Actualitate

Misiunea ODIHR de observare a alegerilor in Moldova s-a compromis

Dupa ce, in campania electorala, presedintele rus Dmitri Medvedev si alti oficiali rusi au demonstrat o sustinere fatisa pentru presedintele Voronin si Partidul Comunistilor, ei s-au grabit nu doar sa-l felicite pe Voronin pentru victoria in alegeri inainte de anuntarea rezultatelor finale, dar si sa-i acuze de conspiratie impotriva ordinii de stat din Moldova pe toti acei care au incercat sa puna la indoiala corectitudinea si libertatea alegerilor.

Atat presedintele Medvedev, cat si seful diplomatiei ruse Lavrov s-au grabit sa declare rezultatele alegerilor libere si corecte, facand trimitere la raportul Misiunii ODIHR/OSCE de observatori la alegerile parlamentare din Moldova.

Misiunile ODIHR de observare a alegerilor si fariseismul Rusiei

Ministrul Lavrov a declarat chiar ca „orice cerere pentru organizarea de noi alegeri pentru reexaminarea rezultatului votului care a avut loc este fara fundament”. Iar intr-un interviu relatat de Agentia „Interfax” la 9 aprilie acesta se intreba revoltat de ce structurile parlamentare europene nu si-au exprimat atitudinea fata de evenimentele din 7 aprilie de la Chisinau, pentru ca toti observatorii internationali au admis ca „alegerile au fost democratice, s-au desfasurat intr-un mod organizat, in conformitate cu toate standardele acceptate de comunitatea internationala” („Interfax”, 9 aprilie 2009).

In plus, pentru a da mai multa greutate Raportului Misiunii ODIHR de observatori, Moscova a insistat ca evenimentele de la Chisinau sa fie abordate si la intalnirea ministrilor de Externe ai statelor CSI, care si-a tinut lucrarile la Ashabad (Turkmenistan) la 10 aprilie a.c. In „Declaratia in legatura cu evenimentele din R. Moldova” ministrii au facut apel catre parti sa respecte ordinea constitutionala si sa tina cont de rezultatele alegerilor parlamentare, care au fost recunoscute de observatorii internationali.

„Corespunderea deplina a scrutinului desfasurat in R. Moldova legislatiei electorale a tarii a fost confirmata de observatorii internationali din partea CSI, ODIHR si a altor organizatii”, se subliniaza in declaratie („Moldpres”, 10 aprilie 2009).Dorinta Moscovei insa de a prezenta rezultatele alegerilor drept batute in cuie – doar pentru ca ele au fost apreciate pozitiv de Misiunea ODIHR de observare a alegerilor parlamentare din Moldova – este ridicola. Demonstram de ce.

Rusia si politica standardelor duble

De-a lungul anilor, Rusia, dorind ca Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) de la Varsovia sa fie pus sub un control mai riguros al organizatiei (si implicit al Rusiei, pentru ca deciziile in cadrul OSCE se iau prin consens), a criticat dur misiunile ODIHR de observare a alegerilor, punand aproape intotdeauna la indoiala rapoartele acestora. Asa s-a intamplat, de exemplu, aproape de fiecare data cu rapoartele misiunilor de observatori la alegerile parlamentare si prezidentiale din Belarus, Kargazstan, Georgia.

Considerand rapoartele misiunilor drept „partinitoare” si „instrumente de promovare a intereselor occidentale in spatiul postsovietic”, Moscova a militat, mai multi ani, ca structura si componenta misiunilor ODIHR de observatori sa fie decise nu de directorul ODIHR, dar de catre Consiliul Permanent al OSCE de la Viena, ori ca OSCE sa interzica ODIHR-ului sa-si faca publice rapoartele de evaluare a alegerilor inainte ca acestea sa fie discutate in Consiliul Permanent (RIA Novosti, 15 iulie 2008).

La inceputul anului 2008, divergentele dintre OSCE si Moscova au ajuns atat de departe incat, in februarie, ODIHR, pentru a nu crea un precedent – cand o tara isi impune vointa cu privire la mandatul misiunii -, a refuzat sa-si trimita observatorii la alegerile prezidentiale din Rusia din 2 martie 2008. Atunci, Comisia Electorala Centrala a Rusiei a incercat sa limiteze numarul de observatori trimisi de ODIHR in Rusia, precum si aria lor de activitate.

Mai tarziu, pentru a-si justifica atitudinea ostila fata de ODIHR, Moscova a declarat ca misiunile de observatori sunt folosite ca paravan de catre serviciile speciale occidentale. In iulie 2008, Igor Borisov, unul din membrii Comisiei Electorale a Rusiei, a declarat pentru postul de radio „Eho Moskvi” ca institutia sa ar dispune de date precum ca „printre observatorii misiunilor OSCE de observatori activeaza lucratori ai serviciilor speciale occidentale” („Interfax”, 24 iulie 2008).

La 1 iulie anul trecut, cu ocazia alegerii lui Janez Lenarcic (Slovenia) in functia de director al ODIHR, Serghei Mironov, presedintele Consiliului Federatiei al Rusiei, declara ca „noi (Rusia – n.n.) am dori sa vedem acest oficiu in primul rand ca un centru consultativ, metodic si de informare, dar nu ca un arbitru suprem al procesului electoral, un arbitru care este foarte des partinitor” (ITAR-TASS, 1 iulie 2008).

Dupa atatea critici la adresa ODIHR-ului, declaratiile oficialilor rusi cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare din Moldova cu trimitere la raportul ODIHR sunt, cel putin, fariseice. Rapoartele misiunilor de observatori ale ODIHR sunt considerate „arbitru suprem al procesului electoral” doar atunci cand convin intereselor ei geopolitice.

Misiunea ODIHR de observare a alegerilor in Moldova s-a compromis

Activitatea Misiunii de observatori ODIHR in Moldova este un exemplu elocvent al neintelegerii de catre expertii occidentali a proceselor politice din Moldova. Chiar sa nu fi vazut membrii misiunii ODIHR ca toate institutiile de stat (in special cele opresive – SIS, Procuratura, Politia) au fost indreptate impotriva oponentilor Partidului Comunistilor, ca accesul la mijloacele de informare in masa publice n-a fost egal pentru toti concurentii? Impresia este ca Misiunea de observatori si-a bazat concluziile sale doar pe observatiile din ziua alegerilor, pe cat de bine si frumos au fost organizate sectiile de votare. Iar daca e asa, atunci e pacat ca acesti observatori n-au venit in Moldova in perioada sovietica. Atunci sectiile de votare erau aranjate si mai bine, si mai pompos…

Scrutinul electoral din Moldova demonstreaza ca activitatea misiunilor de observatori ODIHR trebuie analizata riguros, iar metodologia de observare a alegerilor imbunatatita. Alegerile in Moldova au fost trucate cu mult inainte de ziua scrutinului. Am in vedere teroarea instaurata de comunisti, controlul asupra mass-media publice si indoctrinarea electoratului cu ideologia comunista, lipsa de transparenta la alcatuirea listelor electorale etc. Sigur ca unor observatori, care vin in tara doar cu doua-trei saptamani inainte de ziua alegerilor, le este greu sa „observe” toate aceste lucruri.

In opinia noastra, o solutie ar fi ca ODIHR-ul sa-si trimita cativa observatori in tara cu cel putin trei-sase luni inainte de alegeri, care ar urmari procesele politice din tara, precum si sa tina cont mai mult de opinia ONG-urilor si organizatiilor internationale din Moldova. Nu este intentia noastra de a da sfaturi ODIHR-ului cum sa-si imbunatateasca metodologia de activitate. Dar faptul ca o mare parte a electoratului din Moldova considera alegerile trucate, ca unii membrii ai Misiunii de observatori pun la indoiala rezultatele alegerilor vorbeste despre faptul ca ceva „e putred” in metodologia misiunilor ODIHR.

Moscova si drapelele rusesti

In incheiere, mai facem o observatie cu privire la declaratiile ruse privind rezultatele alegerilor din Moldova.
Ministrul rus Lavrov si-a exprimat, joia trecuta, speranta ca Uniunea Europeana si Romania vor intreprinde eforturi pentru ca drapelele romanesti sa nu fie utilizate in scopul subminarii statalitatii R. Moldova, cum s-a intamplat in zilele de 6-7 aprilie la Chisinau.

„Lozincile si steagurile care ieri-alaltaieri erau scandate si agitate la Chisinau ne-au ingrijorat foarte mult, ele aratand fara echivoc ca demonstrantii, in realitate vandali, erau dominati de ideea distrugerii statalitatii Republicii Moldova”, a declarat Lavrov, intr-un interviu acordat RIA Novosti, postului de televiziune „Russia Today” si postului de radio „Golos Rossii”. El a mai declarat ca aceste evenimente nu trebuie doar condamnate, ci trase o serie de concluzii, in special de catre Uniunea Europeana si Romania, avand in vedere faptul ca „am vazut sub ce drapel s-au comis actele de vandalism”.

Desi ministrul Lavrov n-a acuzat in mod direct Romania de implicare in evenimentele de la Chisinau, acest lucru l-au facut alti demnitari rusi. Seful Comisiei pentru afacerile CSI a Dumei de Stat a Rusiei, Aleksei Ostrovsky, a facut o legatura directa intre serviciile secrete romanesti, cele americane si manifestatiile de la Chisinau, afirmand ca Vestul vrea „sa produca schimbari, astfel incat RM sa se alature Aliantei Euroatlantice” (AFP, 8 aprilie 2009). Dar, daca urmam logica oficialilor rusi, atunci conchidem ca, de cate ori nationalistii rusi din Letonia, Estonia, Lituania ori Ucraina ies la demonstratii cu drapele rusesti, acestia actioneaza la ordinile Moscovei. Cu alte cuvinte, Lavrov judeca Bucurestiul dupa „operatiunile speciale” ale Moscovei in statele postsovietice.

 

 

 

Anton Dogaru,
pentru TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *