&L Partners, în frunte cu Heikki Lappalainen şi HFT Network holding. Lappalainen este unul dintre fondatorii unei companii de prelucrare a deşeurilor din Finlanda, cu un venit de 10,4 mln. de euro în 2009; iar HFT, înfiinţată în anul 2002 şi cu un venit de 12,7 mln. de euro în 2009, este cunoscută ca având o experienţă avansată în managementul deşeurilor municipale şi comerciale/industriale. Deocamdată, nu se ştie cât de solide sunt intenţiile nordicilor, dar este aproape cert că autorităţile municipale s-au dezamăgit de investitorii italieni. Mai mult, preşedintele Consiliului municipal Chişinău, Ghenadie Dumanschi, ne-a spus că cel mai probabil contractul cu firma italiană va fi reziliat.


Ghenadie Dumanschi, președinte CMC

„Dacă nu vom reuşi noi, atunci următorul Consiliu o va face. Firma italiană a încălcat aproape toate termenele stipulate în contract, pe când CMC şi Primăria şi-au respectat toate obligaţiunile”, a declarat Dumanschi pentru TIMPUL.

Potrivit lui, compania italiană ar fi, de fapt, „una intermediară, care încearcă să-şi vândă proiectul”. „Din câte ştiu, Primăria le-a trimis o scrisoare prin care îi invită să discute inclusiv despre rezilierea contractului. Ei sunt plecaţi şi nu ştiu dacă mai continuă lucrul, dar şi proiectele trebuie achitate, pentru că nu o să le facă nimeni pe gratis”, a mai spus preşedintele CMC. În ceea ce priveşte existenţa unor intenţii ale finlandezilor, Dumanschi a confirmat acest lucru: „Sunt mai multe discuţii şi cu finlandezi, şi cu belgieni. Ne-au cerut nişte cifre şi urmează să vadă dacă se merită investiţia, care nu e mică - două-trei sute de milioane de euro”.


Vlad Coteț, viceprimar Chișinău

În acelaşi timp, viceprimarul Vlad Coteţ ne-a spus că nu e la curent cu faptul că cineva se mai arată interesat de o asemenea construcţie: „Atâta timp cât există contractul încheiat cu italienii, în urma unui concurs internaţional, ei trebuie să continue lucrul. Dacă vor refuza, anulăm concursul şi organizăm altul, unde poate să participe cine vrea, dar dacă acum sunt în derulare lucrările de proiectare, cred că ei nu vor renunţa...”.

Cei de la Ministerul Mediului nu s-au pronunţat asupra intenţiei de construire a unei uzine în capitală, din cauza lipsei documentaţiei de proiect. Cât priveşte soluţia optimă pentru rezolvarea problemei deşeurilor din municipiu, Corneliu Mârza, şeful Direcţiei prevenirea poluării şi managementul deşeurilor din cadrul Ministerului Mediului, ne-a spus că totul depinde de tehnologii şi de proiectul propus. „Nu există o singură metodă de utilizare a deşeurilor. Această problemă trebuie abordată în toată complexitatea ei. Este important ce fel de tehnologie vine, care este gradul ei de impact asupra mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei”, afirmă Mârza. Totodată, el a amintit că depozitarea deşeurilor la gunoiştea de la Ţânţăreni poate continua pentru că numai jumătate din capacitatea ei este ocupată.

Italienii spun că nu renunţă

Compania italiană STR Engineering Consulting SRL are propria viziune asupra situaţiei create. Contactat de TIMPUL, reprezentantul acesteia, Giuseppe Giacomini, a declarat următoarele: „Acum este în fază de finalizare documentaţia privind investiţia celor 200 mln. de euro. Probabil că ştiţi - înainte de a anunţa data exactă când vor începe lucrările de construcţie, trebuie să aşteptăm documentaţia oficială. Cu toate acestea, pot să vă spun că începerea lucrărilor este iminentă. După ce am aşteptat mai mult de patru ani - nu din motivele noastre - şi în ciuda actualei situaţii economice internaţionale, noi dorim să realizăm un proiect important cu efecte pozitive semnificative pentru întreaga comunitate”.


