Atitudini

Misterele din noaptea de Crăciun sau Cine vrea să scape de Focşa?

Atât jurnaliştii, cât şi societatea aruncă cu ochii închişi pietre în capul lui Foşca. Ca în vremea sovietică, mulţimea se înfruptă din găluşca de la televizor, lingându-se cu o satisfacţie umilitoare pe buze, fără să depună efort pentru a analiza atent incidentul din noaptea Crăciunului… Dar unele detalii ale incidentului, destul de relevante, ar putea să pună serios pe gânduri orice observator. Să le luăm pe rând:

1. Ştirea a apărut mai întâi pe Publika TV, care a transmis şi un reportaj video de la faţa locului. Ciudat e faptul că, iniţial, jurnaliştii de aici au anunţat că agenţii de circulaţie au depistat frauda, după ce Focşa a fost OPRIT pentru un control de rutină. Însă din imaginile video, realizate de aceeaşi televiziune, se observă contrariul: că maşina nu a fost oprită, ci stătea locului. Ar putea o televiziune care se respectă să facă asemenea jocuri pentru a îndreptăţi acţiunile poliţiei? Nu. Atunci cu ce scop a făcut-o?

2. Este evident faptul că ministrul consumase alcool, dar este o infracţiune un pahar de vin de Crăciun? O statistică a moldovenilor piliţi în aceeaşi noapte ar înclina spre majoritate… Învinuindu-l pe Focşa, ar trebui să ne aprindem cu toţii paie în cap.

3. Dacă admitem că Focşa a condus maşina beat, nimeni nu a putut aduce o singură dovadă în acest sens – nici poliţia, nici Publika. Secvenţele video arată că maşina era parcată. Ministrul spune că a intrat să se încălzească, aşteptându-şi soţia, care îşi conducea fiica la taxi. Dar de când Poliţia rutieră acostează oamenii din automobilele care nu se mişcă?

4. Poliţistul care se apropie de maşină se adresează lui Focşa: „dle şofer” şi spune că vrea să-i stabilească identitatea. Amintim că ministrul a venit la Poliţia rutieră ca să afle ce se întâmplă cu consilierul său, Dumitru Acriş, care – la fel – a fost bănuit că ar fi condus maşina în stare de ebrietate. Deci, poliţia îl aştepta pe Focşa. Ba mai mult, s-a grăbit să invite Publika TV şi să se dea în spectacol în faţa camerei de luat vederi. Astfel, tupeul cu care poliţistul încerca să stabilească identitatea şoferului pare a fi mai mult decât o înscenare ieftină.

5. Acelaşi poliţist a spus pentru Publika TV că ministrul i s-a adresat cu vorbe licenţioase. Aceeaşi televiziune a anunţat că Focşa s-a dat în spectacol. Realmente, nici laie, nici bălaie nu se observă din filmări. Dimpotrivă, Focşa pare speriat, naiv, nedumerit…

6. Dimineaţă, premierul Filat, care întotdeauna zice că le ştie pe toate, a declarat pentru Publika TV că nu ştie nimic despre cazul Focşa. Un lucru ce pare a fi cel puţin imposibil, mai ales dacă ţinem cont de faptul că şeful poliţiei este Alexei Roibu, desemnat ca ministru de PLDM.

7. Premierul a mai adăugat că va cere sancţionarea ministrului Culturii. Toată ţara i-a ţinut isonul timp de trei zile, pentru ca luni, pe neprins de veste, Filat să se răzgândească şi să spună: „Focşa nu a fost surprins în stare de ebrietate la volan”…

Pornind de la aceste detalii, tind să-i dau dreptate lui Dumitru Diacov, care spunea luni: „Dl Focşa este un om foarte naiv şi de aceea este singurul ministru care putea ajunge în situaţia care s-a întâmplat. Îmi pun întrebarea dacă nu cumva totul a fost regizat”. Şi înclin să cred că a fost ceva mai urât – nu un scenariu, ci o murdară avertizare politică. Se pare că, prin acest joc, premierul a îndemnat la supunere întregul Cabinet de miniştri. Să nu uităm că şi actorii care au participat la tărăşenia respectivă şi la difuzarea ei sunt docili premierului. Nu cred că vreun poliţist şi-ar da aere în faţa unui ministru fără acceptul ministrului său, numit în funcţie de liberal-democraţi. Eu cunosc foarte mulţi demnitari, poliţişti, procurori, chiar şi miniştri, care se urcă la volan după ce servesc un pic de alcool. Am fost martor ocular când poliţia, chiar dacă-i opreşte, nu-i sancţionează niciodată. Vă daţi prea bine seama că, de s-ar fi aflat în locul lui Focşa un ministru „verde”, poliţistul nici n-ar fi crâcnit. Totodată, în ultimul timp, nu se ştie de ce şi Publika TV gândeşte ca şi Filat… În această mascaradă, care a fost rolul consilierului Dumitru Acriş, decorat de Voronin cu distincţia „Maestru în Artă” când nu împlinise nici 30 de ani şi nu era cunoscut de nimeni, rămâne de văzut… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *