Ultima oră

Mişcarea Ecologistă propune crearea unei platforme pentru problemele de mediu

În cadrul unei conferinţe de presă, la IPN, preşedintele Mişcării a enumerat cele mai stringente probleme de mediu şi a menţionat că doar astfel va putea fi promovat conceptul dezvoltării durabile în Republica Moldova.

„Mişcarea Ecologistă se solidarizează cu toate demersurile făcute de Ministerul Mediului şi face un apel către toţi cei implicaţi în protecţia mediului înconjurător, a patrimoniului cultural, de a face front comun şi a avea o platformă comună de cooperare pentru a soluţiona o bună parte din problemele ecologiste”, a declarat preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă.

De-a lungul anilor, Mişcarea Ecologistă a adunat o serie de dosare ecologice care nu au fost soluţionate. Astfel, printre acestea se numără dosarul stâncilor de la Horodişte, Peştera „Emil Racoviţă”, dosarul ariilor protejate de stat, tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti, Valea Prutului de Mijloc, problema pescuitului industrial, problemele de urbanism, dosarul râurilor mici şi mijlocii, dosarul solurilor şi deşeurilor. „Am enumerat câteva dintre probleme în speranţa că, fiind împreună pe aceeaşi platformă autoritatea de mediu şi Mişcarea Ecologistă, am avea mai multe posibilităţi ca să rezolvăm o pună parte din problemele acumulate”, a declarat preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă.

Membrii mişcării au prezentat câţiva paşi care ar schimba atitudinea iresponsabilă a oamenilor faţă de natură. Interzicerea extragerii nisipului din albiile râurilor Prut şi Nistru, abrogarea Regulamentului de dare în arendă a pădurilor, reglementarea strictă a pescuitului industrial, includerea educaţiei ecologice în programele de învăţământ – ar fi câteva dintre soluţii la problemele de mediu.

„Darea în arendă a pădurilor, unde agenţii economici construiesc case şi fac betonări, scot teritorii întregi din ecosistem. Nu vom vedea noi economie verde, nici dezvoltarea durabilă, mai repede vom ajunge la epuizarea resurselor naturale şi la un colaps energetic dacă nu ne vom preocupa de problema trecerii la energia verde”, a menţionat ecologistul Valentin Bobeică.

„O bună guvernare de mediu înseamnă cetăţeni activi, responsabili care ştiu să se implice, să sesizeze problemele şi să contribuie la procesul decizional. Autorităţile de mediu aşteaptă ca organizaţiile de mediu şi cetăţenii de rând să se solidarizeze atunci când este necesar şi să lupte pentru o anumită cauză”, a remarcat Elena Scobioală, asistent de proiecte la Mişcarea Ecologistă.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *