Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

CSI / Rusia 9 Ianuarie 2015, ora 11:32

Mişcarea politică islamistă și intenția lui Putin de a-și duce la capăt proiectele sale neo-imperiale

Marime Font

Spirala declanşată de atentatul de la Paris are, cred, un uriaş potenţial de pericol, poate comparabil doar cu atentatele din 11 septembrie. Şi în această spirală s-ar putea ascunde şi un alt scop decât cel aparent al atacului.

În primul rând, observăm că atacurile nu s-au oprit după execuţiile de la Chalie Hebdo.

Franţa este sub imperiul terorii, măcinată de atacuri de mai mică amploare, dar terifiante prin felul în care se succed şi prin falia pe care o vădesc. Încă doi oameni împuşcaţi, dar şi o radicalizare a taberei anti-islam. Am văzut un val de atacuri asupra unor moschei. Liderul partidului francez de extremă dreapta, Marine Le Pen, a declarat că "Islamiştii au declarat război Franţei".


Este evidenţă o stare de iritare la adresa islamului, fundamental greşită. Islamismul nu înseamnă terorism, nu este o religie violenţă. De fapt, nici nu există aşa ceva. Violenţele sunt ale celor care se folosesc cinic şi ticălos de religie, de toate religiile. Niciuna nu cultivă ura, nu îndeamnă la crimă. În Coran scrie: "Oricine ucide un suflet inocent este că şi cum ar fi ucis întreagă omenire". În mod real, Jihadul nu e război cu semenii, este un război de purificare interioară.

Câţiva dezaxaţi nu pot fi emblematici pentru o cultură, pentru o religie sau pentru o etnie. Şi dovadă este numărul mare de musulmani care au condamnat cu oroare crimele.

Dar când valul emoţional se ridică, argumentele raţionale se topesc în bulionul umorilor. Şi există riscul unor escaladări extremiste care să se potenţeze reciproc între false tabere cu consecinţe incalculabile dincolo de teritorul Franţei. Aş vrea să cred că această temere se va dovedi neîntemeiată.

Pe de altă parte, remarcăm că atacul de la Charlie, a fost unul total atipic. Atentatele de până acum erau cu bombe, cu pistoale, sticle incendiare. Deci un arsenal, să-i zicem, light, urban. Cred că la asta se gândeau şi autorităţile din Franţa când au institutit măsuri clasice de supraveghere la sediul săptămânalului francez. Atacul a fost însă cu totul aparte, cu armament de război: arme automate şi un lansator de rachete.

Specialiştii care au analizat imaginile cu atacatorii au remarcat imediat faptul că acţiunea lor trăda un antrenamet de război: felul în care foloseau armele, felul în care se plasau în echipa. Nu erau doar antrenaţi, păreau de-a dreptul profesionişti din trupe de elită.

Şi, totuşi, aceşti oameni atât de precişi şi profesionişti să îşi fi uitat actele în maşină? Să le fi plantat pentru a da o identitate certă atacului?

Şi aceiaşi profesionişti se plimbă apoi că bezmeticii prin Franţa, se arată prin benzinării, se duc în nord, se întorc apoi aproape cu zurgălăi spre Parisul înţesat cu forţe de ordine?

Maşina abandonată de ei este plină cu simboluri islamiste şi totuşi atentatul nu este revendicat. ISIL l-a salutat, dar nu şi l-a asumat. Lupi singuratici? Atât de bine antrenaţi şi înarmaţi? Mi-e greu să cred.

Şi, în aceste condiţii, mă întreb dacă nu cumva dincolo de scopul declarat al atacului, adică răzbunarea pentru publicarea unor caricaturi, nu există unul real cu mult mai amplu, cu mult mai perfid, adică declasarea unui război interetnic şi interconfesional în Europa.

Cine ar putea avea interesul? Nu cred că trebuie priviţi cu atenţie doar executanţii atacului, ci şi la cei care ar putea profită de pe urmă lui şi cei care au făcut demult din crearea şi încurajarea unor organizaţii extremiste, cum e şi Jobbik de exemplu, o armă eficientă pe teritoriul inamic.

Cred că trebuie să ne gândim la toţi cei interesaţi să destabilizeze Europa Occidentală şi să ridice în faţă acesteia un pericol mai mare decât cele la care ne gândeam în ultimele luni. Poate chiar unii dintre cei care s-au grăbit să combată atacul de la Paris şi terorismul.

Mă întreb şi eu, dacă se produce un clivaj grav între Europa Occidentală şi lumea arabă, oare cum ar reacţiona preţul petrolului şi cine ar avea masiv de câştigat din ridicarea acestui preţ?

În noiembrie 2014, fostul consilier economic al lui Vladimir Putin, Andrei Ilarionov, (care a demisionat în 2005 acuzând-l pe liderul de la Kremlin că suferă de sindromul Venezuela) declara pentru televiziunea poloneză TV Republika: "ţările şi naţiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mişcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza ţările europene şi va consuma energia şi atenţia liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-şi ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale. (...) să spunem că vor fi anumite mişcări, anumite activităţi chiar în ţările europene, atunci va fi greu să se acorde suficientă atenţie estului Europei."

Nu vreau să creez un scenariu conspiraţionist, dar cred că ar trebui să medităm bine înainte de a acuză o religie, înainte de a îmbrăţişa nişte aparenţe, poate pe anumite paliere cam ostentative.

sursa: ziare.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)