FOTO: Dumitru Liviu-Ștefan

Ecologiştii spun că timpurile s-au schimbat

Rugat să se expună pe marginea subiectului, preşedintele OT Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM), Vladimir Garaba, ne-a spus că acesta are mai multe subtexte. „Timpurile s-au schimbat. Politicienii, care în 2009 au făcut schimbări în legislaţie nici nu se ştie la propunerea cui (modificarea art. 20 din Legea deşeurilor, prin care s-a scos interdicţia de ardere a deşeurilor ca metodă de valorificare - n.n.), acum s-au trezit şi au pregătit un proiect de lege prin care se revine la varianta veche, şi anume, interzicerea arderii deşeurilor”. Iar italienii, afirmă Garaba, tocmai această metodă a arderii doresc să o aplice... „Întrucât italienii încă nu au prezentat documentaţia de proiect spre aprobare, ei vor trebui ori să se conformeze şi să aleagă altă tehnologie decât cea de ardere, ori să rezilieze contractul... Nu ştiu din care motive conducerea de atunci a primăriei (în 2006, Vasile Ursu era primar interimar - n.n.) a ales metoda de ardere. Noi ne-am opus”, a precizat ecologistul, menţionând şi că ar exista mai mulţi investitori în domeniu, care propun variante mult mai bune decât cea a companiei italiene.

---------------------
Gunoiştea de la Ţânţăreni s-a mutat la Chişinău?


Vladimir Garaba, ecologist

Între timp, „axa” deşeurile din municipiu - gunoiştea de la Ţânţăreni pare că suferă o schimbare neaşteptată. Vladimir Garaba susţine că, de la începutul anului curent, situaţia la acest capitol e aproape catastrofală şi asta pentru că gunoiul nu mai este transportat la Ţânţăreni, ci e depozitat la marginea Chişinăului. „Deşeurile sunt depozitate în coasta oraşului, între Chişinău şi Bubuieci, la capătul străzii Uzinelor. La Ţânţăreni nu se duce nimic din ianuarie, totul se trânteşte aici, la margine, fără a fi sortat. Închipuiţi-vă cât s-a acumulat în 100 de zile! Aceasta e o adevărată bombă ecologică şi ea va exploda odată cu încălzirea timpului”, ne-a declarat Garaba.


Maşina Regiei "Autosalubritate". FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

L-am contactat pe Tudor Maniv, directorul ÎM Regia „Autosalubritate”, care ne-a asigurat că gunoiul este dus în continuare la Ţânţăreni, dar că nu există vreun contract între Primăria Chişinău şi administraţia de la Anenii Noi. „Nu este niciun fel de contract. Pământul e dat pentru toată viaţa Primăriei Chişinău, aşa că noi nu avem nimic cu ei. Au fost acolo nişte negocieri, dar totul e normal, nu-s probleme. Deşeurile se depozitează tot acolo. Cu cine să facem contract, dacă pământul e al nostru? Nu e necesar şi nu a existat niciodată un contract”, ne-a spus Tudor Maniv.


Gunoiştea din "coasta" Chişinăului. 3.05.2011 FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan


"Staţia de depozitate a deşeurilor" din Chişinău se întinde pe un teritoriu destul de mare. 3.05.2011 FOTO Dumitru Liviu-Ştefan


Acces interzis pentru pietoni. 3.05.2011 FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

Ne-am deplasat personal la „capătul străzii Uzinelor” să vedem dacă spusele dlui Garaba se adeveresc. După dealul Ciocanei, în drum spre Bubuieci, vreo trei camioane de la „Autosalubritate” descărcau gunoiul, care se întinde pe o suprafaţă imensă, după cum puteţi vedea şi în fotografii. L-am telefonat din nou pe Tudor Maniv, invocând „peisajul” de lângă Bubuieci... „Tot gunoiul din Chişinău îl transportăm mai întâi la staţia de depozitare din capitală, apoi îl ducem la Ţânţăreni. Întotdeauna aşa a fost şi o să fie până se va construi uzina”, ne-a răspuns Maniv. Declaraţiile lui sunt însă contrazise de primarul satului Ţânţăreni, Ion Mastac: „Nu se mai aduce gunoiul din Chişinău începând cu 8 ianuarie 2011...”.

Aşadar, iată încă o problemă veche de ani de zile, pentru viitorul edil al capitalei...

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)