Politică

Mişin, Dodon, Munteanu şi Klimenko despre adoptarea limbii ruse ca A DOUA LIMBĂ DE STAT

Dacă da, atunci cum ar vota cetăţenii? Despre acest lucru am discutat cu unii politicieni. Surpriză! Deputatul comunist, Vadim Mişin, susţine că un asemenea referendum ar fi sortit eşecului, la fel ca în Letonia. 

Vadim Mişin, deputat PCRM

„Ar putea şi în R. Moldova să aibă loc un astfel de referendum. Ar putea să se ceară fie ca limba rusă să devină a doua limbă de stat, fie ca această limbă să aibă un anumit statut, având în vedere că un sfert din populaţie sunt vorbitori de limba rusă. Însă rezultatul ar fi ca cel din Letonia. Omenii ar vota cam fifty-fifty(cincizeci la cincizeci)”.

Valeriu Munteanu, deputat PL

„Acum este deja o problemă de timp, când o să se vină insistent şi hotărât şi în R. Moldova cu o astfel de propunere de plebiscit, iar naşi pentru această idee sunt cu duiumul la Chişinău, interesant doar cui îi va încredinţa Moscova această „misiune imposibilă”. Va miza în continuare pe bătrâna mârţoagă, va alege unul dintre armăsarii „de prăsilă” mai tineri, dar crescuţi în aceeaşi herghelie sau va apela şi la asistenţa unui nou călăraş din politica moldovenească?”.

Igor Dodon, deputat neafiliat şi liderul PS

Nu trebuie exclus un asemenea lucru. Sunt mai multe formaţiuni politice care au acest obiectiv, care a fost exprimat chiar şi public. În rest, nu fac pronosticuri electorale. Partidul Socialiştilor este pentru păstrarea şcolilor cu predare în limba rusă, pentru ca limba rusă să-şi păstreze statul special de „limbă de comunicare interetnică”, conform legislaţiei în vigoare”.

Valeri Klimenko, „Ravnopravie"

Noi am propus un astfel de referendum, dar cei de la putere nu l-au acceptat, le-a fost frică de rezultatul pe care ar fi putut să-l aibă. Sunt sigur că majoritatea locuitorilor din R. Moldova ar fi răspuns afirmativ. Aşa cum arată şi instituţiile de sondaje moldoveneşti, 55% din populaţia RM îşi doreşte ca limba rusă să devină a doua limbă de stat, inclusiv o bună parte din moldoveni, cei care se consideră de etnie moldoveni, şi nu români.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *